Zápasy 21. 03. 2017, Redakce

Dohráno. Verva nestačila na Hradec, který postupuje

Čtyři využité přesilovky Mountfieldu rozhodly utkání, v jehož polovině vedli domácí už 5:0. Litvínov nesložil zbraně ani hole, snížil na 2:5 a později na 4:7, více už ale v nejotevřenějším utkání série nedokázal.

5.ČTF (ČT), 21.03.2017, Fortuna aréna, Hradec Králové
logo Mountfield HK
logo HC VERVA Litvínov
Mountfield HK HC VERVA Litvínov
7 4
  • Třetiny

    3:0, 2:2, 2:2

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Rybár – Gregorc, Dietz, Štajnoch, Newton, Pláněk, Vydarený, Čáp – Bednář, Kukumberg, Dej – Jarůšek, Džerinš, Picard – Köhler, Knotek, Šimánek – Nedvídek, Dragoun, Pavlík. Připraven Kacetl. Trenéři Sýkora, Hynek, T. Martinec

  • Sestava hostů

    Janus (10. Petrásek) – Kubát, Gula – Frolo, Sørvik (1. - 20.) – Pavlík, Pilař – Sklenička – Gerhát, V. Hübl, Lukeš – M. Hanzl, R. Hanzl, J. Černý – Hořava, Reichel, Trávníček – Jurčík, Válek, J. Doležal. Trenéři Rulík, Stránský, Šlégr


Reportáž

Trenéři před pátým zápasem pozměnili složení obranných dvojic, do základní šestky se posunul Frolo. Mužstvo v Hradci potřetí povzbuzovaly dva plné autobusy fanoušků, radosti pro ně od úvodu utkání ale bylo pramálo.

Hradec začal aktivně a sebevědomě, už ve 2. minutě byl vyloučen Kubát a Köhler zblízka úspěšně dorážel. Euforie domácích vylétla ještě o pár stupňů víc. Pak sice Newton přidržel hůl Trávníčkovi, černí se usadili v pásmu, ale chyběl jim větší pohyb a také odvaha ke střelbě. Navíc Trávníček musel za chvíli přísně ven za kontakt s brankářem a zcela volný Dej zametl puk do sítě podruhé.

Trenér Rulík si vzal oddechový čas, ale tým se nenastartoval. Mohlo být ještě hůř, Knotek našel volného Šimánka, Janus zachránil. Ale nakonec stejně bylo, vyloučení Skleničky potrestal tečí rány od modré Picard.

Tomu se říká úspěšnost. I když Švejk by o ní asi (trefně) řekl své...

Januse nahradil Petrásek, Vydarený odseděl celé dvě minuty, ale z přesilovky ukrojil brzy Černého trest. Pavlík pak pomohl vyřešit Petráskovi přečíslení tři na jednoho, které špatně vyřešil Jarůšek. Doležal dvěma hity za jediné střídání demonstroval snahu Severočechů něco změnit, ale do konce třetiny se to nepovedlo, naopak při Lukešově vyloučení (pátém v 17. minutě!) hrozil znovu Picard. Litvínov byl oproti létajícím Východočechům jakoby zabržděný.

A stejný hráč po zahájení druhé třetiny využil přečíslení a po špatném střídání, kdy Litvínov doplatil na vzdálenější střídačku od své branky. Doležalova šance nic nepřinesla, ale další minuty ukázaly, že po přestávce se do hry vrátil polepšený Litvínov.

Zpřesnil kombinaci a několik minut byl aktivnějším celkem. Ukončil to až Doležalův trest (vysoká hůl Picardovi). Knotkovi byl při něm připsán gól, při kterém puku do sítě pomohla Pavlíkova brusle.

Konečně! V polovině zápasu vrátil Picarda (vysoká hůl Gulovy) dříve do hry Trávníček dorážkou. Prapor zvednutý kapitánem přinesl tlak Vervy a za čtyři minuty gól mladšího z Hanzlů, z dorážky po odražení kotouče od zadního hrazení. 2:5 a 26 minut do konce, to ještě nebylo neřešitelné. Ale chtělo to další gól.

Džerinš ve 37. minutě neuspěl a pak za zbylé necelé čtyři minuty přišlo šest vyloučení. Vervě to přineslo přesilovku čtyři na tři, po ztrátě hole protihráče dokonce dočasně čtyři na dva, ale gól ne… V posledních vteřinách inkasoval Černý ke "dvojce" ještě "panenku".

Zápas pro ČT zhodnotil kapitán týmu Michal Trávníček: "Na úvod bych se chtěl omluvit rozhodčím minulého zápasu, ze hry jsem situaci před druhým gólem považoval za ofsajd, ale ten nebyl. Dnes nám trestuhodně utekl začátek, 0:3 a pak 0:5, to by se nám v takovém utkání nemělo stát. Čekali jsme, že soupeř půjde do tlaku a ještě k tomu měl přesilovky. Tři proměnil a za stavu 0:3 už to bylo těžké. Rozhodující v sérii byl asi čtvrtý zápas, byli jsme v něm lepší, ale prohráli ho. Místo 2:2 to tak bylo 1:3... Já a příští sezóna? Doufám, že ano."

Ohlasy

logo Mountfield HK

Mountfield HK

Václav Sýkora: "Zápas se rozhodoval už v první třetině. Nám vyšly přesilovky, tři góly, lepší vstup do zápasu jsme si nemohli přát. Nakonec to byl trošku divoký zápas s množstvím gólů, což moc nepřipomínalo play off. Litvínov se nevzdal a byl do poslední chvíle nebezpečný. Víme, že má velkou sílu v útoku, a zase to ukázal, když i za tak nepříznivého stavu dokázal dát góly. Naštěstí jsme dokázali reagovat a udržet si odstup z první třetiny až do poslední části. Jsme rádi, že jsme sérii ukončili už dnes."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Nezvládli jsme začátek utkání. Připravovali jsme se na to a samozřejmě nechtěli být vylučovaní, což se ale stalo. V přesilovkách soupeř skóroval a postupně odskočil na 3:0. Z naší strany to byl velice nepovedený vstup. Až mi přišlo, že někteří hráči nevstoupili do zápasu dostatečně připravení. Hradec už pak zápas pohlídal a zaslouženě vyhrál. Myslím, že bylo rozhodnuto po první třetině. Pak už by se musel stát zázrak, abychom s tím něco dokázali udělat. Hradec byl v celé sérii lepší, musíme soupeři poblahopřát. My jsme tahali za kratší konec a zaslouženě jsme vypadli."

Fanshop