Zápas - mládež 07. 02. 2017, Sabina Šťástková

Sedmibodový Jícha zrežíroval divokou výhru juniorů nad Motorem 9:5!

L i t v í n o v - Junioři dnes na svém ledě odehráli divoké utkání s Českými Budějovicemi. Litvínovští jednoznačně ovládli první třetinu a zdálo se, že mají zápas ve svých rukou. Budějovice ale vstaly z mrtvých a s domácími dokázaly srovnat krok. Rozhodující byla ale třetí třetina, ve které byli Chemici dominantní, čímž si celé utkání nakonec poměrem 9:5 podmanili. V utkání se blýskl Jan Dufek společně s Martinem Havelkou, jimž se podařilo vstřelit hattrick. Za vyzdvihnutí ovšem stojí i obdivuhodný bodový zisk Josefa Jíchy, který zaznamenal v dnešním utkání sedm kanadských bodů. Junioři si tak zásluhou výhry připisují cenné tři body do tabulky v boji o play-off.

34. kolo, 07.02.2017, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE
HC VERVA Litvínov BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE
9 5
  • Třetiny

    4:1, 1:3, 4:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    HC Litvínov: Havlík (Kožnar) – Urbánek, Macháč, Franc, Havlík, Březák, Myšák, Dvořák – Kučera, Bárdoš, Fencl, Pecka, Dufek, Horák, Jícha, Havelka

  • Sestava hostů

    HC Motor České Budějovice: Provazník (5. Němec) – Tintěra, Svoboda, Farka, Kubeš, Michal, Radoš – Rolínek, Doktor, Krcho, Guman, Káník, Sloboda, Tejko, Bárta, Kadilák


Reportáž

Litvínov na svého protivníka, který je v tabulce postavený výše, hned od začátku nastoupil. Domácí svou převahu na ledě již ve druhé minutě přetavili v úvodní branku. Litvínovští nejprve nahodili kotouč na českobudějovickou branku a prvním, kdo si puk našel, byl Jiří Horák, který z ostrého úhlu poslal kotouč do odkryté klece. Za nedlouho se domácím naskytla další šance, jelikož se faulem provinil Miroslav Tejko, díky němuž měli litvínovští junioři k dispozici přesilovou hru, jenž hned zužitkovali. Po vyhraném vhazování se puku ujal černožlutý Jan Dufek, který svou pěknou střelou našel volné místo v českobudějovické brance. Litvínov se tak dostal již do dvoubrankového vedení, které mohl vzápětí hned navýšit. České Budějovice zásluhou své nedisciplinovanosti musely jít do dalšího oslabení. Jan Dufek poslal přes brankoviště parádní přihrávku přímo na hůl Josefa Jíchy, který nekompromisně zakončil a poslal svůj tým do tříbrankového vedení. Chemici touto brankou vyhnali z českobudějovické klece hostujícího brankáře Adama Provazníka, jenž se na ledě nestihl ani pořádně ohřát. Českobudějovickou svatyni tak začal střežit David Němec. Ve čtrnácté minutě dokázali hostující hráči zareagovat na vedení svého soka. Tomáš Guman si vybruslil do ideální střelecké pozice a za pomoci břevna snížil na 1:3. A naděje se hostům naskytla hned za další půl minuty, když Budějovice hrály svou první přesilovou hru v zápase. Litvínov sice byl pod tlakem, ale dokázal jej ustát. V závěru první části přišla ještě jedna branka. Po Březákově ráně se puk odrazil na hůl volného Jana Dufka, který bekhendem poslal kotouč do prázdné klece. Chemici tak do šatny odcházeli s tříbrankovým vedením – 4:1.

Ve druhé třetině České Budějovice na vedení Litvínova hned zareagovaly. Martin Franc se provinil faulem a nabídl hostům početní převahu. Tintěra nadvakrát propálil bránícího litvínovského hráče a po jeho práci puk dokázal úspěšně tečovat Miroslav Tejko, který donutil Šimona Havlíka podruhé kapitulovat. Následné zaváhaní domácích hráčů přišlo vhod Českým Budějovicím. Jan Bárta dokázal vypíchnout domácím hráčům kotouč a tváří v tvář Havlíkovi vzešel vítězně. Bárta předvedl krásný blafák, čímž hosty dotáhl do kontaktu s Litvínovem. Najednou se vedení Chemiků ztenčilo jen na jedinou branku. Chvilku poté mohly Budějovice srovnat stav zápasu, jelikož domácí Jan Bárdoš putoval na lavici hanby. Hosté ale nedokázali prostřelit domácího Šimona Havlíka a světelný ukazatel skóre na Hlinkově stadionu zůstal beze změny. Litvínovské ale začala soužit jejich nedisciplinovat. V krátkém sledu přišel další faul domácích a České Budějovice tak měly další početní převahu, která se jim už tentokrát proměnit v branku podařila. Roman Tintěra z prostoru modré čáry nahodil puk na litvínovskou branku a dokázal prostřelit vše, co mu stálo v cestě včetně Šimona Havlíka. Vedení Chemiků se náhle rozplynulo a Motor se dostal zpátky do hry. Stav byl srovnaný – 4:4. S koncem druhé části ještě přišla korekce skóre. Litvínovský kapitán Jakub Březák od modré čáry golfákem propálil hostujícího brankáře Němce. Domácí se tak dostali opět do vedení a do šaten se šlo za stavu 5:4 pro černožluté.

Závěrečně dějství patřilo opět domácím hráčům. Litvínov se ve čtyřiačtyřicáté minutě znovu prosadil. Josef Jícha našel zpoza branky Jana Dufka, který prostřelil hostujícího Němce mezi betony. Litvínovští dál mohli zvyšovat svůj náskok, Jakub Doktor se provinil faulem a Motor musel jít do čtyř. Tuto přesilovou hru ale Chemici proměnit ve vstřelenou branku nedokázali. Zanedlouho ale měl podkrušnohorský tým k dispozici další přesilovku, kterou již nepromarnil. Josef Jícha dobře přečetl hru a mezi obránci vyslal do úniku Martina Havelku, jenž se natlačil před hostujícího brankaře Němce a se štěstím dostal puk za jeho záda. Domácí hráči se tak dostali již do tříbrankového vedení -7:4! Vzápětí přišla další rána do sebevědomí českobudějovický hráčů. Martin Havelka si před brankou našel volný puk a bez sebemenších problémů jej poslal do českobudějovické klece. A domácí dál pokračovali v tlaku. Jícha našel na mezikruží opět Martina Havelku, který svou přesnou střelou zkompletoval hattrick v dnešním zápase. Patnáct sekund před závěrečnou sirénu se přeci jen Motor ještě dokázal prosadit. Martin Doktor dokázal nadvakrát procpat puk za záda Šimona Havlíka. To už ovšem neměnilo nic na českobudějovické prohře. Litvínov v divokém zápase nakonec kraloval a výhrou 9:5 si připsal převelice cenné tři body do tabulky.

Fanshop