Zápasy 16. 09. 2018, Šimon Kadeřávek

Litvínov domácí premiéru zvládl! Zlín porazil 5:2

L i t v í n o v - Verva navázala na vítězství proti Mladé Boleslavi a poradila si se Zlínem. Tým držel svými zákroky brankář Janus a první bod si připsala mladá naděje týmu a čerstvá posila Jan Myšák.

2. kolo, 16.09.2018, ZS I. Hlinky, Litvínov
logo HC VERVA Litvínov
logo PSG Zlín
HC VERVA Litvínov PSG Zlín
5 2
  • Třetiny

    2:0, 1:1, 2:1
  • Střely na branku

    30:23
  • Vyloučení

    5:1
  • Využití

    1:2
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    5725

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 6. Kubát (F. Lukeš, Gerhát), 16. Matoušek (Jurčík), 37. V. Hübl (F. Lukeš, Myšák), 56. J. Mikúš (Petružálek, Lukeš), 59. D. Tůma (Trávníček)

    Branky a nahrávky PSG Zlín: 34. J. Ondráček (Freibergs, Šlahař), 55. Šlahař (Herman)

  • Průběh zápasu

    2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 5:2

  • Rozhodčí

    Pavlovič, Pražák - Pešek, Špringl

  • Sestava domácích

    Janus (Hanuljak) – Hunkes, Baránek, Sörvik, Kubát, L. Doudera, Ščotka, Šesták – Petružálek, J. Mikúš, J. Černý (A) – Myšák, V. Hübl (A), F. Lukeš – D. Tůma, Gerhát, Trávníček (C) – Jurčík, M. Hanzl, Matoušek.

  • Sestava hostů

    J. Sedláček (Štůrala) – Freibergs, Ferenc, Nosek (A), Žižka (C), Valenta, Řezníček, Gazda – Kubiš (A), Fořt, J. Ondráček – E. Kulda, Werbik, Poletín – Šlahař, Fryšara, Herman – Popelka, P. Sedláček, Karafiát.


Reportáž

Ještě než začal samotný zápas všichni vzdali hold nedávno zesnulému Jiřímu Ambrožovi, bývalému hráči a dlouholetému pracovníkovi Litvínova, jenž tragicky zahynul na konci srpna. 

Už před zápasem bylo jasné, že na sebe narazí dva velmi vyrovnané celky. Zásadní okamžik přišel po několika minutách od začátku třetiny. Michal Popelka fauloval domácího kapitána Michala Trávníčka a vyfasoval tak čtyřminutový trest. Zatímco Trávníček mizel v útrobách stadionu, aby si nechal ošetřit krvavý šrám, Litvínov zakládal první přesilovkovou akci. Jakub Sedláček, mimochodem bývalý brankář rižského Dinama, kryl několik střel, avšak na dorážku Karla Kubáta zareagovat nedokázal. 

Už před zápasem bylo jasné, že na sebe narazí dva velmi vyrovnané celky. Zásadní okamžik přišel po několika minutách od začátku třetiny. Michal Popelka fauloval domácího kapitána Michala Trávníčka a vyfasoval tak čtyřminutový trest. Zatímco Trávníček mizel v útrobách stadionu, aby si nechal ošetřit krvavý šrám, Litvínov zakládal první přesilovkovou akci. Jakub Sedláček, mimochodem bývalý brankář rižského Dinama, kryl několik střel, avšak na dorážku Karla Kubáta zareagovat nedokázal. 

Vervu hnalo dopředu publikum, a tak ani ne minutu po první brance byla velmi blízko druhému gólu. Juraj Mikúš trefil pouze tyčku. Tlak domácích neutichal ani při hře v plném počtu a velmi blízko gólu byl Doudera. Zlínská obrana se během první třetiny takřka nezastavila, jelikož Verva předváděla jeden útok za druhým. Litvínovskou dominanci narušil výbornou střelou Nosek, Janus však předvedl jistý zákrok. 

V druhé půli první třetiny Litvínov opět zahrál přesilovku. Nicolas Werbik musel ven za podrážení. Sedláček musel likvidovat střely Hübla, Myšáka či Gerháta. Ale i po druhé přesilovce byl Litvínov při chuti a nejvíce z toho vytěžil Tomáš Matoušek, kterého nádhernou nahrávkou zpoza branky našel Jurčík. Domácí tak zvýšili své vedení na 2:0. Do poslední pětiminutovky už naskočil domácí kapitán Trávníček a mohl se tak zapojit do třetí přesilové hry domácích. 

Do druhého dějství vstoupili aktivněji Berani, kteří vyslali během minuty na Januse několik střel. Někdejší brankář bratislavského Slovanu však všem pokusům zabránil. Další minuty patřily útočnému hokeji, který byl k vidění na obou stranách. Vše přerušilo hákování Františka Gerháta, což znamenalo, že Verva hrála poprvé v oslabení, které zvládla na výbornou. Ani ne po minutě se však vylučovalo znova a opět na straně Litvínova. Na trestnou lavici usedl Hunkes, ale domácí znovu sehráli velmi dobré oslabení a Zlín k ničemu nepustili.

Když se zápas přesunul do druhé poloviny, měli zlínští navrch. Několikrát prověřili Januse dobrými střelami. Vlastně sami domácí zapříčinili kontaktní branku, jelikož byl Doudera vyloučen za podrážení. Jiří Ondráček zužitkoval Freibergsovu nahrávku a vstřelil gól na 2:1. Na Vervu zapůsobila inkasovaná branka jako budíček. Nejdříve Šesták trefil břevno, poté se prosadil Viktor Hübl, který vytěžil ze souhry Lukeše a Myšáka. Domácí šli do šaten opět s dvoubrankovým vedením.

Třetí třetina začala ve stylu vyloučení. Po dvou minutách hry usedl na trestnou lavici hráč Zlína. Domácí si vytvořili částečný tlak, ale nedostali se k nebezpečnějšímu zakončení. Trestné minuty však obdrželi i domácí. Na dvě minuty opustil ledovou plochu David Šesták a v následné přesilovce se činil především Ondráček, který ale nedokázal Januse prostřelit. Oba týmy si poté vypracovaly několik střel.
 
Poslední desetiminutovku poznamenala opět přesilová hra. Tomáš Matoušek byl vyloučen, na to ihned zareagoval trenér hostů a vzal si oddechový čas. Můžeme se domnívat, co svým svěřencům řekl, ale pravdou je, že Zlín ihned po time-outu vstřelil branku. Jakub Šlahar využil přesilovou hru a zdramatizoval děj zápasu.

Domácí však razantně odmítli jakékoliv zaváhání a zhruba po minutě hry dopravil kotouč za Sedláčkova záda Juraj Mikúš. Výborně se ujal nahozeného kotouče a zvýšil skóre na 4:2. Hosté se v závěru třetiny snažili hrát bez brankáře, ale tuto troufalost potrestal David Tůma a zpečetil tak konečnou výhru Vervy 5:2.

Sestřih