Zápasy - Junioři 15. 11. 2018, Ondřej Mach

JUN: Gólová přestřelka vítězná pro Plzeň, Litvínov podlehl 5:7

L i t v í n o v - Po reprezentační pauze se na Zimní stadion Ivana Hlinky vrátila i DHL Extraliga juniorů. Čtvrtý Litvínov hostil třetí Plzeň, které podlehl 5:7. O osudu utkání rozhodla především první třetina, ve které černožlutí inkasovali čtyři branky, dohnat náskok hostí se jim pak už nepodařilo. Těšit juniory může alespoň bonusový bod z nadstavby, kterou ovládli po nájezdech, ten rozhodující proměnil Vojtěch Kysela.

17., 15.11.2018, ZS Ivana Hlinky
logo Litvínov mládež
logo HC ŠKODA PLZEŇ
Litvínov mládež HC ŠKODA PLZEŇ
5 7
  • Třetiny

    0:4, 4:2, 1:1 - 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Zajíček (Zelenka) – Bártek, Šubrt, Baláž, Kitzberger, Kroupa, Havlík (A), Háva – Jindra, Kordule, Kysela, Berka, Limanovský, Bartoš (C), Jouza, Fišer, Dufek (A), Svoboda.

  • Sestava hostů

    K. Kolář (Čech) – Houdek, Kovařík, Lokajíček (A), Šilhán, Kremláček, Šiller, Malák – Soukup, F. Kolář, Balín, Slanina, Matiášek (A), Adamec, Roubal, Procházka, Eret, Hasman (C), Princl.


Reportáž


Domácí Litvínov vstoupil do utkání nešťastně, už po 57 vteřinách musel Zajíček lovit puk ze své sítě. Michal Houdek přihrál puk pod sebe Petru Eretovi, který povedenou střelou zápěstím překonal Zajíčka a otevřel skóre utkání. Škodovka i po úvodní brance tlačila a snažila se vstřelit branku. Do první šance černožlutých se dostal Svoboda, jenž nabil Berkovi, jehož střelu si Kolář pohlídal. Nebezpečný byl opět střelec první branky Eret, jeho samostatný nájezd ale zlikvidoval Zajíček. Další velká šance poté přišla překvapivě na druhé straně, když kapitán Dan Bartoš z bezprostřední blízkosti ani na několikrát nepropasoval puk za Kolářova záda. A Bartoše mohla nevyužitá šance hodně mrzet, protože Plzeň chyby Chemiků trestala. Po pěkné souhře našel před brankou Balín volného Filipa Koláře, a ten dokázal dopravit puk do litvínovské klece. Oba týmy střídaly dobré okamžiky s horšími, za zmínku určitě stojí Bartošova teč, ani ta si však cestu do plzeňské sítě nenašla. 

Zajíček následně uspěl tváří v tvář Roubalovi, kterého skvěle vychytal a podržel Litvínov. Odpovědět se pokusil Jouza, Kolář ale podobně jako jeho kolega předvedl výborný zákrok a udržel čisté konto. Plzeňské útoky působily domácím opravdu velké problémy, hlavně elitní formace v čele s Petrem Eretem. A byl to právě on, kdo se postaral o další změnu skóre. Hasman s Procházkou vykombinovali černožlutou obranu, kapitán Hasman poté našel již zmiňovaného Petra Ereta, který měl před brankou už jednoduchou práci. Plzeň jakoby neměla dost ještě zvýšila svůj náskok před odchodem do kabin. Z podobné situace jako v předchozím případě inkasoval Litvínov další gól, o roli nahrávače se tentokrát postaral Václav Adamec a o roli střelce Jan Slanina. Škodovka touto brankou završila výbornou první třetinu a do šatny si tak odnesla čtyřbrankový náskok.

Druhá třetina začala tvrdým zákrokem Kroupy, který si počíhal na Ereta a svým atakem si vysloužil trest na dvě minuty za vražení na hrazení + deset minut osobní trest. Pukem o chvíli později dostal Kitzberger a o jeho krvácející krk se musel postarat lékař. Přesilová hra se hostím nedařila, dvě střely zaznamenal Eret. První Zajíček vyrazil a druhou skryl v lapačce, změny skóre jsme se tak nedočkali. Domácí si hru v plném počtu příliš neužili, neboť už o pár chvil později putoval na trestnou lavici za podrážení Šubrt. Paradoxně v tomto oslabení dostal prostor Bartoš, ujel s pukem přes celé hřiště a pokusil se zakončit, leč neúspěšně. Chemici oslabení přečkali a dále hrozili. Kordule se Svobodou si vytvořili dobrou příležitost, prvně jmenovaný pak střílel zápěstím, i v tomto případě ale zasahoval Kolář. Přesilovou hru si následně vyzkoušel i Litvínov, protože na "lavici hanby" zamířil Soukup za držení hole. A právě v této přesilovce mohli domácí poprvé slavit. Robert Bártek nahodil přesně k Danu Bartošovi, který šikovně tečoval puk do branky a snížil plzeňský náskok. Ani ne po dvaceti vteřinách už hráli černožlutí zase přesilovku, Princl se provinil podrážením. Další hra v početní převaze vedla k druhé brance. Po obrovské skrumáži před Kolářem dostal puk do sítě obránce Adam Šubrt, asistence byly připsány Kyselovi a Kordulemu. 

Hosté ale rychle srazili Chemiky ze sedla. Kovařík do samostatného úniku vyslal Dominika Soukupa, který udělal kličku bezmocnému Zajíčkovi a nájezd spolehlivě proměnil. Ani ne po minutě hry ale už opět slavili litvínovští. Svoboda našel před brankou volného útočníka, jímž byl Pavel Kordule a ten zase snížil na rozdíl dvou branek. Hladový Litvínov se dál tlačil dopředu a snažil se zvrátit vývoj utkání. Plzeň se ještě ani neoklepala a už inkasovala další gól. Svoboda vybojoval puk, byl podražen hostujícím brankářem, ale přesto se mu povedlo dostat kotouč před branku, kde čekal Kysela. Ten našel volného Marka Havlíka a rázem ztráceli domácí na Škodovku jen jednu branku. Lokajíček také poznal, jaké to je dostat dvouminutový trest, na trestnou lavici se podíval faul kolenem. Další přesilovka ale černožlutým nevyšla a sami se dostali pod tlak. Druhé dějství se už chýlilo ke konci, přesto byla k vidění ještě jedna branka. Adamec poslal přihrávku do jízdy Janu Slaninovi, který střelou zápěstím přidal svůj druhý gól v zápase a postaral se o to, že si Plzeň po dvou třetinách užívala dvoubrankové vedení. 

Do třetí třetiny vlétli s vervou litvínovští a bylo na nich vidět, že utkání nechtějí jen tak dohrát. Pěknou střelu předvedl šikovný útočník Kordule, Kolář však byl připraven. Bártek poté fauloval a oslabil na dvě minuty černožluté. To nezabránilo Svobodovi, aby se dostal do velké šance a našel v dobré pozici Berku, který ve stoprocentní šanci minul. Plzeň nevyužité domácí šance tvrdě trestala a to se potvrdilo o chvíli později. Houdek od modré čáry tvrdě prověřil Zajíčka, v tomto souboji ještě domácí gólman uspěl. Proti dorážce Jana Matiáška už byl ale bezmocný, Škodovka vedla o tři branky. Sedmý gól opařil litvínovské a nedařilo se jim tolik útočit jako předtím.

Další komplikací byl trest Limanovského, Chemiky čekaly perné dvě minuty. I v tomto oslabení se ale domácím povedlo zaútočit, Bartoš ale nezužitkoval ani přečíslení 2 na 1. Po vypršení Limanovského trestu ještě Zajíček vytáhl nádherný zákrok proti střele Ereta, skóre se tak neměnilo. Čím víc se blížil konec poslední části, tím větší byl tlak černožlutých. Kordule se Svobodou pěkně kombinovali, oba ale svoje střely v branku nepřetavili, což mohlo mrzet hlavně Svobodu, který minul opravdu z bezprostřední blízkosti.  A přeci jen se Litvínovu ještě podařilo snížit. Svoboda projel celou hostující obranu, našel bekhendem Vojtěcha Kyselu, jenž trefil odkrytou klec a naposledy změnil stav utkání. Nic na něm už nezměnila ani dvě litvínovská vyloučení v poslední minutě, hru pěti proti třem domácí celek zvládl. 

Do nadstavby stejně jako do poslední třetiny vstoupil lépe Litvínov, Jindra svoji individuální akci v branku neproměnil, Kolář předváděl opravdu jistý výkon. Hra tří proti třem mnoho zábavy nepřinesla, oba týmy dlouze kombinovaly a netvořily si velké šance. Ojediněle pálil Jouza, zápěstím minul i Svoboda. Nadstavba tak dospěla až do samostatných nájezdů, ve kterých se trefili postupně Bartoš, Jindra a Kysela, alespoň bonusový bod tak dnes zůstává na severu Čech.

Ohlasy

logo Litvínov mládež

Litvínov mládež


Radek Mrázek (HC Litvínov): "Dneska rozhodla naše katastrofální první třetina. Poté jsme si v kabině něco řekli, trošku jsme zvedli hlas, vstup do druhé třetiny pak byl z naší strany úplně jiný. Kdybychom proměnili jen třetinu šancí, co jsme si vytvořili, tak ta druhá třetina by nám stačila k tomu, abychom ten zápas otočili. Pokaždé, co jsme se dostali na dostřel, tak jsme nějakou chybou zase soupeře poslali do dvoubrankového vedení. Rozhodla katastrofální první třetina, laciné góly a chyby dozadu. Jsme jaloví v koncovce, kdybychom proměnili třetinu šancí, tak by ten výsledek byl obráceně."

Fanshop