Zápasy 18. 01. 2019, Šimon Kadeřávek, Foto: Jiří Princ

Verva zkrotila Tygry! Liberec porazila 3:2

Třetí lednový pátek nabídl zajímavou podívanou. V rámci 36. kola Tipsport extraligy na sebe narazily dva celky ze severu Čech. Nutno zmínit, že se jednalo o velmi vyrovnané utkání. První branku vstřelil Josef Jícha. Domácím se pak podařilo skóre dvěma brankami zvrátit, ale hokejové štěstí bylo na straně Vervy, která rovněž vstřelila dva góly a zajistila si výhru 3:2.

36. kolo, 18.01.2019, Home Credit Arena, Liberec
logo Bílí Tygři Liberec
logo HC VERVA Litvínov
Bílí Tygři Liberec HC VERVA Litvínov
2 3
  • Třetiny

    2:1, 0:1, 0:1
  • Střely na branku

    31:22
  • Vyloučení

    7:7
  • Využití

    1:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    6174

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky Bílí Tygři Liberec: 13. Stříteský (Ševc), 16. Redenbach (Birner, M. Zachar)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 3. Jícha (F. Lukeš), 23. Petružálek, 44. Kašpar (Helt)

  • Průběh zápasu

    0:1, 2:1, 2:3

  • Rozhodčí

    Lacina, Pražák – Kajínek, Zavřel

  • Sestava domácích

    Will (Schwarz) – Stříteský, Derner, T. Hanousek, Šmíd (A), Doherty, Ševc, Maier – Lenc, L. Hudáček, Birner – Valský, Filippi, M. Kvapil – Ordoš, P. Jelínek (C), L. Krenželok – M. Zachar, Redenbach, J. Vlach.

  • Sestava hostů

    Janus (Petrásek) – Trončinský, Ščotka, Graborenko, Piché, Suchánek, Baránek, L. Doudera – Válek (A), V. Hübl, F. Lukeš – Kašpar, J. Mikúš, Helt (A) – Petružálek, M. Hanzl (C), Trávníček – Jícha, M. Havelka, Jurčík.


Reportáž

Do utkání vstoupili lépe domácí a prakticky od začátku okupovali prostředí před Jaroslavem Janusem. Ale Litvínov se nenechal zahanbit a přešel do útoku, nicméně Kašparova střela byla nakonec zblokována Šmídem. První vteřiny ukázaly, že se bude hrát rychlý kombinační hokej, což podpořil liberecký Jelínek, který z levého kruhu prověřil Januse.

První krok udělali hosté

První slovo ale řekli hosté. Domácí si příliš nerozuměli při rozehrávce, a toho využil Lukeš, který se zmocnil puku a nahrál Josefu Jíchovi, který mířil přesně do horního rohu a rázem šla Verva do vedení. Liberečtí fanoušci hnali tým za vyrovnáním, ale následující minuty patřily zase Litvínovu. Tomáš Filippi se odebral na trestnou lavici, když se provinil podrážením. Tento přestupek chtěla Verva potrestat a ihned se přesunula do útočného pásma. První velkou přesilovkovou šanci zaznamenal Lukáš Kašpar, ale Roman Will předvedl velmi dobrý zákrok. Další příležitost měl Marek Trončínský, jenž zkoušel Willa překvapit od modré.
 
Ještě, než se na led vrátil Filippi, vylučovalo se i na druhé straně. Obránce Piché tvrdě atakoval Birnera, což mu vyneslo dvou a desetiminutový trest. Ihned po zákroku se strhla mela v rohu kluziště a na trestnou lavici se odebral ještě liberecký Doherty a litvínovský Graborenko. Ani jeden tým nedokázal přesilovou hru využít, a tak se opět hrálo 5 na 5. Tlak z úvodu se rozplynul někde nad Ještědem a hra byla plná nepřesných přihrávek a střel.
 
Herní nijakost nakonec muselo přerušit až vyloučení, které obdržel Helt, za kterým se poroučel i jeho spoluhráč Baránek. Oba dva se provinili hákováním a Tygři měli k dispozici přesilovku 5 na 3. Krušnou dvouminutovku otevřel tvrdou střelou Birner, ale jeho pokus Janus vykryl. O několik chvil později už slovenský brankář o svou neprůstřelnost přišel. Ševc na modré kombinoval s Matějem Stříteským, a ten prostřelil černožlutého brankáře. Rázem bylo vyrovnáno a začínalo se od začátku. Zbylou minutovou přesilovku už domácí však nevyužili.
 
Nuda, kterou hra trpěla uprostřed třetiny, byla pryč. Domácí mohli jít dokonce do vedení, když Kvapil výborně kombinoval s Lencem. Co se nevydařilo Lencovi, to dokonal Tyler Redenbach. Liberecký útočník se prosadil z dorážky a otočil zápas ve prospěch Liberce. Po brance se museli domácí stáhnout do obrany, protože Radan Lenc seknul jednoho z hráčů Litvínova a poroučel se do plexisklového vyhnanství. Vervě početní převaha ještě ani neskončila a na trestnou musel hráč v černožlutém dresu. Střelec první branky Jícha byl potrestán za nedovolené bránění. V závěru třetiny už ale branka nepadla a do kabin šli šťastnější hráči Liberce.

Petružálek vdechl Vervě naději

Druhé dějství začalo velmi netradičně, fanoušci viděli dvě zakázaná uvolnění. Icingovou bitvu ukončil Martin Ševc, který se musel odebrat mezi časoměřiče kvůli podrážení. Přesilové hry se hosté zhostili výborně a už po šesti vteřinách zvedal ruce nad hlavu Jakub Petružálek, když prostřelil Willa. O několik minut později byl Petružálek v další šanci, ale v úniku ho zastavil obránce Ševc.

První pětiminutovka patřila Litvínovu a tuto hegemonii nakonec narušil Lenc, který svým nahozením našel Hanouska, ten ohrozil Januse, avšak neúspěšně. Dobývaní branky Vervy pokračovalo, Zachar dovezl kotouč do třetiny a nabídl ho Vlachovi, který slovenského brankáře nepřekonal. Pořekadla „do třetice všeho dobrého“ chtěl využít Libor Hudáček, ale ani on nebyl proti Janusovi úspěšný.
 
Liberecké šance zastavilo vyloučení Filippiho a znamenalo to také, že Verva se konečně přesune do útočné třetiny. První vteřiny přesilovky byly ve prospěch domácích, protože obránci velmi dobře plnili své povinnosti a k ničemu hosty nepustili. Jedinou šancí přesilové hry byla střela Pichého od modré, proti které lehce zasáhl Will. Liberečtí byli za svou píli odměněni, protože se vzápětí vylučovalo i mezi litvínovskými hráči. Jaroslav Janus dostal trest za zdržování hry.

Přesilovka byla ze strany Liberce zpočátku velmi laxní, až v jejím závěru se dostal do velké šance Hudáček. V dalších atacích pokračoval Krenželok, jenž vybojoval šanci pro Jelínka, ale ani ten puk do branky neprotlačil. Po delší pauze se do hry zapojil také Roman Will, který zasáhl proti střele Petružálka. Na závěr třetiny se vylučovalo na obou stranách. Jelínek byl potrestán za sekání, Havelka za držení hole. Na samém konci druhého dějství se dostal do šance Lukeš, ale Will ho vychytal, a tak se rozjela šance na druhé straně. Hudáčka opět vychytal Janus.

Janus s Kašparem zařídili zisk tří bodů

Třetí část hry slibovala rozuzlení severočeského dramatu. První střelu třetiny si připsal Ordoš, ale Janus zkušeně zasáhl. Těžiště hry se přesunulo na druhou stranu, Filip Helt objel branku a přihrál Lukáši Kašparovi, jenž pěknou střelou k bližší tyči překonal Romana Willa. Hosté se znovu ujali vedení, ba co víc, dostali dokonce další příležitost. Tyler Redenbach se musel pakovat na trestnou lavici.

Paradoxně největší šanci v přesilové hře měl Liberec. Krenželok vyslal do útoku Vlacha, ale ten si vylámal zuby na slovenském brankáři. Šance se ale rýsovaly i před Willem. Ve 47. minutě se před ním zjevil Petružálek, domácí brankář však šanci kryl betonem.
Čas kvapil velmi rychle, a tak se do útoku přesunul Marek Kvapil, který nabídl pozlacenou přihrávku Birnerovi, ten v koncovce selhal.

Na začátku poslední desetiminutovky byl Litvínov v obrovském útlumu, protože Tygři velmi dobře kombinovali a byli silnější na puku. Libereckou blokádu nakonec ukončilo až zakázané uvolnění a litvínovští hráči si mohli na chvíli oddychnout. Následující minuty byly ve znamení oťukávání, které přerušil až trenér domácích, protože si vyžádal time-out. V závěru zkusili domácí hru bez brankáře, ale bez úspěchu, a tak si tři body za výhru připsala Verva.

Sestřih

Ohlasy

logo Bílí Tygři Liberec

Bílí Tygři Liberec

Filip Pešán

Věděli jsme, že dnes narazíme na těžkého soupeře. Do zápasu jsme vstoupili dobře, po inkasované brance jsme ale začali utkání ztrácet. Soupeř hrál velmi fyzický hokej, přes který se bylo těžké prosadit. Litvínov sic zaslouženě odváží tři body.

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Skuhrovec

My jsme věděli, že jsme jeli na led, kde se moc nevyhrává, ale chtěli jsme tu navázat na minulý zápas v Brně, což se nám povedlo. Podařilo se nám vstřelit první branku, pak jsme ale nabídli soupeři přesilovku, ve které jsme inkasovali. Celé mužstvo podalo velmi dobrý výkon, hráči skvěle drželi plán, s kterým jsme sem přijeli. Odměnou nám jsou tři body z ledu, kde se strašně těžko vyhrává. Jsme za ně strašně šťastní, chtěl bych poděkovat všem hráčům za odvedený výkon.

Fanshop