Zápasy 13. 10. 2019, Ondřej Mach

Verva proti Zlínu otočila skóre a bere důležité tři body za výhru 5:1

L i t v í n o v - V rámci 10. kola české nejvyšší soutěže změřili chemici síly se Zlínem, proti kterému nutně potřebovali bodovat. Do vedení sice v první třetině šli hosté, Verva však pěti brankami zvrátila vývoj utkání a slaví vítězství. Velkou měrou k němu přispěl brankář Jaroslav Janus, který si připsal 46 zákroků.

10. kolo, 13.10.2019, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo PSG Zlín
HC VERVA Litvínov PSG Zlín
5 1
  • Třetiny

    0:1, 3:0, 2:0
  • Střely na branku

    29:46
  • Vyloučení

    8:4
  • Využití

    1:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    4892

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 23. Gerhát (J. Mikúš), 27. Jarůšek (Ščotka, J. Říha), 36. J. Říha (Gerhát), 44. M. Hanzl (Štich), 60. J. Mikúš

    Branky a nahrávky PSG Zlín: 12. P. Sedláček (Freibergs, Šlahař)

  • Průběh zápasu

    0:1, 5:1

  • Rozhodčí

    Hejduk, Kova – Lhotský, Svoboda

  • Sestava domácích

    Janus (Honzík) – Jánošík (A), Kubát, J. Říha, Ščotka, Štich, L. Doudera – Kašpar (C), V. Hübl (A), F. Lukeš – Jarůšek, M. Hanzl, Petružálek – Jurčík, Zygmunt, Válek – Myšák, J. Mikúš, Gerhát – Helt

  • Sestava hostů

    Čiliak (Huf) – Žižka (C), Nosek (A), Freibergs, Ferenc, Řezníček, Gazda, Hamrlík – Kubiš (A), P. Sedláček, J. Ondráček – Fryšara, Palmberg, Šlahař – Szturc, Honejsek, Dufek – Herman, Popelka, Š. Kratochvil


Reportáž

Souboj celků z chvostu tabulky začal opatrně, ani jeden z týmů se dlouho nedostal do větší šance. První pokus na zlínskou branku vyslal Hanzl, brankář Čiliak si s ním ale bez problémů poradil. Dobrý tlak předvedla před hostující klecí čtvrtá litvínovská formace, vážnější příležitost ale diváci na severu Čech neviděli. 

Zlín dostal do vedení Sedláček

Změnit se to pokusil nestárnoucí Hübl, i jeho ránu si ovšem pohlídal prozatím jistý gólman Beranů. Povedenou fázi hry chemiků přerušilo až vyloučení, na trestnou lavici odjel právě jednačtyřicetiletý matador. A Zlín nabídnutou příležitost beze zbytku využil. Tvrdý projektil Freibergse šikovně tečoval Pavel Sedláček a otevřel skóre utkání. 

Nabuzení Moravané působili jako polití živou vodou a znovu nebezpečně ohrožovali Januse. Pomohl jim k tomu i faul Myšáka, jenž si musel odpykat trest za vysokou hůl. Berani hru v početní převaze nezúročili, nadále však působili aktivněji. 

Potvrdil to Nosek, který měl po Šlahařově přihrávce na holi druhou branku, Janus se ale blýskl skvělým zákrokem. Třetím vyloučeným hráčem se stal za zdržování hry Jurčík, už po třináct vteřinách se však síly na ledě vyrovnaly kvůli vysoké holi Sedláčka. V poslední minutě před první sirénou ještě pálil Lukeš, leč neúspěšně. Hosté si tak do šatny odnesli jednobrankový náskok. 

Tříbrankový obrat ve druhé dvacetiminutovce

Stejný hráč byl vidět i na počátku prostřední periody, kdy prověřil Čiliaka dvěma rychlými střelami. Černožlutí oplývali útočnou aktivitou a za chvíli se dočkali vyrovnání. Mikúš se famózní kličkou zbavil obránce, předložil kotouč Františku Gerhátovi, a ten si bekhendovou kličkou vychutnal zlínského brankáře.

Po dalších proviněních na obou stranách se hrálo ve čtyřech a právě v této fázi hry se domácí ujali vedení. A šlo o neméně pěknou hokejovou akci. Obránce Ščotka na sebe u zadního mantinelu nalákal dva zlínské beky, zadovkou našel Richarda Jarůška, který zblízka prostřelil Čiliaka. Berani mohli na druhý gól Vervy odpovědět v další přesilové hře, ta jim však vůbec nevyšla podle představ. 

I přesto v tento moment znovu převzali otěže hosté a nepříjemné zatlačili Litvínov. Slovenský brankář ve službách chemiků se musel ohánět při šancích Dufka a Gazdy. Pokračoval i zavedený trend vylučovaní, nejprve měli početní výhodu domácí a následně zlínští. A právě po návratu Jiřího Říhy z trestné lavice se Severočeši znovu radovali. 

Bývalý obránce Kladna získal puk od Gerháta, vypálil na Čiliaka a z dorážky dokázal kotouč protlačit do sítě. Moravané se snažili zvrátit nepříznivý vývoj utkání, největší problém jim však dělal bezchybný Janus. Domácí se po zbytek druhé části hry nikam nehnali a pouze kontrolovali skóre, po čtyřiceti minutách tak vedli 3:1. 

Chemici už si náskok pohlídali

Pokud chtěli Berani zabojovat o body, museli hru otevřít, a na to také na startu třetí periody došlo. Domácí gólman likvidoval několik nebezpečných střel, nejvíce práce měl zřejmě při té Řezníčkově. Paradoxně to byli znovu litvínovští, kdo slavil další branku. Štich nahodil puk od modré čáry a Martin Hanzl jej tečoval za překvapeného Čiliaka. 

Minutu nato si Verva zkomplikovala situaci, když na trestnou lavici zamířil za zdržování hry Mikúš. Ještě hůře svěřencům trenéra Šlégra bylo poté, co Jarůšek za pozdní dohrání vyfasoval pětiminutový trest a do konce utkání. Zlín tak čekala dlouhá přesilovka pět na tři. Během ní Kašpar nešetrně narazil na mantinel hostujícího Palmberga, jenž byl z ledu posléze odnesen na nosítkách. 

Berani stále neúspěšně dobývali obranné pásmo černožlutých, naráželi ale na skvěle postavené domácí hráče. Ve vlastním oslabení mohl přidat pátou branku Hanzl, který ujel v přečíslení s Jánošíkem, tvrdou ránu ale namířil jen do pozorného brankáře Zlína. Pětiminutová početní převaha hostí branku nepřinesla, do konce zbývalo něco přes devět minut. 

Litvínov však svojí nedisciplinovaností nabídl Moravanům další přesilovou hru. Kýžený tlak nepřicházel, naopak se do zakončení dostávali domácí. Dvě minuty před koncem se držením provinil Nosek a prakticky znemožnil jakoukoli útočnou snahu hostí. Razítko na důležitou výhru Litvínova dal v poslední minutě v přesilovce Jan Ščotka

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Skuhrovec

Pro nás to bylo strašně těžké utkání se šťastným koncem. Jak říkal trenér hostí: lámalo se to v první třetině, ale i během celého zápasu. I počet střel jasně hovoří pro soupeře. My jsme dnes byli trochu šťastnější a v oslabení ve třech se nám to podařilo sehrát. Zvítězili jsme, je to pro nás důležitý krok, ale jen dílčí. Čeká nás další těžké utkání a my se budeme muset snažit za každou cenu bodovat a vyhrát.  

logo PSG Zlín

PSG Zlín

Antonín Stavjaňa

Zápas bych rozdělil na dvě části. První třetina ukázala, proč jsme tam, kde jsme. Další dvě třetiny to jen potvrdily. V první třetině jsme měli neskutečné množství šancí, kterými jsme měli domácí potrestat. Kdybychom dali pět gólů, tak by se nikdo z přítomných nedivil. V momentě, kdy domácí vyrovnali jsme začali uvadat. V poslední třetině to byl zmar, hlavně ta přesilovka pět na tři. Hráči už neměli psychickou sílu se srovnat a zodpovědnost přehazovali jeden na druhého. 

Fanshop