Zápasy 22. 10. 2017, Redakce, foto: J. Jindra

Velký obrat v Hradci a první body zvenku!

Ani třígólová ztráta v Hradci Vervu nezastavila! Povedl se jí obrat skóre z 0:3 na 4:3. Domácí na něj ještě zareagovali, ale výhru HCVL v nájezdech pak týmu zajistili hned tři úspěšní střelci.

16. kolo, 22.10.2017, ČPP, Hradec Králové
logo Mountfield HK
logo HC VERVA Litvínov
Mountfield HK HC VERVA Litvínov
4 5sn
  • Třetiny

    1:0, 2:3, 1:1 - 0:0, 0:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Rybár – Cibulskis, Gregorc - Rosandić, Graňák - Pláněk, Vydarený – Köhler, Dragoun, Šimánek – Bednář (C), Kukumberg, Cingel – Vopelka, Koukal, Červený – Jarůšek, Miškář, Látal. Připraven Sedláček. Trenéři Sýkora, Hynek, T. Martinec

  • Sestava hostů

    Petrásek – Kubát, Sørvik – Dietz, Gula – Baránek, Pilař – Doudera – Lukeš, Hübl, Jánský – Černý, Ihnačák, Hanzl – Trávníček (C), Gerhát, Vandas – Matoušek, Šimeček, Jurčík. Připraven Kantor. Trenéři Rulík, Stránský, Šlégr


Reportáž

V pozměněném složení útoků, poprvé letos se Šimečkem a také s už uzdraveným Jánským v první řadě, do které se vrátil Hübl – tak nastoupila Verva v Hradci. V sestavě se ještě posunuli dopředu Ihnačák a Vandas.

Domácí se hned po první buly vrhli do útoku, kde Lukeš přišpendlil Šimánka na mantinel, který se pak těžce sbíral z ledu a po chvíli na led přestal chodit. Vandas ukázal rychlost, díky níž se dostal přes protihráče za vyhozeným pukem málem až do koncovky.

Pak už přišel gól, Látal vyhrál osobní souboj a dostal se přečíslené s Jarůškem. Střelu prvního Petrásek vyrazil, dorážku druhého už ne. Po jedenácté z posledních třinácti utkáních tak nedal Litvínov v zápase první gól.

Dlouhé minuty pak ale držel ofenzívu Mountfieldu na uzdě, naopak na druhé straně nabil aktivní Ihnačák Hanzlovi, puk ale skončil vedle Rybárovy klece. Černý pálil z voleje, Pilař se objevil sám před brankou... Domácí se dostali do šance jen díky chybě v litvínovské rozehrávce, kdy Vandas nezpracoval Trávníčkovu přihrávku před vlastní branku.

Pilařova akce vedla k prvnímu faulu (17. Červený). Mnoho šancí Vervě v přesilovce nevykvetlo, naopak Sørvik musel hasit rodící se Koukalův brejk.

Po změně stran se Litvínov ubránil v prvním oslabení (22. Kubát), ale krátce na to podruhé inkasoval. Forčeking domácích na Sørvikovi vyústil v Dragounův výjezd před branku a opět střelu nahoru. Hradec ožil, nemastná-neslaná první třetina byla tatam a Cibulskis mohl vzápětí zvýšit.

Pilařův trest pak Litvínov přečkal, ale opět po přesilovce inkasoval. Přitom oslabení odehrál tým dobře a v jeho závěru Vandas i ohrozil Rybára. Pak ještě dvě rány na domácí svatyni, jenže vzápětí Vopelka doráží do odkryté klece, 3:0.

Vervu to nezlomilo. Gerhát pálil do Rybára, ale v polovině zápasu se puk po Pilařově střele odrazil od Trávníčka a skončil v síti, 3:1. Hanzův trest Litvínov přečkal a když se vrátil do hry, vystřídal ho na trestné lavici Kukumberg. Ne na dlouho, Jánský tečoval v přesilovce Lukešovu ránu, 3:2.

Události v rychlém sledu: po Koukalově zásahu zůstal ležet na ledě Hanzl a Gerhát dorazil Vandasovu koncovku, z 3:0 rázem 3:3! Hradec byl jako opařený a 16 vteřin po sobě faulovali Gregorc a Köhler, který trefil u mantinelu Sørvika a dostal za to 12 minut. Velká škoda, že Litvínov dvojnásobnou výhodu, přerušenou přestávkou, nevyužil.

Nepovedlo se mu to ani v jejím 44 vteřin dlouhém zbytku ve třetí části. Ale pak ubránil Dietzův trest a přece jen udeřil: Gulovu střelu od modré čáry hned po buly Rybár jen vyrazil před sebe a Jánský se prodral k dorážce, 3:4!

Za čtyři minuty srovnal Koukal po krátkém tlaku domácích, také z dorážky, zblízka. V 54. minutě atakoval Jánský hattrick, trefil tyč! A spíše vnitřní, než vnější… Minutu na to jel Černý do přečíslení, volil přihrávku, která ale nenašla adresáta.

V 57. minutě si Východočeši vzali time-out, hned poté zatlačili soupeře a Bednář ohrozil Petráska. V posledních vteřinách zase pokoušel štěstí bekhendem Vandas...

Nastavený čas gól nepřinesl, i když šance byly. Tu největší za hosty neproměnil z nájezdu Trávníček, za domácí pak neuspěl Köhler a Litvínov ubránil i krátké oslabení (65. Trávníček). Se sirénou fauloval ještě hradecký Bednář a nemohl tak na nájezdy.

V nich Verva slavila tři střelce, i když hned ten první (Hübl) neuspěl. Petrásek vychytal Koukala, Červeného a Kukumberga. Za žluté uspěli Lukeš a Ihnačák. Pak snížil Jarůšek, ale Gerhát ve čtvrté sérii nevolil Forsberga a - stejně jako jeho předchůdci střelou - přidal pečeť na výhru.

Pět gólů Mountfield ještě letos nedostal, Litvínov mu navíc ukončil sérii výher. Povzbuzení pro žlutočerné barvy a jejich fanoušky, z nichž řada si zápas užila přímo v hledišti a výborně fandili.

V pátek Sparta!

Ohlasy

logo Mountfield HK

Mountfield HK

Václav Sýkora: "Neodehráli jsme dnes dobrý zápas. Litvínov měl už od začátku lepší pohyb, v první třetině jsme ale vytěžili z minima maximum. V kabině jsme si říkali, že takový výkon nestačí a že musíme přidat, ale moc jsme si z toho ponaučení nevzali. Přesto jsme se poměrně snadno dostali do vedení 3:0, to nás ale možná ještě víc ukolébalo. Potom to byl sešup. Litvínov snížil, vyrovnal a dokonce otočil stav. Pak už jsme to rvali ze všech sil, protože jsme nechtěli prohrát. Točili jsme tři lajny, kvůli zranění Jirky Šimánka i vyloučení Bédy Köhlera. Dosáhli jsme na bod. Nájezdy lépe zrealizoval Litvínov a zaslouženě získal dva body. Vzhledem k tomu, jaký výkon jsme podali, můžeme být rádi i za bod. Hráči za sebou mají extrémně těžký program a myslím, že se na nich už trochu projevila únava. Jirka Šimánek má problémy na noze, podle prvního povrchního vyšetření to lékař vidí tak, že do přestávky nebude k dispozici."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Darek Stránský: "Když bylo na tabuli 3:0, nevypadalo to s námi dobře. Domácí byli v pohodě. Dali jsme ale gól na 3:1, poměrně rychle i na 3:2 a poměr sil se změnil v náš prospěch. Získali jsme víc sebevědomí, pohyb, byli jsme agresivní, nepříjemní a zasloužili si góly. Skóre jsme otočili, letos poprvé jsme dali víc než tři góly, a zase to vypadalo dobře pro nás. S respektem k soupeři ale musím říct, že domácí v pravý čas zabrali a z důrazu si zasloužili vyrovnávací gól. V nájezdech jsme byli šťastní, takže jedeme domů spokojeni se dvěma body."

Fanshop