Zápasy 15. 10. 2019, Ondřej Mach

Verva po statečném výkonu padla na Spartě v prodloužení 4:5

P r a h a - V dohrávce 6. kola Tipsport Extraligy mezi Spartou a Litvínovem byli úspěšnější Pražané. Černožlutí během první třetiny otočili nepříznivý stav, domácí se dotáhli ve druhé dvacetiminutovce. V poslední periodě přidaly oba celky po jednom gólu a na řadu přišlo prodloužení. V něm svojí druhou branku rozhodl Miroslav Forman.

6 (ČT), 15.10.2019, O2 Aréna
logo HC Sparta Praha
logo HC VERVA Litvínov
HC Sparta Praha HC VERVA Litvínov
5p 4
  • Třetiny

    1:3, 2:0, 1:1 - 1:0
  • Střely na branku

    31:20
  • Vyloučení

    2:3
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    0:1
  • Diváků

    8810

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Sparta Praha: 1. Polášek (Pech), 32. Forman (Ďaloga), 35. Pech (Forman), 56. Kudrna, 62. Forman

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 10. Jarůšek, 14. Myšák (Štich, Gerhát), 18. M. Hanzl (Petružálek, Jarůšek), 41. V. Hübl (Kašpar)

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:3, 3:3, 3:4, 5:4

  • Rozhodčí

    Hodek, Kika – Malý, Pešek

  • Sestava domácích

    Machovský (J. Sedláček) – Košťálek, Polášek, Kalina, Blain, Ďaloga, T. Pavelka, Tomáš Dvořák – Forman, Pech, Řepík – Kudrna, V. Růžička, Říčka – Dvořáček, Sukeľ, Buchtele – Rousek, Tomášek, Smejkal

  • Sestava hostů

    Janus (Honzík) – Kubát, Jánošík, Ščotka, J. Říha, L. Doudera, Štich – F. Lukeš, V. Hübl, Kašpar – Jarůšek, M. Hanzl, Petružálek – Válek, Zygmunt, Jurčík – Gerhát, J. Mikúš, Myšák – Helt


Reportáž

Hráči Litvínova se na ledě ještě ani nerozkoukali a už lovili puk z vlastní sítě. Pasivně stojící obrana hostí pouze přihlížela tomu, jak Pech pronikl do pásma a naservíroval kotouč před branku Adamu Poláškovi, který jej jednoduše umístil do klece. Další komplikací se hned po následném vhazování stalo vyloučení Hanzla, jenž se provinil vysokou holí. 

Třígólový obrat v prvních dvaceti minutách

První oslabení však chemici zvládli bez problémů a následně zahrozili před Machovským. Jedovatým pokusem se prezentoval polský forvard Zygmunt. Nebezpečnějším dojmem ale působila Sparta, Janus se posléze také několikrát dostal do akce. Útočné snažení obou celků poté zbrzdily nepřesnosti v rozehrávce, o chvíli později ovšem litvínovská střídačka explodovala radostí. 

Jedné z nepřesností v zakládaní akce využil Richard Jarůšek, zmocnil se kotouče a rychlou střelou zápěstím srovnal. Sparťanský navrátilec se tak trefil ve čtvrtém utkání v řadě. Verva se postupně osmělila a tvořila si další šance. Tentokrát byl vousatý útočník v roli nahrávajícího, když po jeho pasu Hanzl mířil zblízka nepřesně. 

Časomíra ukazovala 13:53, když se Severočeši zásluhou Jana Myšáka ujali vedení. Litvínovský benjamínek do sítě dorazil ránu slovenského kolegy Mikúše a umlčel pražské tribuny. Sparťané se pokusili o rychlou odpověď, Dvořáček nebezpečně tečoval kotouč a slovenský brankář v černožlutých barvách jej vytěsnil ramenem až na poslední chvíli. 

Dvě a půl minuty před koncem první periody inkasoval Machovský potřetí. A v tomto případě muselo srdce hokejového diváka opravdu zaplesat. Jarůšek zavezl puk do pásma, otočil se s ním a přihrál Petružálkovi, který posunul Martinu Hanzlovi, a ten už měl před odkrytou klecí snadnou práci. 

Sparta se dotáhla zásluhou Formana a Pecha

Domácí vlétli do druhého dějství jako uragán, hodně vidět byl Řepík. Obrovskou šanci spálil, když dostal přihrávku na brankoviště, z bezprostřední blízkosti však nedokázal optimálně zakončit. Tlak Pražanů gradoval a mnoho akcí si vyloženě žádalo branku. Jednu takovou neproměnil Kudrna, který svůj projektil namířil jen do Januse. 

Černožlutí se dopředu dostávali sporadicky, v této fázi hry se povětšinou omezili na vyhazování puků z vlastního pásma. Vědět o sobě dal i Růžička, jehož nebezpečná rána z mezikruží byla sražena vysoko nad. Aktivní hra svěřenců trenéra Kruppa se vyplatila až krátce po polovině základní hrací doby. 

Ďaloga objel hostující bránu, počkal si a poslal přihrávku Miroslavu Formanovi. Sparťanský forvard, který v dresu Sparty oslavil 400 utkání v extralize, z předbrankového prostoru trefil přesně skulinku mezi Janusovými betony. Na druhé straně chtěl Vervě vrátit dvoubrankové vedení Doudera, když na svém útočném výletě prověřil Machovského. 

Domácím ale stačilo dvě a půl minuty, aby se radovali z vyrovnání. Nejprve velkou šanci nezužitkoval Řepík, po zmatku v obraně hosti se však prosadil Lukáš Pech. Čtyři a půl minuty před druhou sirénou se ležícího gólmana Sparty pokoušel překonat Petružálek, leč neúspěšně. V závěru druhé periody si ještě hráči v bílých dresech zahráli přesilovou hru, do šaten se ovšem šlo za smírného stavu 3:3.

Forman oslavil 400 zápasů výhrou a třemi kanadskými body

Podobně raketový start jako domácí v předchozí třetině, předvedli litvínovští na počátku té poslední. Už po 32 vteřinách hry měli svoje vedení zpátky, když se nestárnoucí Viktor Hübl obtočil mezi kruhy a počtvrté rozvlnil síť za Machovským. Opaření sparťane se snažili zaútočit, naráželi ale na dobře postavený obranný val. 

Pražanům nepomohlo vyloučení Sukela, který zamířil na trestnou lavici za faul kolenem. Oslabení ale bez větších potíží ubránili a za malou chvíli byli opět blízko vyrovnání. Slovák Kudrna dorážel do odkryté branky, gólovou radost mu ale překazil jeden z litvínovských obránců. Zbývalo zhruba deset minut do konce, Sparta začala zvyšovat obrátky. 

Do sedla jí pomohl další trest chemiků, už po pěti vteřinách se ale hrálo ve čtyřech. Po návratu obou provinilců se ke kotouči dostal Andrej Kudrna, vybruslil s pukem na pravou stranu a táhlou střelou překvapil Januse. Stejný hráč byl ještě vidět v závěrečných minutách základní hrací doby, gólu se však diváci v 02 Areně nedočkali, na řadu tak přišlo prodloužení. 

V nastaveném čase nejprve dvakrát pálili obránci Sparty a chvíli nato bylo rozhodnuto. A postaral se o to kdo jiný, než Miroslav Forman, když si obhodil obránce a jeho přihrávku si do branky srazil obránce Ščotka.  

Sestřih

Ohlasy

logo HC Sparta Praha

HC Sparta Praha

Uwe Krupp

„Samozřejmě je příjemné, když skórujete hned v prvním střídání, ale myslím si, že to na nás mělo lehce negativní dopad. Trochu jsme polevili, ale Litvínov hrál dobře, šedesát minut se držel svého a vytvářel si šance. Tři body jsme nezískali a myslím si, že je to proto, že jsme se celou dobu nedrželi našeho herního plánu. Zároveň jsme udělali spoustu individuálních chyb, víc než normálně.“

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Skuhrovec

„Do utkání jsme šli s vědomím, že Sparta hraje dobrý hokej a byli jsme trošku posilněni posledním vítězstvím. Trošku nás přibrzdil rychle inkasovaný gól, ale poté jsme se během třetiny drželi plánu a podařilo se nám jít do vedení. Bohužel se nám to nepodařilo dotáhnout do vítězného konce. V prodloužení jsme pak udělali chybu, kterou Sparta potrestala. Odjíždíme s bodem, přesto si myslím, že za náš předvedený výkon se nemusíme stydět.“

Fanshop