Zápasy 27. 09. 2019, Ondřej Mach

Litvínov proti Liberci snižoval marně, nakonec podlehl 4:5

L i t v í n o v - Třikrát a dost. Verva čtvrté vítězství v řadě proti Bílým Tygrům nepřidá, na domácím ledě s nimi dnes prohrála 4:5. Na první zásah se čekalo až do 24. minuty, pak se ale s góly roztrhl pytel. Chemici se na Liberec čtyřikrát zvládli dotáhnout, kýžené vyrovnání však nepřišlo. Počtvrté za sebou tak končí bez bodu.

5. kolo, 27.09.2019, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Bílí Tygři Liberec
HC VERVA Litvínov Bílí Tygři Liberec
4 5
  • Třetiny

    0:0, 2:4, 2:1
  • Střely na branku

    35:31
  • Vyloučení

    3:2
  • Využití

    0:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    4538

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 27. Štich (Jarůšek), 37. Jurčík (Jánošík, Kubát), 43. V. Hübl (Petružálek), 51. Válek (Kubát, Petružálek)

    Branky a nahrávky Bílí Tygři Liberec: 24. Bulíř (J. Vlach, L. Hudáček), 26. Lenc (Filippi), 33. Filippi (Lenc, Marosz), 39. Bulíř (Filippi, Šmíd), 48. L. Krenželok

  • Průběh zápasu

    0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4, 3:4, 3:5, 4:5

  • Rozhodčí

    Pešina, Micka – Lhotský, Svoboda

  • Sestava domácích

    Janus (Honzík) – Trončinský, L. Doudera, J. Říha, Ščotka, Štich, Jánošík, Kubát – Gerhát, V. Hübl (A), Petružálek – Jarůšek, M. Hanzl, Kašpar (A) – Válek, J. Mikúš, Zygmunt – Jurčík, Helt, Trávníček (C)

  • Sestava hostů

    Peters (Schwarz) – T. Hanousek, Šmíd (A), Kotvan, Knot, Derner, Graborenko, Kolmann – L. Hudáček, Bulíř, Birner (A) – Lenc, Filippi, Marosz – M. Zachar, P. Jelínek (C), L. Krenželok – Ordoš, A. Musil, J. Vlach


Reportáž

První třetině dominovali oba brankáři

Klání Litvínova s extraligovým lídrem začalo v rychlém tempu, Janus už v první minutě musel zasahovat po střele jednoho z hostujících útočníků. Úvodní zákrok si připsal i ex-chomutovský brankář Peters, posila libereckého brankoviště. Oba týmy poté v útočném snažení přibrzdila zakázaná uvolnění.

Dalším, kdo prověřil kanadského gólmana ve službách Bílých Tygrů, byl polský útočník Zygmunt. Rušno bylo i před Janusem, který zlikvidoval nebezpečnou akci Filippiho s Lencem. Jedna z největších bolístek domácích, nedisciplinovanost, přišla na řadu v osmé minutě. Po faulu Mikúše zavřeli modrobílí Litvínov v pásmu, větší příležitost však v přesilovce neměli. 

Chvíli po jejím skončení si hru v početní převaze zkusili i chemici. Ta však letos není jejích doménou, v extralize v této statistice patří k nejhorším celkům. Během Dernerových trestných minut byl hodně vidět litvínovský Jánošík, recept na Peterse ale nenašel nikdo z černožluté družiny. 

Otěže zápasu následně lehce převzal Liberec. Domácí brankář nejprve vychytal Lence a za okamžik nešli Tygři do vedení jen zásluhou Helta, jenž před odkrytou brankou clonil při střele Jelínka. První gól měl na hokejce i Kubát, toho však skvělým obranným zákrokem zastavil Bulíř, když mu kotouč na poslední chvíli vypíchl. Pár vteřin před první sirénou ještě Graborenko sestřelil svého bývalého spoluhráče Trávníčka, litvínovský kapitán se z ledu zvedal velmi těžko. 

Gólová smršť

Jestli byl začátek první třetiny rychlý, tak start té druhé nejde nazvat jinak než turbulentní. Nejprve si Janus poradil s těžkou střelou Kotvana, poté zvládl i Lencovu dorážku. Ve 24. minutě už byl na hostující útočníky krátký. Z rohu kluziště našel Hudáček parádní přihrávkou Michala Bulíře, jenž z první prostřelil litvínovského brankáře. 

A neuběhly ani dvě minuty a maskovaný muž Vervy kapituloval znovu. K puku se nadvakrát dostal Radan Lenc a dokázal jej propasovat do sítě domácích. Opaření chemici se na odpověď zmohli 68 vteřin po druhé brance hostí. Jarůšek vybojoval kotouč v rohu, najel s ním před branku, kde ho přenechal Davidu Štichovi, a ten trefil přesně skulinku mezi Petersovými betony. 

Příležitost k vyrovnání měli svěřenci trenéra Šlégra v následné přesilové hře, tu ale Liberec přečkal velmi dobře. A ve 32. minutě mohli jeho hráči znovu radostně zvedat ruce. Po pěkné souhře Bílých Tygrů překonal Januse dělovkou Tomáš Filippi. Třetí branka v domácí síti Vervu nabudila a nadechla se k mírnému tlaku, který necelé čtyři minuty nato přinesl kýžené ovoce. 

Jánošík na pravém kruhu skvěle načasoval křižnou přihrávku na Ondřeje Jurčíka, který už měl jednoduchou práci. Situaci chemikům zkomplikoval Hübl, jenž se podíval na trestnou lavici za hákování. Ještě hůř litvínovským bylo, když po šanci Jurčíka Trávníček nedovoleně atakoval Peterse a rovněž zamířil na trestnou lavici. 

V dvojnásobném oslabení sice nejdříve v úniku zahrozil Kašpar, pak se ale ke slovu dostali modrobílí. Filippiho projektil doklepl do branky Michal Bulíř a přidal svoji druhou branku v utkání. V závěru druhé dvacetiminutovky ještě hosté dohráli svoji přesilovku, do šatny si po dvou dějstvích odnesli dvougólový náskok. 

Marné litvínovské dotahování

Úvod poslední periody patřil černožlutým a nakonec z toho byla další kontaktní branka. Petružálek si sjel mezi kruhy, místo střely ale zvolil nahrávku na Viktora Hübla. Litvínovský matador se u pravé tyče nerozpakoval a znovu oživil naděje Vervy. 

Liberečtí sice po dvou minutách znovu odskočili domácímu týmu, lavička chemiků si však vzala trenérskou výzvu a gól neplatil kvůli zákroku na Januse. Útok střídal útok, zmínit se určitě sluší pěkný průnik Ščotky, na nějž si ale počíhal Peters.

Běžela 48. minuta, když Tygři opět navýšili svůj náskok. Doudera chyboval v obranném pásmu a Lukáš Krenželok pověsil puk přesně pod víko domácí klece. Stačily ani ne tři minuty a čtvrtý kontaktní zásah Vervy byl na světě. Kubátovu pumelici od modré čáry za Peterse dorazil Lukáš Válek a drama pokračovalo. 

Litvínov zavětřil šanci a liberecký gólman se musel činit. Skvělý zákrok předvedl při šanci Gerháta, když betonem udržel hostující vedení. Chemici prahli po vyrovnání, proti byl především Peters. Gólman Tygrů s klidem hasil všechny brankové příležitosti domácího celku. Minutu a půl před třetí sirénou Šlégr zariskoval a odvolal Januse na střídačku. Ani závěrečný tlak ve vyrovnání nevyústil, Litvínov tak v devítigólové přestřelce podlehl Liberci 4:5.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Skuhrovec

"Samozřejmě jsme z prohry zklamaní. Liberec nám dal dvě rychlé branky, na které se nám podařilo odpovědět. Pak jsme byli zase potrestáni za hráče na trestné lavici. Po individuální chybě jsme inkasovali pátou branku, pak jsme se ještě přiblížili, ale v závěrečném tlaku se nám bohužel nepodařilo vyrovnat."

logo Bílí Tygři Liberec

Bílí Tygři Liberec

Patrik Augusta

"S vítězstvím jsme spokojeni. Myslím, že to pro nás bylo vyrovnané a těžké utkání. V určitých fázích jsme soupeři několikrát darovali život kvůli našim chybám, aby se k nám ještě přiblížil. Závěr jsme nakonec zvládli a jsme rádi za vítězství, které nebylo vůbec jednoduché."

Fanshop