Zápasy 18. 10. 2019, Šimon Kadeřávek

Tuhý boj lépe pro Rideru, Litvínov podlehl Vítkovicím 0:2

Během páteční porce zápasu šli do akce také Severočeši, ti narazili na Vítkovice. Oba mančafty chtěly zapomenout na uplynulá utkání a naplno bodovat. Fanoušci čekali na branku až do 37. minuty, kdy se prosadil Lakatoš. Litvínov neměl šanci v koncovce, což dokládá ostudná nula ve skóre. Na konečných 2:0 upravil do prázdné branky Gregorc.

11. kolo, 18.10.2019, Ostravar aréna
logo HC Vítkovice Ridera
logo HC VERVA Litvínov
HC Vítkovice Ridera HC VERVA Litvínov
2 0
  • Třetiny

    0:0, 1:0, 1:0
  • Střely na branku

    27:28
  • Vyloučení

    3:3
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    4007

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Vítkovice Ridera: 38. Lakatoš (D. Krenželok), 60. Gregorc (D. Krenželok)

  • Průběh zápasu

    2:0

  • Rozhodčí

    Jeřábek, Obadal – Bryška, Rožánek

  • Sestava domácích

    Mi. Svoboda (Dolejš) – Gregorc, D. Krenželok, Šidlík, Kvasnička, Výtisk (C), Trška, Bodák – O. Roman (A), Schleiss, Mallet – Lakatoš, Š. Stránský, P. Zdráhal (A) – Dej, Vopelka, E. Němec – Kurovský, Werbik, Guman

  • Sestava hostů

    Honzík (Janus) – Baránek, Jánošík (A), Ščotka, J. Říha, L. Doudera, Štich, Kubát – F. Lukeš, V. Hübl (A), Kašpar (C) – Jarůšek, M. Hanzl, Petružálek – Trávníček, Válek, Jurčík – Gerhát, J. Mikúš, Myšák


Reportáž

Těsně před startem utkání zasáhla domácí špatná zpráva, zápas vynechá nejproduktivnější hráč Ridery, Roberts Bukarts. Lotyšský hráč absentuje kvůli neblíže specifikovaným zdravotním problémům. Soupisku modifikoval také Jiří Šlégr, který dal v brankovišti přednost Davidu Honzíkovi. Do sestavy se vrátil také kapitán Michal Trávníček a bek Marek Baránek.

Největší ohrožení měl na svědomí Hübl

Ridera se uvedla vítězným vhazováním, ale nepřesnou rozehrávku, což znamenalo jediné. Kotouč se stěhoval na hole hostů. Benjamínek Myšák vystrašil hned na začátku třetiny Svobodu, jeho pokus ale branku minul. Černožlutí odstřelovali vítkovického brankáře i nadále, zblízka pálil Jurčík. Slezané se čas od času uvolnili a chtěli hrozit z protiútoků, ale na druhé straně kluziště narazili na odpor Honzíka.

Ostravany trápila především zbrklost, která vygradovala vyloučením Lakatoše, kterého doplnil hostující Štich. Oba obdrželi dvouminutový trest za hrubost. Ve hře 4 na 4 se konečně předvedly Vítkovice, dvakrát střílel kapitán Výtisk. Černožlutá odpověď přišla záhy, Petružálek pálil z mezikruží, ale brankář Svoboda pokus vyrazil.

Vsetínský odchovanec se ocitl ve světle reflektorů zhruba pět minut před koncem třetiny. Hübl šikovně obešel obránce a zkoušel vyzrát i na Svobodu, ten však zachoval chladnou hlavu a litvínovskou legendu vychytal. Kýženou branku mohl zařídit Válek, ale promarnil výhodnou pozici a Svoboda se na jeho střelu připravil. I když byla Verva aktivnější a měla více ze hry, nedokázala snahu přetavit na gól a do kabin se šlo za vyrovnaného stavu.

Gólovou nudu přerušil Lakatoš

Na startu druhého dějství to v hale zahučelo, zděšení měl na svědomí Jurčík. Severočeský forvard si proklestil cestu k brankáři, ve finálové koncovce ale mířil nad Svobodovu svatyni. Další nátlak vyvinul Kašpar, ale jeho cestu zastavil ofsajd. Obdobně dopadl i Jarůšek, který nedokázal usměrnit střelu do branky. Po pěti minutách promluvil do osudu zápasu rozhodčí, jelikož vyloučil Krenželoka.

Severočeské přesilovky už začínají být zažitý pojem pro promarněné pokusy. Nicméně první pořádná herní převaha v Ostravar aréně přinesla zajímavé momenty. Nejdříve ostře pálil Ščotka, o pár vteřin poté sebral kotouč Jánošík a rozezvučel tyč. Pohlednému hokeji scházela branka, tento úkol nevyřešila ani Ridera, která předvedla bleskové přečíslení, ale Honzík zůstal jistý. V polovině zápasu odjel na trestnou Kubát, a tak se pro domácí otevřela jedinečná šance.

Naděje byla nakonec zadupána do země, protože Vítkovice nepředvedly jediné ohrožení branky. Prostřední část hry poznamenaly nepřesnosti, které byly na obou stranách. Litvínov dostal další příležitost prostřednictvím vyloučení Deje. Paradoxně si největší šanci připsala Ridera, unikající Mallet hledal skulinku mezi Honzíkovými betony. Po vyrovnání sil na ledě šel na zteč Dej, ale ani on skóre nezměnil.

To, co se nepovedlo Dejovi, napravil Dominik Lakatoš. Bývalý hráč Liberce obdržel nahrávku od Schleisse, zkušeně počkal na obranný zákrok Doudery a poté překonal Honzíka střelou na rameno. Vítkovice se ještě snažily znovu ohrozit černožlutého brankáře, ale jejich nájezdy zastavil konec třetiny.

Výhru pečetil Gregorc

Závěrečnou část hry načal bez ostychu Roman, jenž odevzdal kotouč do lapačky Davida Honzíka. Ataky se našly i na druhé straně, když se Lukeš snažil překvapit Svobodu. Oba celky sváděly tuhou přetahovanou o kotouč ve středním pásmu. Nakonec si puk přivlastnili domácí a dostali se do přečíslení. Vopelka křižnou nahrávkou našel Němce, který pálil do hostujícího brankáře.

Příznivcům domácího celku zatrnulo, když Verva trefila z nahození tyčku. Oba týmy se snažily vstřelit branku, pro Vítkovice by to znamenalo potvrzení vítězství, pro Vervu zase naděje. Útočníci marně hledali recept na překonání brankářů. Neprosadil se ani Jarůšek, který v posledních zápasech pálí ostrými.

V posledních minutách Ridera pasivně dohrávala, a tak Verva byla nucená tvořit hru. Marně vybízel k útoku Štich či Jánošík, černožlutým útočníkům se nedařilo proniknout do obranné třetiny Vítkovic. V závěru zkusil Jiří Šlégr hru bez brankáře. Slezané tento risk potrestali, když se trefil Blaž Gregorc.

Sestřih

Ohlasy

logo HC Vítkovice Ridera

HC Vítkovice Ridera

Jakub Petr

Čtyři porážky zamávají s každým týmem, na můj vkus se v tom mužstvo až moc hrabalo, což bylo vidět speciálně v úvodu zápasu. Trochu jsme pozměnili taktiku, hráli jsme destruktivněji a podržel nás i gólman. Mnoho kreativity tam nebylo. Mužstvo to tentokrát skládalo po malých kouscích, ale hráči viděli, že i poctivým neatraktivním hokejem se to dá vybojovat. Komplikací bylo i zranění Bukartse těsně před zápasem, což nám zasáhlo i do přesilovek. Když to vezmu globálně, Litvínov určitě nebyl horším týmem, ale jak jsem mužstvo v předchozích zápasech třeba s Třincem, Kometou nebo Libercem chválil za předvedenou hru, teď to bylo naopak. Bodový zisk je pro nás nyní víc.

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Skuhrovec

Jeli jsme tady s nějakým záměrem navázat na hru, kterou jsme předváděli v posledním utkání. To se nám ale nepovedlo. Pokud nebudeme mít tlak do brány a střely, bez kterých není branky, nemůžeme zvítězit. Navíc se nám nedaří ani hra v přesilovce. Nedokážu si to vysvětlit. V tréninku se na přesilovky zaměřujeme, ale v zápase jsou tristní. Obrovsky nás to mrzí, ale musíme koukat dopředu na další zápasy a co nejlépe se na ně připravit.

Fanshop