Zápasy - Junioři 13. 09. 2018, Ondřej Mach

JUN: Severočeské derby ovládl Chomutov 0:3

První derby letošní sezony prohráli junioři na ZS Ivana Hlinky 0:3. V následné nadstavbě se jim podařilo získat alespoň jeden bonusový bod v samostatných nájezdech, které rozhodl Přemysl Svoboda.

3., 13.09.2018, ZS Ivana Hlinky
logo Litvínov mládež
logo Piráti Chomutov
Litvínov mládež Piráti Chomutov
0 3
  • Třetiny

    0:1, 0:2, 0:3, N 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Pejsar (Zelenka) – Bártek, Šubrt, Viedeman, Baláž, Kitzberger,Havlík (A), Háva – Damašek, Jindra,Kysela, Berka, Stehlík, Limanovský, Bartoš (C), Šarlinger, Fišer, Dufek (A), Svoboda

  • Sestava hostů

    Pavlát (Běhule) – Váchal, Seemann (A), Zeman, Beneš, Kleiner, Štochl – Vrhel, Chlán (A), Prokop, Benda, Jaroš, Mežnar, Koláček, Lobodowski, Koblížek, Pech, Ouřada (C), Gut


Reportáž


Zápas začal lépe pro chomutovské Piráty. Už po 35 vteřinách hry Litvínov inkasoval první branku. Chyba v litvínovské rozehrávce znamenala, že se k puku dostal Kleiner, přihrál Chlánovi a ten pěknou zadovkou našel chomutovského kapitána Kryštofa Ouřadu, který střelou do odkryté klece otevřel skóre zápasu. Chomutov vstřelená branka nabudila a usadil se v útočném pásmu. Hlavním litvínovským problémem v této fázi hry byla rozehrávka a přechod přes střední pásmo. Chyby v rozehrávce vedly k dalším šancím chomutovských hokejistů. Lobodowski ujížděl sám na domácí branku, na Pejsara však nevyzrál. Následně si Chomutov zahrál svoji první přesilovku v utkání. Kitzberger se provinil sekáním a Litvínov čekaly dvě krušné minuty bránění. K pěkné střele se během přesilovky dostal Prokop, brankář Pejsar se ale vyznamenal dalším skvělým zákrokem. Litvínovu se ani v plném počtu hráčů nedařilo vytvořit si nějakou střeleckou příležitost a chomutovský tlak pokračoval. Další vyloučení přišlo po faulu Bartoše, který si musel odpykat dvě minuty za podrážení. Na konci tohoto litvínovského oslabení přišla další velká šance hostů, kdy po souhře s Váchalem trefil Mežnar břevno! Litvínov se po druhém oslabení už trochu dostal do zápasu a v první velké šanci Svoboda brankáře hostí Pavláta nepřekonal. Následné vyloučení Bendy a Ouřady znamenalo litvínovskou přesilovku 5 na 3. Ani tu však Chemici nedokázali přetavit v kýženou branku, k několika střelám se dostal pouze litvínovský útočník Jindra.

Úvod druhé třetiny patřil opět Chomutovu. Už v první minutě trefil Ouřada ve velké šanci břevno. Oba týmy vstoupily do druhé třetiny agresivněji a k vidění bylo několik hitů na obou stranách. Za kratší konec ovšem tahal Litvínov, ke střele se postupně dostali Štochl, Prokop nebo Koláček. Další zajímavý okamžik byl k vidění, když Chomutovu nebyla uznána branka po hře vysokou holí. Po neuznané brance fauloval Zeman, a čekaly ho tak dvě minuty na trestné lavici za podrážení. Litvínov se v přesilovce dostal do většího tlaku, který mohl využit Přemysl Svoboda, skvělý Pavlát ale zabránil vyrovnání. Chomutovu se po přesilovce podařilo vstřelit další branku, ta však nemohla být opět uznána, neboť rozhodčí pískl už předtím, než Gut puk do branky dorazil. Za pár vteřin už se ale Piráti gólu dočkali. Michalu Gutovi se skvěle nabídl Peter Lobodowski, a ten už se v zakončení nemýlil. Chomutov tedy Litvínovu odskočil na rozdíl dvou branek. Druhá vstřelená branka litvínovské hráče opařila a do brankových příležitostí se dostali Koblížek s Ouřadou, brankář domácích Pejsar dobrými zákroky zmařil obě šance. Chomutovský tlak ale trval a vyvrcholil třetí brankou, kterou mělo na svědomí útočné trio Ouřada – Chlán – Koblížek. Petr Chlán si najel na Ouřadovu přihrávku a potřetí pokořil domácího Pejsara. Nutno podotknout, že tato útočná trojice působila litvínovské obraně nemalé starosti a nebýt brankáře Pejsara, mohla mít na svědomí branek víc. Litvínov se po třetí brance vzpamatoval a snažil se dostat zpět do utkání. Nejprve nebezpečně nahazoval Havlík, v další šanci minul Šarlinger a individuální akci se snažil zakončit Berka, bohužel neúspěšně.

Začátek třetího dějství jen potvrdil špatné vstupy litvínovských hokejistů do třetin. Brankář Pejsar neudržel nahození Chlána, ten objel domácí branku a pokusil se zakončit, jeho střela ale minula prázdnou branku. Hned po jeho šanci fauloval Viedemann a Chomutov čekala další přesilová hra. V té se puk pohyboval hlavně po ose Ouřada – Chlán, k větší šanci však přesilovka nevedla. Ve třetí třetině se hra víceméně vyrovnala, útočilo se na obou stranách a několikrát se pískalo zakázané uvolnění. Sám na Pavláta jel Berka, chomutovské obraně se ale podařilo jeho šanci zastavit. Po několika nahozeních, zejména Šubrta a Bartoše, puk Pavlát raději schoval do lapačky. Litvínovu třetí třetina vyšla nejlépe, ke střelecký pokusům se dostal Jindra se Svobodou, pozorný Pavlát ale všechny střely kryl. Velká šance domácích přišla až čtyři minuty před koncem, když Stehlík objel branku, místo střely zvolil přihrávku na Baláže, který pálil těsně nad. Litvínov si na konci třetiny nedokázal vytvořit větší tlak a jeho zmar prezentovala hlavně poslední zoufalá střela Viedemanna vysoko nad několik vteřin před koncem.

Nadstavba začala pro Chemiky nešťastně vyloučením Bartoše už po 37 vteřinách. Chomutovský trenér si po vyloučení vyžádal oddechový čas, zřejmě v něm viděl možnost utkání ukončit a získat bod navíc. Piráti sevřeli litvínovský tým v jeho třetině, Pejsar však všechny pokusy vychytal. Během oslabení se dokonce do samostatného úniku dostal Berka, který vystřelil tvrdě od mantinelu a Pavlát měl s jeho střelou velké potíže. Nadstavba tak branku nepřinesla a na řadě byly samostatné nájezdy. V těch zářili brankáři na obou stranách, takže gól jsme viděli až v páté sérii nájezdů. Přemysl Svoboda stylovou kličkou překonal Pavláta a postaral se o to, že aspoň jeden bod zůstal v Litvínově.

Ohlasy

logo Litvínov mládež

Litvínov mládež


Radek Mrázek (HC Litvínov) : Pro nás je to šťastný a důležitý bod z nájezdů, protože jinak jsme ve hře kromě poslední třetiny tahali celý zápas za kratší konec.

logo Piráti Chomutov

Piráti Chomutov

Jan Brychta (Piráti Chomutov) : Z naší strany to byl poctivě odehraný zápas. Hráči hráli to, co jsme po nich chtěli. Ve druhé třetině jsme tam měli nějaké propady, museli jsme hráčům domluvit. Ve třetí třetině jsme se zase vrátili k tomu, co jsme chtěli hrát, navíc nás výborný brankář v důležitých chvílích podržel.

Fanshop