Zápas - mládež 25. 11. 2017, Jan Tajzler

JUN: Litvínov si na Kometu nevyšlápl a z Brna jede s prázdnou

B r n o - Litvínovští junioři zavítali v sobotu na led brněnské Komety. Domácí favorit si v prvních dvou třetinách vytvořil dvoubrankový náskok, který si ustrážil až do závěrečné sirény. O góly Litvínova se postarali Jakub Březák a Dominik Pecka.

20., 25.11.2017
logo HC Kometa Brno
logo HC VERVA Litvínov
HC Kometa Brno HC VERVA Litvínov
4 2
  • Třetiny

    1:0, 2:1, 1:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Dostál (Holík) – Slabý, Kučeřík, Krejčí, Rafaj, Jeřábek, Kowalczyk, Mlčák – Novák, Süss, Svoboda, Hasoň, Gajarský, Střondala, Čejka, Matula, Ferda, Frydrych, Krejčí.

  • Sestava hostů

    Havlík Š. (Orct) – Machač, Franc, Havlík D., Březák, Havlík M., Starý – Kučera, Leitner, Kordule, Drašar, Bečvář, Vopat, Pecka, Ineman, Jícha.


Reportáž

Utkání začalo vzájemným oťukáváním, postupem času ovšem začala mít více ze hry domácí Kometa. Brňané se prezentovali zdařilými přechody do útočného pásma, vázlo to ovšem s přesnější koncovkou. Litvínov postupně dokázal srovnat tempo hry a jeho hráči si také vytvořili střelecké příležitosti, ovšem proti pokusům Jíchy i Drašara úspěšně zasáhl brankář Dostál. Vzruch do utkání přinesla až početní výhoda, kterou Kometa zahrávala v čase 11:51. Při výhodě jednoho muže navíc měl největší příležitost domácí Novák, jenž v prostoru z mezikruží trefil tyč litvínovské svatyně. Přesilová hra Komety skončila předčasně po jednatřiceti vteřinách, Litvínov se však v následně výhodě nedokázal prosadit ani výrazněji ohrozit brněnskou branku.

Kometa při hře pět na pět hýřila větší aktivitou, nedá se však říct, že by Litvínov zcela přehrávala, ovšem šance se tvořily převážně na straně domácího celku. V čase 16:24 byl vyloučen hostující Dominik Havlík a tentokrát už Kometa nabízenou početní výhodou nepohrdla. Adam Gajarský míchal kotouč za brankou a poslal jej Jakubu Čejkovi, jenž střelou z voleje propálil brankáře Havlíka – 1:0. Litvínov mohl záhy srovnat v početní výhodě, ale Střondalův prohřešek zůstal nepotrestán a po první třetině tak byli spokojenější domácí.

Druhá třetina odstartovala vyloučením litvínovského Dominika Havlíka, ale početní výhoda skončila znovu předčasně, neboť se prohřešku proti pravidlům dopustil také Střondala. Ani jednomu z celků se však nepodařilo poskytnutou nabídku zužitkovat. Uklidňující druhá branka pro Kometu se dostavila v čase 25:25. K rychlému protiútoku dopomohl i brankář Dostál, do nějž kotouč putoval na hůl Jakuba Čejky, ten po pravém křídle zavezl kotouč do útočného pásma a naservíroval na zlatém podnose možnost pro útočníka Petra Krejčího, ten jeho nabídkou nepohrdl a Havlíka prostřelil mezi betony.

Litvínov se následně snažil o vstřelení kontaktní branky, ale pokusy černožlutých střelců spolehlivě kryl brankář Dostál. Velkou příležitost měl hostující tým v polovině základní hrací doby, kdy se Slabému nepodařilo ideálně rozehrát a kotouč zachytil Jícha, ten se snažil Dostála vykoupat, ale brněnský brankář nezazmatkoval a obávaného kanonýra Litvínova vychytal. V čase 34:49 se domácí Kometa dostala již do tříbrankového trháku, Střondala našel před brankou ideálně postaveného Adama Gajarského a ten bekhendovým zakončením navýšil skóre pro Kometu. Litvínov se dočkal branky v čase 37:43, úspěšnou kombinaci hostí zakončil přesně Dominik Pecka a Severočeši tak mohli před třetí třetinou pomýšlet na zdramatizování utkání.

Litvínovská snaha o zvrácení nepříznivého stavu byla v úvodu závěrečné dvacetiminutovky znát. Slibnou příležitost si vytvořil Jícha, jenž se prezentoval individuální akcí a dostal se až před brněnského brankáře, Dostál mu ovšem nepovolil skórovat. Brňané pak mohli opět odskočit do pohodlného tříbrankového náskoku, to by ale Ferda nesměl trefit pouze tyč Havlíkovy brány. Zdramatizování utkání se dostavilo v čase 49:36. Franc vyslal do jízdy Jakuba Březáka, ten se s kotoučem protáhl podél mantinelu a namířil si to k Dostálovi, brněnského brankáře prostřelil mezi nohy a snížil na rozdíl jediné branky.

Litvínov byl najednou při chuti a vyrovnávací branku mohl obstarat Jícha, jenž bleskově vlétl do útočného pásma a skrz brněnské obránce se dostal až před Dostála, brněnský brankář ovšem opět předvedl spolehlivý zákrok a Jícha tak v Brně vyšel střelecky naprázdno. Dost možná právě vyloučení Jíchy v čase 54:17 zkomplikovalo litvínovské naděje na vyrovnání, neboť Kometa se díky tomu mohla pohybovat v útočném pásmu a po vypršení přesilové hry pokračovat v náporu, který vyvrcholil čtvrtou brankou v síti Litvínova. Nahozený kotouč od Čejky dokázal usměrnit za Havlíkova záda Radim Ferda. Kometa tak zvládla i druhé víkendové utkání a po skalpu Pirátu si připsala i tři body nad Litvínovem.

Fanshop