Zápasy 30. 12. 2017, Redakce

Litvínov doma znovu neudržel vedení a bere z derby jen bod

Půldruhé minuty před koncem přišla Verva o tříbodový zisk v derby s chomutovskými Piráty. Dva Gerhátovy góly stačily nakonec jen na bod, protože v samostatných nájezdech byli výrazně úspěšnější hosté.

35. kolo, 30.12.2017, ZS I. Hlinky, Litvínov
logo HC VERVA Litvínov
logo Piráti Chomutov
HC VERVA Litvínov Piráti Chomutov
2 3sn
  • Třetiny

    1:0, 1:1, 0:1 - 0:0, 0:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Kantor – Hunkes, Kubát – Sørvik, Baránek – Sklenička, Pilař – Gula – F. Lukeš, Hübl, Gerhát – Trávníček (C), Hanzl, Jánský – Matoušek, Válek, Černý – 1. - 20. Dufek, Jícha, Havelka. Připraven Petrásek. Trenéři Rulík, Stránský, Šlégr

  • Sestava hostů

    Š. Lukeš – Mrázek, Valach – Dietz, Flemming – Dvořák, Slovák – Grman – Koblasa, Huml, Skokan – Sklenář, Růžička ml., Vondrka (C) – Poletín, Smejkal, Šťovíček – Dlouhý, Chlouba, Hlava. Připraven Pavlát. Trenéři Růžička st., Martínek, Štastný


Reportáž

S Jurčíkem na marodce i Vandas, Černý zpátky ve hře – to byly změny v litvínovské sestavě oproti vítěznému zápasu v Mladé Boleslavi. Do hry tentokrát naskočili i mladíci ve čtvrté formaci, z nichž Havelka prožil extraligovou premiéru.

Zápas začal slavnostním předáním šeku Jiřím Šlégrem hendikepovanému Filipu Veselému z litvínovského sledge hokejového týmu. Účastníci prosincového turnaje fanoušků vybrali 25 500 korun, Jiří Šlégr věnoval do aukce dres, který se vydražil za 20 tisíc korun a klub HC VERVA Litvínov částku dorovnal na 65 500 korun.

Utkání před vyprodaným hledištěm s početným táborem i chomutovských fandů začalo Hüblovou střelou už při prvním střídání, která nadělala mladšímu Lukešovi v brance Pirátů starosti, stejně jako závar za malou chvíli. Ve 2. minutě byl vyloučen Trávníček a v páté Chlouba, nic se ale nestalo. Za hosty zahrozil zleva Vondrka, pak po Lukešově střele na druhé straně dorážel Gerhát. Valachův trest přinesl první změnu skóre! Gerhát tečoval Hüblovu střelu, 1:0.

Druhou část začali domácí přesilovkou, po vypršení času dostal trest za napadení Hlava. Za dvacet vteřin ale musel ven za podražení Hübl a poměr sil na ledě se početně vyrovnal. Piráti přibrousili své zbraně, zvedli svůj výkon a čím dál častěji dotírali na Kantorovu svatyni. Jen Koblasa měl ve druhé třetině tři šance, tu největší v polovině utkání. Před ním byl sám před gólmanem Růžička, také neuspěl.

Po zaváhání litvínovské defenzívy vyrovnal zblízka Poletín, 1:1. Za černé mohl kontrovat Kubát po přečíslení dva na jednoho. Vedení vrátil Vervě opět Gerhát. Chomutovský střelec Poletín byl vyloučen a jen co se vrátil do hry, dokončil Litvínov tlak úspěšnou Gerhátovou dorážkou, 2:1.

Ve třetí části mohl navýšit náskok HCVL Kubát, prošel sólově až před Lukeše, ale ten zachránil. Nemělo to však být jejich poslední setkání v zápase. Jánský si vykoledoval faul Slováka, v oslabení vystavěli hosté před brankou hráz, jíž odrazily dvě rány.

V 59. minutě srovnal agilní Koblasa, 2:2. V závěru základní hrací doby byl vyloučen Růžička, ani ve zvýhodněné druhé části přesilovky v prodloužení (čtyři na tři) domácí neuspěli. Pak se naopak museli sami bránit po vyloučení Černého. Ubránili se a pár vteřin před koncem 65. minuty jel sám na branku Kubát! Nicméně nájezdy neodvrátil.

V nich byli Piráti podstatně úspěšnější, trefili se tři ze čtyř. Vítězný byl zapsán Koblasovi. Domácí Gerhát, Válek ani Trávníček neuspěli.

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Darek Stránský: "První třetina byla od nás solidní, pohyb, chuť, dali jsme gól. Další průběh už nebyl z naší strany tak aktivní. Potřebovali jsme odskočit. Věděli jsme, že Chomutov výborně brání a jakýkoli výsledek o gól je ošemetný, což se nakonec potvrdilo. V závěru utkání jsme vyloženou šanci spálili a z protiútoku obdrželi gól. Těsně před koncem, už poněkolikáté. Strašně nás mrzí, že konce utkání nezvládáme. V nájezdech jsme neměli nápad, nezvládli je a prohráli."

logo Piráti Chomutov

Piráti Chomutov

Jan Šťastný: "Čekali jsme velmi těžké utkání, ale že bude tak těžké, to jsme byli hodně překvapení. První třetina byla z naší strany nedobrá, Litvínov měl spoustu šancí, výborný pohyb a nám to dělalo obrovské problémy. Ve druhé třetině jsme byli naopak lepší my, zlepšili jsme pohyb, měli spoustu šancí a dokázali jsme vyrovnat. Bohužel na konci třetiny jsme po ubráněné přesilovce inkasovali druhý gól. Věřili jsme, že jsme schopni srovnat, bod po 60 minutách byl asi spravedlivý. Klíčové pak bylo, že jsme zvládli tu přesilovku, která se přelila do prodloužení. Díky bohu jsme po dlouhé době zvládli nájezdy, dali jsme ze čtyř nájezdů tři a jednou trefili tyčku. Hráli jsme o šest bodů, navíc to bylo derby, chtěli jsme vyhrát. Pro nás i pro fanoušky je to úžasné, strašně si toho ceníme."

Fanshop