Zápasy 04. 10. 2019, Šimon Kadeřávek

Debakl zmírnil Petružálkův gól, Litvínov prohrál s Mladou Boleslaví 1:5

V rámci 7. kola Tipsport Extraligy na sebe narazili středočeští Bruslaři a černožlutá Verva. Z tabulkového hlediska na tom byli hůře hosté, kteří už čtyři zápasy nevyhráli. Nadějnou remízu drželi Severočeši i v utkání s Boleslaví, ale poté přišla černá druhá třetina, kdy Litvínov pětkrát inkasoval. Do závěrečného dějství vystřídal Januse David Honzík. V závěru se za Litvínov prosadil Petružálek, nicméně černožlutá šňůra proher se natáhla na pět zápasů.

7. kolo, 04.10.2019, Ško-Energo aréna
logo BK Mladá Boleslav
logo HC VERVA Litvínov
BK Mladá Boleslav HC VERVA Litvínov
5 1
  • Třetiny

    0:0, 5:0, 0:1
  • Střely na branku

    28:25
  • Vyloučení

    4:3
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    3345

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky BK Mladá Boleslav: 23. P. Kousal (Flynn, Najman), 29. J. Stránský (R. Zohorna), 35. Flynn (Bernad, Najman), 35. Skalický (R. Zohorna), 37. Hrbas (R. Zohorna, Skalický)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 54. Petružálek (Gerhát)

  • Průběh zápasu

    5:0, 5:1

  • Rozhodčí

    Hodek, Sýkora – Ondráček, Špůr

  • Sestava domácích

    J. Růžička (Krošelj) – Ševc, Hrbas, Dlapa, Pláněk (A), Bernad, Fillman, Kurka – Pabiška, Žejdl, Šťastný – Klepiš (A), Zbořil, Vondrka (C) – Skalický, R. Zohorna, J. Stránský – Flynn, Najman, P. Kousal

  • Sestava hostů

    Janus (41. Honzík) – Kubát, Jánošík, Ščotka, J. Říha, Šesták, Štich, L. Doudera – F. Lukeš (A), V. Hübl, Jarůšek (A) – Kašpar, M. Hanzl, Myšák – Petružálek, Gerhát, Válek (C) – Trávníček, Helt, Jurčík


Reportáž

Do utkání vykročili lépe hosté, kteří získali úvodní vhazování a snažili se útočit. První střela zápasu skončila daleko od Janusovy branky. O slovo se rychle přihlásili také hosté v černožlutých dresech, jelikož vytvořili zmatek před Růžičkou, svatyně domácích zívala na litvínovské otevřenými ústy. Nikdo nedokázal momentu využít a i nadále trval bezbrankový stav.

Dvě promarněné přesilovky

Hra se kvapně přelila i na druhou stranu kluziště, kde se lehce opotil severočeský brankář. Flynn prokličkoval hřištěm, ale v závěru svého úniku nasměroval kotouč pouze do tyčky. Poté přišla na řadu neoblíbená disciplína, trestná lavice. První provinilec byl v dresu Bruslařů. Severočeši měli k dispozici první početní převahu. Velkou šanci si paradoxně připsali Bruslaři, když se do protiútoku vydal Pabiška s Kousalem. Druhý jmenovaný však skulinku mezi Janusovými betony nenašel.

Přesilovka Vervě nevyšla a zařadila se mezi další neproměněné. Mladoboleslavští pokračovali v bojovných výpadech, znovu došlo na souboj Janus vs. Flynn, šikovný útočník z blízkosti trefil připraveného gólmana. Po této šanci musel do střehu domácí brankář Růžička, na kterého mířilo několik vlažných střel.

V poslední pětiminutovce se opět vylučovalo a opět na straně Mladé Boleslavi, tentokrát zamířil za plexisklo Žejdl. Svěřenci Jiřího Šlégra dostali šanci na reparát, ale ani druhá přesilovka v řadě nepohnula výsledkovou tabulí, a tak se šlo do kabin za vyrovnaného stavu.

Pětigólová smršť

Na začátku druhé dvacetiminutovky viděli diváci aktivní hokej, nicméně šťastnějšími příznivci byli ti, kteří měli dres Bruslařů. Flynnovu střelu sklepl za Janusova záda Pavel Kousal a domácí šli do vedení. Verva chtěla rychle zareagovat, o to se snažil Jarůšek. Vousatý forvard, který v dnešním zápase hrál s Hüblem a Lukešem, zkoušel překonat Růžičku pokusem z levého kruhu. Jeho snaha nebyla korunována úspěchem.

Po krátkém odmlčení se dali do práce Středočeši. Zohorna šikovně podstrčil puk pod Janusem a práci nejmladšího z rodu Zohornů dokončil Jan Stránský, který dal kotouči větší rotaci. Verva chtěla se zápasem něco udělat, ale povětšinou narážela na důsledné mladoboleslavské obránce, kteří poctivě plnili své úkoly. Krizi prohloubilo vyloučení Válka, který se provinil držením. Přesilovkové prokletí se projevilo i u domácích, kteří si nevypracovali ani jeden pořádný útok.

Po komerční přestávce povozila Mladá Boleslav černožluté na velmi rychlém kolotoči. Nejdříve od modré pálil Bernard, jehož střelu tečoval Oscar Flynn. Po jeho doteku se puk odrazil od tyče za Janusova záda. O několik vteřin později se ŠKOENERGO Aréna rozjásala znovu, Zohorna našel přesnou nahrávkou Pavola Skalického, a ten nedal Janusovi šanci.
 
Bruslaři neřekli poslední slovo, protože po dvou minutách zvedal ruce nad hlavu Marek Hrbas. I on obdržel nahrávku od Zohorny a stihl v rychlém sledu překonat slovenského brankáře. V samém závěru se ještě provinil Kašpar a Verva hrála v oslabení, ale ani domácím druhá přesilovka nevyšla.

Udržovací tempo třetí třetiny

Do závěrečné části nastoupili hosté se změnou v sestavě, Jaroslava Januse nahradil David Honzík. Po minutě a půl zahrozili hosté skrze Kašpara, ale brankář Růžička byl pozorný. Verva dostala třetí možnost hry 5 na 4, při početní převaze zahrozil Ščotka, ale kouzlo domácí brány neprolomil. První zásahy zaznamenal také Honzík, kterého se snažil překonat Pláněk.

Deset minut před koncem fauloval Kubát a i hosté si připsali přesilovkový hattrick. Nicméně o zápasu bylo očividně rozhodnuto ve druhé třetině a domácí se do útočení příliš nehnali. Po padesáti minutách hry se konečně zaradovali hosté. Gerhát vyslal do protiútoku Jakuba Petružálka, a ten vymazal z výsledkové tabule potupnou nulu. V samotném závěru se už ani jeden tým neprosadil a body za výhru zůstali Bruslařům.

Sestřih

Ohlasy

logo BK Mladá Boleslav

BK Mladá Boleslav

Pavel Patera

Do utkání jsme nevstoupili dobře, z naší strany to nebyl poctivý hokej. Litvínov měl daleko více příležitostí, 0:0 to bylo jen díky gólmanovi. Ve druhé třetině jsme rozhodli, byli jsme hodně produktivní. Třetí třetinu nemá moc cenu hodnotit, ale jsme rádi za tři body. Sice jsme se dostali do čela tabulky, ale máme odehraných jen sedm zápasů. Určitě nás těší, že se pohybujeme vysoko, ale zatím to nic neznamená.

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Jiří Šlégr

Co k tomu říct. První třetina byla vyrovnaná, ve druhé jsme předvedli obrovský kolaps. Není to poprvé, co se nám něco podobného stalo, musíme se na to podívat. Za stavu 0:5 byla třetí třetina strašně těžká, podařilo se nám vstřelit alespoň jednu branku, což je samozřejmě málo. To, co jsme předvedli ve druhé třetině, se nesmí opakovat.

Fanshop