Zápasy 13. 09. 2019, Ondřej Mach

Premiéra za jedna! Litvínov na úvod přetlačil Brno 2:1

L i t v í n o v - Verva zvládla vstup do nové sezony na výbornou, před téměř vyprodaným Zimním stadionem Ivana Hlinky vyhrála nad brněnskou Kometou 2:1. Jako první šli do vedení hosté zásluhou Jana Hrušky, už po dvanácti vteřinách ale srovnal František Gerhát. Ve druhém dějství se prosadil talent Jan Myšák a chemici už těsný náskok nepustili. Velký podíl na skvělém výsledku má domácí brankář Janus, který si připsal 36 zásahů.

1. kolo, 13.09.2019, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Kometa Brno
HC VERVA Litvínov HC Kometa Brno
2 1
  • Třetiny

    1:1, 1:0, 0:0
  • Střely na branku

    28:37
  • Vyloučení

    3:4
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    5976

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 9. Gerhát (M. Hanzl, J. Mikúš), 29. Myšák (Kašpar, Jarůšek)

    Branky a nahrávky HC Kometa Brno: 9. Hruška (Plekanec)

  • Průběh zápasu

    0:1, 2:1

  • Rozhodčí

    Pešina, Svoboda – Ondráček, Špůr

  • Sestava domácích

    Janus (Honzík) – Jánošík, Kubát, J. Říha, Ščotka, L. Doudera, Baránek, Trončinský – Jurčík, Helt, Trávníček (C) – Válek, V. Hübl (A), F. Lukeš – Jarůšek, Myšák, Kašpar (A) – Gerhát, J. Mikúš, M. Hanzl

  • Sestava hostů

    Vejmelka (Čiliak) – Štencel, O. Němec (A), Pyrochta, Baranka, Gulaši, Bartejs, D. Mikyska – Zaťovič (C), P. Holík, Mueller – Hruška, Plekanec (A), L. Horký – Orsava, Lev, Kucsera – Plášek ml., Kusko, Jenyš


Reportáž

První utkání nového ročníku doprovázela už od začátku skvělá divácká kulisa. Hosté z Moravy v úvodních minutách dvakrát prověřili Januse, avšak nikterak nebezpečně. Plynulou hru narušil tvrdý zákrok na Štencela, brněnský obránce se z ledu zvedal opravdu těžko. První zákrok si připsal i brněnský gólman Vejmelka, nebezpečněji však působila Kometa. Hru v početní převaze si jako první vyzkoušeli černožlutí, Holík si vysloužil dvouminutový trest za sekání. 

Dvě branky během dvanácti vteřin

Sotva však jejich přesilová hra skončila, museli lovit kotouč z vlastní branky. V rychlém protiútoku Komety se ke kotouči dostal Jan Hruška a jednou rukou jej šikovně ťukl za bezmocného Januse. Vervě však na vyrovnání stačilo dvanáct vteřin. Hned po buly zavezl Hanzl puk po levé straně za Vejmelkovu branku, přesnou přihrávkou našel Františka Gerháta, a ten zblízka překonal maskovaného muže hostí. 

Divácky velmi atraktivní první třetina pokračovala, tentokrát slovenského brankáře ve službách Vervy zaměstnal Kucsera. Litvínov s útočnou aktivitou nezůstal pozadu, druhou branku měl na holi Gerhát, Vejmelka ale předvedl rychlost svojí vyrážečky. Nebojácný výkon chemiků podpořil s blížící se první sirénou mírný tlak, v němž srdnatě bránící hosté několikrát zblokovali dobré střelecké pokusy litvínovských. 

Severočechy hnali skvělí diváci, o další práci pro Vejmelku se postaral Kubát. Trochu bezradná Kometa se v závěru třetiny do útoku dostávala sporadicky, naopak se sama musela bránit. Obrovskou šanci si vytvořila Myšákova formace, černožlutí ale na několikrát neprotlačili puk do branky. Poslední minuta přinesla gólové šance na obou stranách, do kabin se však šlo za smírného stavu. 

Domácí poslal do trháku Myšák

Aktivní nástup do prostředního dějství předvedla Kometa, když dlouho nepouštěla domácí z jejich pásma. Ke slovu se ale dostala i Verva, Vejmelka zneškodnil střely Jarůška i Trávníčka. Brno mohlo přidat druhý gól v přesilové hře, obrana Litvínova s pozorným Janusem v zádech mu však skórovat nedovolila. 

Moravané postupně přebrali iniciativu, v útočné třetině si ale nedokázali vytvořit žádnou větší příležitost. A tak udeřili domácí. Kašpar nabral rychlost na levém křídle, křižnou nahrávkou vybídl ke skórování Jana Myšáka, který bez problému zasunul kotouč do odkryté klece. Nedisciplinovanost černožlutých mohli brněnští potrestat v přesilové hře za faul Trávníčka. Svěřenci trenéra Šlégra však oslabení zvládli na jedničku a nadále drželi těsné vedení. 

Nepoučitelní chemici se ale vzápětí museli znovu bránit, když na trestnou lavici usedl Doudera. Brněnská přesilovka disponovala obrovskou útočnou silou, Janus se tak ocitl ve střelecké permanenci, ze které jej vysvobodil až Douderův návrat. Nabuzení hosté ještě zatlačili Litvínov, po čtyřiceti minutách však Severočeši vedli 1:2. 

Kometa nenašla recept na Januse

Začátek poslední dvacetiminutovky patřil Vervě, třetí gól domácích mohl vsítit Lukeš. Na jeho šanci navázal o chvíli později Jurčík, Vejmelka si ale skulinku mezi betony pohlídal. Po dlouhé době si přesilovku zahrál i černožlutí, když Mikyska vyhodil kotouč z vlastního pásma mimo hrací plochu. Silný tlak ale kýženou branku nepřinesl, Brno se se štěstím ubránilo a živilo naději na vyrovnání. 

Ofenzivní hráči hostí se zatím v poslední části hry do šancí příliš nedostávali, pořád však zbývalo dost času. Útočné snažení Komety většinou končilo na výborném Janusovi, jenž byl největší překážkou brněnských v cestě za vyrovnáním. Litvínov si mohl vydechnout při přesilové hře, když se držením provinil Hruška. 

V početní výhodě se až před Vejmelku prokličkoval Lukeš, k velké nelibosti domácích fandů ale rozhodčí nenařídil trestné střílení za zákrok jednoho z brněnských beků. Pár vteřin nato musel brankář Komety zastavit Hübla, který doklepával kotouč do odkryté klece. Moravanům se stále nedařilo nadechnout se k tolik potřebnému tlaku, hrálo se spíše v jejich třetině. 

Brno na konci utkání odvolalo Vejmelku a zaútočilo se šesti bruslaři v poli. Při power play mohl definitivní pečeť na litvínovskou výhru dát Helt, branku mu však obětavým zákrokem sebral Plekanec. V posledních vteřinách Janus ještě lapil střelu Zaťoviče, víc už se ale na ledě neodehrálo. Litvínov tak v prvním zápase sezony 2019/20 porazil brněnskou Kometu těsně 2:1. 

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Jiří Šlégr

"První zápas je vždycky specifický, o to víc, když hrajete s Kometou. Přišel plný stadion, byla fantastická atmosféra. Souhlasím s tím, že zápas byl vyrovnaný. Nám tedy vůbec nešly přesilové hry, na tom musíme zapracovat. Ale jsme rádi, že se nám doma podařilo získat důležité tři body. Bojovnost našich hráčů byla úžasná - přistoupili k tomu tak, jak jsme si řekli před zápasem. Dostali jsme trochu nešťastný gól, ale je dobře, že jsme to hned zvrátili a povedlo se nám vyrovnat. Byli jsme trpěliví a dokázali vyhrát."

logo HC Kometa Brno

HC Kometa Brno

Petr Fiala

"Dnešní utkání bylo vyrovnané. Bylo tam hodně osobních soubojů, úsilí bylo na obou stranách stejné. Domácí byli možná důraznější v situacích jeden na jednoho, ať už v předbrankovém prostoru nebo v rozích. S tím jsme měli problémy. Po našem gólu bylo velmi důležité, že hned srovnali. Chyby v utkáních přicházejí, my jsme ji bohužel udělali hned potom, co jsme šli do vedení. Ve druhé třetině jsme měli hodně střel, šancí a přesilových her, bohužel jsme je nezužitkovali. Ve třetí třetině jsme málo stříleli na branku, z pěti střel je těžké srovnat. Tomáš Plekanec měl velkou šanci, kdy puk netrefil ideálně a z dorážky nedal. Domácí to v závěru ubojovali. Pro mě je určitě zklamání, že jsme v Litvínově nebodovali, ale takový je sport."

Fanshop