Zápasy 26. 02. 2017, Redakce

Sparta Vervě odskočila, korigoval jen Hořava

Po porážce 1:3 na Spartě už nemůže Litvínov skončit po základní části lepší než čtvrtý. O tuto příčku se na dálku popere s Hradcem. Ve vzájemných zápasech se Spartou i naposledy v sezóně vyhrál domácí tým. O konečném umístění rozhodnou poslední dvě kola, to nejbližší v Litvínově už v úterý - proti mistrovi!

50. kolo, 26.02.2017, O2 arena, Praha
logo HC Sparta Praha
logo HC VERVA Litvínov
HC Sparta Praha HC VERVA Litvínov
3 1
  • Třetiny

    2:1, 1:0, 0:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Novotný – Mikuš, Gernát, Barinka, Švrček, Nedomlel, Eminger, Kalina – Řepík, P. Vrána, J. Hlinka – Hlaváč, Klimek, Buchtele – Forman, Pech, Kumstát – Kudrna, Cingel, Uher. Připraven Wolf. Trenéři Kalous, Moták a Veber

  • Sestava hostů

    Janus – Pavlík, Gula – Kubát, Sørvik – Sklenička, Pilař – Kokeš – Martynek, V. Hübl, Lukeš – M. Hanzl, R. Hanzl, Černý – Hořava, Gerhát, Trávníček – Válek, Reichel, Jurčík. Připraven Petrásek. Trenéři Rulík, Stránský, Šlégr


Reportáž

Verva neměnila vítěznou sestavu z pátku, jen nasadila do hry všech sedm obránců včetně Kokeše. Sparta při trestu Pöpperleho opět v brance s Novotným a se 17-letým Wolfem jako náhradním brankářem.

Hned v první minutě zajel Hlinka Janusovi bolestivě pod rukavici a pak se omlouval. Minutu na to se Verva dočkala první přesilovky, za vražení na hrazení musel ven Klimek. První formace dobře zakombinovala v útočném pásmu, ale nic z toho nebylo. Nebezpečnější byla akce Barinky a Vrány, ten se ale s pomocí Kubáta dostal mimo střelecký úhel.

Hüblovo hákování Klimka odbránili Severočeši bezchybně, hned čtyřikrát se jim podařilo vyhodit. Znovu Vrána mohl v 8. minutě otevřít skóre, když vracel do branky odražený puk, Janus se ale vyznamenal. Pak Eminger nedovoleně atakoval ujíždějícího mu Trávníčka, nejnebezpečnější ve výhodě byla Lukešova dorážka. Hrdina z pátku Janus, který držel čisté konto (od 48. do 50. kola) celkem 82 minut, inkasoval poprvé po přečíslení v útočném pásmu z hole Gernáta, 1:0.

Spartu gól povzbudil a zatlačila protivníka. Janus zlikvidoval betonem Pechovu dorážku a to byl impuls jeho spoluhráčům: ťukes první formace se zakončujícím Hüblem však v síti neskončil. A vzápětí z dorážky uspěl Kumstát, 2:0. Minutu na to už vyskočila tribuna za brankářem Novotným, která se celá černožlutila: Pilař napálil puk přes dvě třetiny kluziště na gólmana, ten jej vyrazil před sebe a Hořava u něj byl dřív než obránci, 2:1.

Konec třetiny ještě Vervě zkomplikovalo druhé Hüblovo vyloučení, nechtěl pustit do šance Hlinku. Ale tým oslabení znovu dobře odbránil.

Po změně stran byl navzdory tomu, že se toho odehrálo hodně, nejdůležitější gól. Dala ho Sparta a do závěru se jí tak šlo podstatně klidněji. Ve velmi dobrém výkonu pokračoval Janus a jeho spoluhráče mohly mrzet některé neproměněné šance, hlavně v závěru třetiny (35. Hübl sám před brankou nedal a 36. dorážka Válka, gólman kryl). Také zamrzelo to, že ani jeden ze sudích neviděl zásah Uhra holí do Trávníčkovy hlavy ve 38. minutě.

Největší vzruch přinesla 29. minuta. Hlinka atakoval Pavlíka na hranici pravidel, ten jej v klinči podrazil, přijel mstitel Řepík, kterého Pavlík složil a Hlinka se trochu nesportovně snažil do jejich rvačky přidat. Paralelně si to rozdali ještě Sørvik a Nedomlel, tady byl úspěšnější o 10 centimetrů vyšší a málem čtvrt metráku těžší domácí hráč. Jinak si Litvínov v této části nezahrál ani jednu přesilovku, sám naopak musel do oslabení třikrát.

V závěru se černí snažili seč mohli zápas zdramatizovat, ale nevyužili ani dvě přesilovky (50. Barinka, 53. Řepík). Chybělo i trochu štěstí. Při první výhodě se ale dostal do šance Buchtele.

Sparta hlídala náskok, v závěru utkání tlak hostí přece jen zesílil, ale korekce už nepřišla. Sparta tak skončí po základní části v tabulce před Litvínovem.

Ohlasy

logo HC Sparta Praha

HC Sparta Praha

Zdeněk Moták: "Ve třetí třetině jsme si zápas zkomplikovali dvěma vyloučeními, ale na druhou stranu jsme hráli zodpovědně, poctivě i velice sebevědomě. Předváděli jsme hokej, který musel hráče i fanoušky bavit."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Darek Stránský: "V první třetině jsme hráli dvě přesilové hry a pokud chceme na Spartě pomýšlet na body, je potřeba něco proměnit. To se nestalo a soupeř nám poté odskočil o dva góly. Podařilo se nám poměrně šťastně snížit, takže třetina pro nás vyzněla dobře. Druhou jsme ale nezačali dobře a byli moc vylučovaní. Dostávali jsme se pod tlak a inkasovali třetí a rozhodující gól. Abychom pak byli v poslední třetině schopní zápas víc zdramatizovat, museli bychom si vytvořit větší tlak a víc šancí. Dnes jsme byli nevýrazní a odjíždíme zaslouženě bez bodu."