Zápasy 12. 10. 2018, Šimon Kadeřávek

Verva z Brna body nedoveze! S favorizovanou Kometou prohrála 1:3

Po výhře nad Mountfieldem čekala Vervu rozjetá Kometa Brno. Do sestavy se vrátil Juraj Mikúš a Michal Trávníček se po své defenzivní anabázi zařadil zpět mezi útočníky. Litvínov v DRFG Aréně bojoval o každý puk, vaz mu však zlomila přesilovka první třetině. Černožlutí vstřelili branku v posledních minutách, což bohužel na výhru nestačilo a z Brna tak vezeme prohru 1:3.

9. kolo, 12.10.2018, DRFG Arena, Brno
logo HC Kometa Brno
logo HC VERVA Litvínov
HC Kometa Brno HC VERVA Litvínov
3 1
  • Třetiny

    1:0, 1:0, 1:1
  • Střely na branku

    25:24
  • Vyloučení

    4:6
  • Využití

    1:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    7700

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Kometa Brno: 9. Štencel (P. Holík, Zaťovič), 40. Mallet (Hruška), 54. Barinka (R. Zohorna, O. Němec)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 56. J. Černý (M. Hanzl, Petružálek)

  • Průběh zápasu

    3:0, 3:1

  • Rozhodčí

    Mrkva, Hribik – Lederer, Lučan

  • Sestava domácích

    Vejmelka (Langhamer) – Mikuš, O. Němec (A), Gulaši, Štencel, Malec, Bartejs, Barinka – Zaťovič (A), P. Holík, Mueller – Plášek ml., Hruška, Mallet – Kašpar, R. Zohorna, L. Horký – Dočekal, L. Čermák (C), Köhler.

  • Sestava hostů

    Janus (Kváča) – Šesták, Hunkes, Ščotka, L. Doudera, Baránek, Romančík, Strejček – J. Černý, J. Mikúš (A), Petružálek – F. Lukeš (A), V. Hübl, Myšák – Trávníček (C), M. Hanzl, D. Tůma – Matoušek, Jurčík, M. Havelka.


Reportáž

Litvínov nastoupil k dalšímu utkání na ledě Komety Brno. I přestože je na tom Verva tabulkově lépe, před zápasem oba soupeře dělilo pět příček, čekal jí velmi silný soupeř. Z posledních pěti vzájemných zápasů dokázal Litvínov porazit Kometu jen jednou. A tento fakt se projevil už na začátku zápasu, poněvadž tým z moravské metropole ihned vlétl do útoku. Neuběhly ani dvě minuty a na trestnou lavici se poroučel Romančík, který se provinil držením. Verva se s nastalou situací velmi dobře vypořádala a přesilovka byla výborně ubráněna.

Po začátku třetiny, kdy měla ze hry více Kometa, dostal Litvínov konečně šanci. Jan Hruška se musel odebrat za plexisklo a Verva se pustila do útočení. Brno sehrálo velmi dobré oslabení podobně jako Litvínov. Jediný výraznější pokus předvedl Viktor Hübl, ale jeho střelu kryl domácí brankář Vejmelka. Už se zdálo, že uvidíme konečně oba kompletní týmy, ale toto přání nebylo vyslyšeno. Do trestného azylu se vydal hostující Hanzl a Kometa se chystala na druhou přesilovku. 

Uběhlo zhruba dvacet vteřin a brněnská DRFG Arena explodovala nadšením. Obránce Jan Štencel střílel od modré čáry a jeho pokus skončil až za Janusovými zády. Po vstřelení úvodní branky byla Kometa velmi aktivní a Janus musel opět zasahovat. Verva se snažila útočit, ale kotouč většinou končil na holích domácích. Světlou chvilkou byla Romančíkova střela od modré. Závěr třetiny ale patřil Kometě. Nejprve musel Janus vytáhnout perfektní zákrok proti Köhlerovi a následně proti Pláškovi.

Ihned po buly, které zahájilo druhou třetinu, začalo Brno útočit. Opět byl v centru dění Janus, musel totiž likvidovat několik pokusů domácích. A podobně jako tomu bylo v první třetině, tak i ve druhé byl první vyloučený hráč z Litvínova. Černožlutá legenda Hübl si musela na dvě minuty nedobrovolně odpočinout. V přesilové hře se Janus stal terčem několika střel domácích. Nejblíže brance byl Holík, který velmi tvrdě vypálil z pravého kruhu a jeho střela jen těsně minula bránu hostů.

Verva se snažila o vypracování šance. Skrumáže před brankou chtěl využít Trávníček, ale jeho pokus Vejmelka kryl. Na další výraznější šanci jsme si museli chvíli počkat, poněvadž hra se vyrovnala a oba týmy úpěnlivě bránily. Po defenzivním intermezzu se dostal do šance Lukeš a několik vteřin po něm Holík. Ten byl brance podstatně blíže, jelikož trefil tyčku.

Po několika minutách dostala Verva příležitost na srovnání stavu. Barinka musel sledovat hru z trestné lavice. Už v prvních vteřinách přesilové hry zahrozil Hübl, ale vychytal ho výborně chytající Vejmelka. Dalším pokusům o vstřelení branky zamezila brněnská obrana, která na rozdíl od Vervy zahrála dobře i druhé oslabení. Poté se hra přesunula do středního pásma a ani jeden tým se nemohl prosadit. S ubývajícím časem se Verva snažila a znovu se dostal do šance Trávníček, ale i tentokrát byl jeho pokus vykryt. Všichni už mysleli, že druhá třetina na skóre nic nezmění, což se nelíbilo Alexandru Malletovi, jenž umně obkroužil Janusovu branku a s pomocí hostující brankáře navýšil stav na 2:0.

Úvod do posledního dějství se lépe povedl Vervě, která po několika nahrávkách prověřila tvrdou střelou Vejmelkovy betony. V následné potyčce se do sebe pustili Barinka a Petružálek, oba vyfasovali dvouminutové tresty. Ani ne po minutě se musela hra opět přerušit. Další dvouminutový a k tomu desetiminutový osobní trest obdržel Baránek. Kometa tedy hrála přesilovku, ve které se nedostala k plnohodnotnějšímu zakončení.

To, co Brno nezvládlo v přesilovce, si vybralo ve hře v plném počtu. Domácí hráči vytvořili tlak a nepustili Vervu z obranného pásma, která tak nemohla vystřídat. Kometa však nedokázala převahy využít, většina pokusů byla ubráněna. Postupem času se hra vyrovnávala, ale misky vah narušilo další vyloučení. Dočekal opustil svoje spoluhráče kvůli zdržování. Verva podobně jako Kometa nedokázala zužitkovat přesilovku. 

Deset minut před koncem přivítala trestná lavice dalšího návštěvníka, byl jím František Lukeš. V následné přesilovce se už Kometa činila, ale nevypracovala si výraznější šanci. Když byla Verva kompletní, tak výborně z mezikruží pohrozil Tůma. Domácí se ale dali znovu do útočení, nejdříve pálil Kašpar, a právě jeho odražená střela se dostala k Michalu Barinkovi, který od modré poslal Kometu do třígólového vedení.

Kometa se nadále snažila, ale po velké chybě jednoho z obránců se puku zmocnil Hanzl, který našel Jakuba Černého. Ten vstřelil tolik kýženou branku, která přišla však příliš pozdě. V posledních minutách vsadil Milan Razým na hru bez brankáře a Verva si na konci utkání vypracovala několik šancí, avšak žádná neskončila gólem a Litvínov tak prohrál 3:1.

Sestřih

<

Ohlasy

logo HC Kometa Brno

HC Kometa Brno

Kamil Pokorný (Kometa Brno):

 Dali jsme po vyrovnaném začátku gól v přesilovce, poté jsme měli tři tutovky, které jsme neproměnili. Začátek druhé části byl také dobrý, hra se ale srovnala a důležité bylo, že nás při svou brejcích podržel Karel Vejmelka, a vzápětí dal důležitý gól do šatny Alex Mallet. Ve třetí části jsme bojovali, Michal Barinka nás svou trefou uklidnil. Na klucích bylo vidět, jak bojovali a hráli neskutečně zodpovědně. Byl to jeden z nejlepších výkonů v letošní sezóně. Na závěr bych chtěl poděkovat divákům, kteří dokázali vyprodat celou halu.

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Skuhrovec (HC VERVA Litvínov):

Utkání bylo velmi dobré, mělo vysoké parametry. Inkasovali jsme gól v oslabení, z počátku utkání bylo Brno aktivnější, napadalo nás, lépe bruslilo. Myslím si, že jsme poté srovnali krok, a rvali jsme se o bodový zisk. Podle mě rozhodlo proměňování šancí, my ty naše však neproměnili, zatímco soupeř ano. Brnu gratulujeme k vítězství, nás v neděli čeká důležitý duel v Liberci.