Zápasy 11. 01. 2019, Ondřej Mach

Zlepšený výkon na body nestačil, Litvínov prohrál s Hradcem 1:2

L i t v í n o v - Ani ve třetím utkání roku 2019 černožlutí nebodovali, na svém ledě dnes podlehli třetímu Hradci 1:2. Litvínovský trenér před utkáním změnil formace, prostor dostali například mladí hráči z Litoměřic. Vstup do utkání se domácím povedl, když ve třetí minutě otevřel skóre Hübl. Hosté ale dokázali odpovědět již po sedmnácti vteřinách brankou Koukala. Vyrovnaný duel, ve kterém dominovali oba brankáři, nakonec rozhodl ve třetí třetině Smoleňák, jenž bekhendem překonal Petráska.

34. kolo, 11.01.2019, ZS I. Hlinky, Litvínov
logo HC VERVA Litvínov
logo Mountfield HK
HC VERVA Litvínov Mountfield HK
1 2
  • Třetiny

    1:1, 0:0, 0:1
  • Střely na branku

    23:41
  • Vyloučení

    4:2
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    4623

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 3. V. Hübl (F. Lukeš, Válek)

    Branky a nahrávky Mountfield HK: 3. Koukal (Smoleňák, Cibulskis), 53. Smoleňák (Koukal)

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:2

  • Rozhodčí

    Hradil, Bejček – Komárek, Lučan.

  • Sestava domácích

    Petrásek (Janus) – Graborenko, Baránek, L. Doudera, Ščotka, Suchánek, Romančík – Válek, V. Hübl (A), F. Lukeš – M. Hanzl, J. Mikúš, Kašpar – Petružálek (A), Helt, Trávníček (C) – Jícha, M. Havelka, Jurčík.

  • Sestava hostů

    J. Pavelka (Maxwell) – Zámorský, Linhart (A), Graňák (C), Cibulskis, F. Pavlík, Rosandić, Nedomlel – Smoleňák, Koukal, M. Chalupa – Dragoun, Cingel, R. Pavlík – Paulovič, Bičevskis, Miškář – Vopelka, Kukumberg, Rákos (A).


Reportáž

Do utkání vstoupil lépe domácí Litvínov a zatlačil Hradec. A už po třiašedesáti vteřinách byla k vidění první velká šance, v přečíslení zakončoval Mikúš, s jeho střelou zápěstím si ale Pavelka poradil. Ani Mountfield nezůstal pozadu a vydal se na zteč, Petrásek si však připsal klidný zákrok při střele Kukumberga. Aktivnější vstup do zápasu ale nakonec zúročili domácí, nejvíce osvědčená litvínovská spolupráce znovu zafungovala. Lukeš se po buly dostal k puku, vyslal na modré čáře do jízdy svého parťáka Viktora Hübla, a ten překonal Pavelku rychlou přízemní střelou. Gólová radost však na Zimním stadionu Ivana Hlinky netrvala dlouho, již po sedmnácti vteřinách dokázali hosté z Hradce odpovědět podobnou akcí jako domácí tým. Cibulskis poslal puk na Smoleňáka, ten jej protečoval do pásma na Petra Koukala, a hradecký veterán svoje sólo zakončil střelou mezi Petráskovy betony. 

Černožluté rychlé vyrovnání opařilo a hrál tak především Hradec. Petrásek zasahoval proti svižné střele Miškáře, nadvakrát poté krotil nahození lotyšského obránce Cibulskise. Stačila však jedna rychlá akce chemiků a vše mohlo být jinak. Jícha vlétl do útočného pásma, vystřelil bekhendem, a jeho pokus hostující gólman vyrazil před Jurčíka, jenž v obrovské šanci minul odkrytou branku! Mountfield pak na dlouhé minuty uzavřel Litvínov v jeho obranném pásmu, z mírného tlaku ale hosté branku nevytěžili. Na trestnou lavici se jako první podíval litvínovský hráč, konkrétně to byl Havelka, který si musel odpykat trest za zdržování hry. Domácí se sice dlouho nemohli osvobodit a byli pod velkým tlakem, největší šancí přesilové hry ale bylo, když Rákos v dobré příležitosti promáchl.

Jurčík ve velké šanci selhal, po první třetině vládl vyrovnaný stav

Ve třinácté minutě se vylučovalo i na druhé straně, Rosandič se provinil nedovoleným bráněním. Přesilová hra domácích sice nebyla příliš povedená, přesto přinesla zajímavý okamžik. Ščotka tvrdě atakoval Radovana Pavlíka, jenž musel být odveden z hrací plochy za pomoci dvou spoluhráčů a lékaře. Následně střílel matador Hübl, jeho střelu ale Pavelka zneškodnil, přesilovka černožlutých tak k druhé brance nevedla. Z mezikruží poté střílel po Lukešově přihrávce znovu matador Hübl, jeho rána však minula branku. Mountfield dostal k dispozici ještě jednu přesilovku, a to po faulu Suchánka, který podrazil v úniku jednoho z hostujících hráčů. Hra v oslabení Litvínovu nedělala příliš velký problém, a i přes dobré postavení hradeckých hráčů k vidění větší příležitost nebyla. V závěru třetiny ještě Trávníček vybídl ke skórování Hanzla, Pavelka byl ale i nyní v hostující kleci pozorný.

I v úvodu druhého dějství se dopředu dostal Litvínov, brankář Mountfieldu si připsal další jistý zákrok. Hned v první minutě byl na domácí straně vyloučen Kašpar a chemiky čekaly perné dvě minuty. Paradoxně ve vlastním oslabení se do zakončení dostal Hübl, Pavelka jej ale vychytal. Hradec se v útočném pásmu usadil až po několikátém pokusu a k vážnému ohrožení branky už se nedostal. Kašpar se při svém návratu z trestné lavice ihned dostal ke střele a pořádně prověřil hradeckého brankáře. Ke slovu se dostal také Hradec a na drahnou chvíli se usadil v útočném pásmu, Petrásek sbíral jeden úspěšný zákrok za druhým. Na druhé straně zaváhání hostující obrany využil kapitán Trávníček, jeho střela se však mezi tři tyče nevešla. Další pokus na Pavelkovu svatyni vyslal Ščotka, jehož ránu zmařil skvělým obranným zákrokem Bičevskis. Pozorný Petrásek zase na druhé straně zkrotil střelu Pauloviče z levého kruhu. 

Chemiky dlouho držel skvělý Petrásek

Domácí brankář se v druhé dvacetiminutovce opravdu činil a stále držel čisté konto. Obrovskou šanci na domácí straně měl navrátilec Petružálek. Ve vlastním obranném pásmu získal kotouč a ujížděl sám na Pavelku, jenž však jistým zákrokem podržel Hradec. Hrál se velmi rychlý hokej s mnoha šancemi na obou stranách, v té další byli znovu hosté, střelu Rákose ale Petrásek zvládl vyrazit. Na druhém konci kluziště zase zakončoval bekhendem Romančík, brankář hostí tuto situaci zvládl. Petrásek se musel blýsknout skvělým zákrokem, když z bezprostřední blízkosti pálil Rákos, domácí gólman puk zvládl vytěsnit betonem. A v brankovišti se ani nadále nenudil, neboť musel zastavit střelu Vopelky. Konec třetiny patřil opět Litvínovu, ve výraznější šanci ale nevyústil. Vzrušení přinesla až potyčka Mikúše s Rosandičem. Poslední střelecký pokus třetiny měl na svědomí Graborenko, jenž však trefil jen připraveného Pavelku, po čtyřiceti minutách tak byl stav smírný. 

Poslední perioda začala útokem Hradce, Koukal však svoji ránu mezi tři tyče nevměstnal. Další projektil poslal na klec hostí slovenský obránce Romančík, ani tentokrát ale nemohli domácí fanoušci slavit. O další ohrožení branky se postaral jiný obránce, Suchánek, narazil ovšem na připraveného Pavelku. Aktivně hrající chemici si tvořili šance a začali mírně tlačit, nejprve branku minul z dobré pozice Mikúš a poté proti střele Petružálka zakročil brankář hostí. Stačil však jeden únik a Mountifeld byl na dosah vedoucí brance. Romančík zastavil v samostatném nájezdu Miškáře nedovoleně a rozhodčí nařídili trestné střílení. Domácí obránce byl navíc s bolestivou grimasou odveden z ledu a zápas pro něj skončil, Litvínov tak rozšířil již tak rozsáhlou marodku. Trestného střílení se ujal Paulovič, jeho kličku do bekhendu ale dalším povedeným zásahem zlikvidoval výborný Petrásek. Bekhendem nebezpečně vypálil i domácí Kašpar, puk však letěl mimo branku. Rychlý hokej se divákům musel líbit, ataky obou týmu ale povětšinou končily na pozorných obranách. 

O vítězství Mountfieldu rozhodl Smoleňák

Do zakončení se tlačili i urostlí černožlutí obránci, Ščotkovi ani Graborenkovi se však branku soupeře ohrozit nepodařilo. Hradci tak stačila jedna povedená akce a byl zpátky ve vedení. Koukal nahrál Radku Smoleňákovi, jenž bekhendem prostřelil Petráska a navýšil brankový účet utkání. Vstřelený gól hostím pomohl a ti dál tlačili, zmatky v litvínovské obraně ale nepotrestal Paulovič ani Vopelka. Další hradecké šance měli na svědomí Smoleňák s Miškářem, Petrásek pokračoval ve svém skvělém výkonu. Střelec druhé branky hostí mohl znovu rozradostnit hradecké fanoušky, tentokrát však mířil příliš vysoko. Kýžený tlak domácích stále nepřicházel, Hradec si výsledek hlídal a kráčel za třemi body. V poslední minutě to ještě chemici zkusil se šesti bruslaři v poli, poslední ránu vyslal na Pavelkovu branku Ščotka, ani ta si ale cestu do sítě nenašla. Litvínov si tak dnes na domácím ledě připsal třetí porážku v řadě a v novém roce ještě nezvítězil.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Milan Razým

"Tak mě samozřejmě mrzí, že přestože jsme podali zlepšený výkon, to k bodovému zisku nevedlo. Už jenom to, že dneska kluci makali celý zápas, myslím si, že to bylo vyrovnané utkání, šance byly na obou stranách. Naše chyba byla v tom, že hned po vstřelené brance jsme udělali hrubou chybu ve středním pásmu a nechali jsme soupeře vyrovnat. Pak si myslím, že už dominovali gólmani, největší šanci měli hosté při trestném střílení. To náš brankář chytil a v tom závěru si myslím, že o tom osudu rozhodla branka z kategorie šťastných. Ale hosté si to zkušeně pohlídali, už nás k většímu tlaku nepustili, ani ta závěrečná power play nebyla podle našich představ. Přesto si myslím, že ten výkon kluků dneska byl lepší, ale my takhle musíme hrát každý zápas, rvát se o každý puk, o každý gól. Doma jsme málo produktivní, střílíme hrozně málo branek, opět jsme vstřelili pouze jednu branku a na to se velmi těžko vyhrává."

logo Mountfield HK

Mountfield HK

Petr Svoboda

Já si myslím, že do toho zápasu jsme vlezli strašidelně a dělali jsme spoustu hrubých chyb. Litvínov nás hned potrestal a zaplaťpánbůh, že jsme našli okamžitou rychlou odpověď, že hned střídání nato jsme dokázali srovnat. Ve druhé třetině si myslím, že jsme měli trochu víc ze hry, ale Litvínov hrozil z brejků a naštěstí tam z nich žádná branka nepadla. My jsme tam měli vyložené šance, taky jsme nic nedali a myslím si, že v té třetí třetině jsme dali takový gól po nahození. Pak už si to kluci pohlídali, samozřejmě i při tom power play jsme tam měli trochu zmatky, dokázali jsme to ubránit a jsme za vítězství tady strašně rádi, protože dneska opravdu ten zápas stál kluky hodně sil. Litvínov hrál dneska opravdu urputný hokej a dělal nám s ním velké problémy."

Fanshop