Zápasy 09. 10. 2019, Šimon Kadeřávek

Přetlačovaná s hořkým koncem, Verva prohrála s Energií 3:4

Předehrávka 9. kola Tipsport Extraligy proti sobě svedla Karlovy Vary a Litvínov. Obě mužstva toužila vyhrát, po první třetině na tom byli lépe hráči s éčkem na prsou. Na šťastnou branku Petružálka dokázali dvakrát odpovědět. Skóre se měnilo zkraje druhého dějství, jelikož se prosadil Jarůšek. Přetahovaná pokračovala i v další části hry, po 53 vteřinách se trefil Rachůnek. Verva reagovala gólem dvě minuty před koncem. Vítězným týmem byli nakonec domácí, za které v prodloužení skóroval Koblasa.

9. kolo, 09.10.2019, Realistic aréna
logo HC Energie Karlovy Vary
logo HC VERVA Litvínov
HC Energie Karlovy Vary HC VERVA Litvínov
4p 3
  • Třetiny

    2:1, 0:1, 1:1 - 1:0
  • Střely na branku

    38:38
  • Vyloučení

    1:3
  • Využití

    1:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    3399

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Energie Karlovy Vary: 15. Vondráček (Skuhravý, M. Rohan), 18. Flek (Gríger, T. Rachůnek), 41. T. Rachůnek (Flek), 63. Koblasa

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 9. Petružálek, 24. Jarůšek (Ščotka), 58. Petružálek (V. Hübl, F. Lukeš)

  • Průběh zápasu

    0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3

  • Rozhodčí

    Pešina, Hradil – Frodl, Komárek

  • Sestava domácích

    F. Novotný (Bednář) – Šenkeřík, Stříteský, Graňák (A), Plutnar, M. Rohan, Eminger, Kubka – T. Rachůnek (A), Gríger, Flek – T. Mikúš, Raška I, O. Beránek – Gorčík, T. Knotek, Kohout – Koblasa, Skuhravý (C), Vondráček

  • Sestava hostů

    Janus (Honzík) – Kubát, Jánošík, Ščotka, J. Říha, L. Doudera, Štich – F. Lukeš, V. Hübl (A), Kašpar (A) – Petružálek, M. Hanzl, Jarůšek – Trávníček (C), Helt, Jurčík – Gerhát, J. Mikúš, Myšák – Válek


Reportáž

Úvodní vhazování získal domácí tým, který ihned vyvezl kotouč před Januse. Na hru s nevyrovnaným počtem hráčů nemuseli fanoušci dlouho čekat, Jurčík obdržel trest za držení, a tak měla Energie k dispozici přesilovku. Od modré protáhl Januse Šenkeřík, ale to bylo z karlovarské početní převahy vše a i nadále platil vyrovnaný stav.

Dvě karlovarské odpovědi

Oba celky předváděly opatrný hokej, který čas od času narušila výraznější šance. Podobně tomu bylo při nahození Graňáka, to marně tečoval Koblasa. I u dalšího klíčového momentu stál slovenský obránce Graňák, který si nerozuměl s brankářem Novotným. Karlovarský bek zbrkle rozehrál, přičemž trefil brusli Jakuba Petružálka, od něj doputoval puk do branky. Kuriózní gól byl připsán právě Petružálkovi, který poslal Litvínov do vedení.

Domácí chtěli srovnat jednobrankové manko, marně se pokoušel Koblasa. Energie si v druhé polovině první dvacetiminutovky vzala do područí kotouč, ale kýženou branku nevstřelila. Zelený monopol narušil svižnou střelou Kubát, Novotného lapačka však byla připravená. Na vyrovnávací gól si příznivci energetiků počkali až do 14. minuty, Tomáš Vondráček vlétl do obranného pásma chemiků. Tam se šikovně prosmýkl a z mezikruží trefil mezeru mezi Janusovými betony.

Vstřelená branka domácí nabudila, jejich elán nezmírnilo ani vyloučení litvínovského Kašpara. Energie měla k dispozici druhou početní převahu, kterou nakonec dotáhla k úspěšnému konci. Gríger získal puk za litvínovskou branku a přesnou nahrávkou našel nehlídaného Jakuba Fleka. Karlovarský útočník se střelou z předbrankového prostoru nemýlil. Verva se marně snažila v závěru srovnat, ale její výpady končili převážně ve středním pásmu.

Skóruje Jarůšek část druhá

Druhé dějství začalo podobně jako úvodní třetina, domácí testovali tvrdost betonů Jaroslava Januse. Na druhé straně se ukázal Jarůšek, hráč s šestadevadesátkou na dresu dorážel na Novotného. Karlovarského brankáře však překonat nedokázal. Hokejovou aktivitu na obou stranách potvrdil tyčkou Koblasa.
 
Do osudu utkání promluvil šťastlivec z minulého zápasu, Richard Jarůšek vyslal dělovku zpoza kruhů. Jeho rána prošla až k Novotnému, který však pokus neudržel a o několik chvil později se už puk vesele tetelil za jeho zády. Nová černožlutá akvizice byla při chuti, jelikož bezprostředně po gólů opět zkoušela dostat kotouč do karlovarské brány. Zajímavou situaci viděli fanoušci v polovině zápasu, kdy energetici dorazili kotouč za Januse. Nicméně hra byla těsně před tím přerušena a branka uznána nebyla. Rozhodnutí mužů v pruhovaném potvrdil i videorozhodčí.

Drama pokračovalo, Koblasa si vysloužil dvou a desetiminutový trest, a tak hosté měli rázem výhodu. Litvínovští ve hře 5 na 4 nic nevymysleli a skóre se neměnilo. Závěr druhé třetiny se táhl, lenost občas narušil pokus jednoho z celků, ale další branka už nepadla, a tak se šlo do kabin za vyrovnaného stavu.

Vyrovnání dvě minuty před koncem

Začátek třetí části hry vyzněl lépe pro domácí, kteří se po padesáti vteřinách dokázali prosadit. Černožlutým bekům ujel Tomáš Rachůnek, který vyslal kotouč k levé tyči. Jaroslav Janus se natahoval marně, ale puk skončil za jeho zády. Nutno dodat, že karlovarský útočník těžil z milimetrové nahrávky Fleka. Energetici byli při chuti a jali se Januse zásobovat pokusy. Zkušený brankář s klidem bránil černožlutou svatyni.

Jednobrankové vedení vydrželo i po třech litvínovských šancích. Tu největší měl na svědomí Kašpar, na kterého zívala prázdná brána. O pár chvil později nakonec rozjásal černožlutý sektor Jakub Petružálek, litvínovský útočník překonal Novotného ranou k tyči. V samém závěru se snažily oba kluby skórovat, ale ani jeden nedokázal přelít štěstí na svou stranu.

V následném prodloužení pokračoval stav z poslední minuty zápasu. Verva i Energie si chtěly zařídit vítěznou tečku, nakonec se miska vah přiklonila na stranu domácích. Petr Koblasa přesnou ranou trefil pravý roh Janusovy branky a zařídil Karlovým Varům důležité body.

Sestřih

Ohlasy

logo HC Energie Karlovy Vary

HC Energie Karlovy Vary

Tomáš Mariška

„Bylo to pro obě mužstva obtížné utkání, hlavně co se týče psychiky. Věděli jsme, o co se hraje, ale troufnu si říct, že jsme byli lepším týmem, až na ten závěr. Ten jsme měli zvládnout lépe a držet se naší hry a do ničeho soupeře nepouštět. Jsme rádi, že se naše mužstvo nepoložilo a dokázalo si vzít zápas zpět a dva body jsou pro nás velmi cenné a velmi si jich vážíme.“

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Jindřich Kotrla

„V první řadě chci popřát soupeři k výhře v prodloužení. Nehráli jsme dostatečně agresivně a přímočaře, v čemž nás Karlovy Vary přehrály. Vytvářeli jsme si málo šancí tím, že se netlačíme do brány a nevytvoříme si tlak. Kdybychom takhle hráli, tak bychom podle mě dotáhli utkání do vítězného konce. Ve třetí třetině jsme srovnali, v prodloužení ubránili přesilovku čtyři na tři. Tři na tři je to vabank a dnes se to podařilo Energii otočit vítězství na svou stranu.“

Fanshop