Zápasy 25. 10. 2019, Ondřej Mach

Litvínov veze z Kladna dva body, v prodloužení rozhodl Petružálek

K l a d n o - Velmi důležitý souboj mezi Kladnem a Litvínovem zvládli lépe hostující chemici. Rytíři sice šli v první třetině do vedení zásluhou Jaromíra Jágra, v prostřední periodě však Verva dvěma zásahy během devatenácti vteřin skóre otočila. Osm minut před koncem poslal zápas do prodloužení David Stach, v nastaveném čase Severočechům druhý bod vystřelil Jakub Petružálek. Verva tak přerušila sérii tří proher a po dvou kolech bodovala.

13. kolo, 25.10.2019, ČEZ stadion
logo Rytíři Kladno
logo HC VERVA Litvínov
Rytíři Kladno HC VERVA Litvínov
2 3p
  • Třetiny

    1:0, 0:2, 1:0 - 0:1
  • Střely na branku

    28:38
  • Vyloučení

    3:3
  • Využití

    1:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    4589

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky Rytíři Kladno: 4. Jágr (Réway, Austin), 53. Stach

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 27. Jánošík (Válek, Štich), 27. Myšák (Kašpar, Gerhát), 62. Petružálek

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:2, 2:2, 2:3

  • Rozhodčí

    Hradil, Šindel – Pešek, Malý

  • Sestava domácích

    Godla (Cikánek) – Nash, Austin, Zelingr, Lakos, Barinka, Romančík – Jágr (A), Stach, Zikmund – Valský, T. Kaut (A), Réway – J. Strnad (C), Machač, Redlich – Hajný, Melka, O'Donnell – Š. Bláha

  • Sestava hostů

    Honzík (Janus) – T. Pavelka, Jánošík (A), Ščotka, Baránek, L. Doudera, Štich – F. Lukeš, V. Hübl (A), Válek – Jarůšek, M. Hanzl, Petružálek – Kašpar (C), Gerhát, Myšák – Trávníček, Helt, Jurčík – Zygmunt


Reportáž

Chemici nezačali utkání šťastně, už po třináct vteřinách se museli bránit, když na trestnou lavici za podrážení zamířil Hübl. Kladno předvedlo ofenzivní kvality hned v úvodní přesilové hře, první branku měl na holi po přihrávce Jágra jeden z jeho spoluhráčů. Na druhé straně se v gólové šanci objevil Hübl, proti jehož střele vytasil parádní zákrok Godla. 

Pozor, pálí Jágr!

Hru v početní výhodě si vyzkoušeli i hosté, stejně jako po většinu sezony však jejich přesilová hra dopadla nevalně. Pozornost následně upoutal Jarůšek, který dlouhou dobu operoval před brankou Rytířů. Dalším faulem ale svůj tým oslabil Doudera a domácí už v tomto případě skórovat dokázali. 

A kdo jiný by se měl prosadit než hrající legenda českého hokeje. Jaromír Jágr dostal na pravý kruh pas od Réwaye a svižnou střelu prostřelil Honzíka, jenž dostal v litvínovské kleci prostor před Slovákem Janusem. Asistent u první branky si poté odpykal trest za příliš mnoho hráčů na ledě. 

Přesilová hra černožlutých byla ještě umocněna faulem Kauta, hosté tak 44 vteřin útočili v pěti proti třem. Ani dvojnásobná početní převaha vyrovnávací branku nepřinesla, bezzubý Litvínov potvrzoval svoji střeleckou nemohoucnost. Změnit se to v závěru třetiny pokusil Válek, kterého ale zastavili domácí obránci. 

Dvě trefy během 19 vteřin

Začátek druhé periody nabídl několik litvínovských střel na branku, neujala se však žádná z nich. O notné vzrušení se postaral Hajný, když nabral rychlost, najel si až před Honzíka, ale zakončil pouze do něj. V následujících minutách se pod tlak znovu dostal domácí brankář Godla a za chvíli poprvé kapituloval. 

Nejprve z dálky vypálil Válek, kotouče se pak zmocnil slovenský bek Adam Jánošík a poslal ho za Godlova záda. A na další gólovou radost stačilo Severočechům jen devatenáct vteřin. Na kladenskou branku nahodil Kašpar, brankář Rytířů puk vypíchl pouze k Janu Myšákovi, jenž zblízka strhl vedení na hostující stranu. 

Kladenští poté zaměstnali Honzíka, bývalý gólman Spart či Jihlavy zasahoval proti ranám Lakose a Stacha. Obrovskou příležitost měl Réway, slovenský forvard ale namířil pohotovou střelu jen do Honzíkovy masky. Vědět o sobě ovšem daly i útočné řady Vervy, Gerhátův únik zneškodnil pozorný Godla. 

Plynulost hry narušil na ledě ležící Jágr, jenž byl tvrdě atakován jedním hráčů Litvínova. Hosté převzali otěže zápasu a nebezpečně kombinovali v pásmu domácích. Chemici se však do žádné větší šance nedostali, a tak si po čtyřiceti minutách do šatny odnesli těsné vedení. 

Bitvu zdramatizoval Stach

Rytířům zbývala poslední dvacetiminutovka na to, aby zvrátili nepříznivý stav. V tomto duchu se na zteč vydal Strnad, Honzík jeho ránu vykryl holí. Svůj dobrý výkon o několik chvil později potvrdil Jarůšek, když se nadvakrát pokoušel překonat Godlu, leč neúspěšně. 

Necelých dvanáct minut před třetí sirénou se podrážením provinil Doudera a Kladno mělo ideální možnost, aby s Vervou srovnalo krok. V přesilové hře domácích Honzík lapil pouze střelu obránce Nashe, zbytek oslabení černožlutí zvládli. Další pozdrav litvínovskému brankáři poslal Hajný.

Středočeši se kýžené branky dočkali v čase 52:15. K odraženému kotouči se dostal David Stach a z pravé strany mířil přesně. S blížícím se koncem třetího dějství byl v dobré šanci Baránek, jehož prudkou střelu Godla chytil. V poslední minutě mohl rozhodnout Lukeš, zkušený útočník ale bekhendem netrefil odkrytou branku a duel dospěl do prodloužení. 

V nastaveném čase slavil už po minutě a půl Litvínov. Jakub Petružálek sebral před brankou Hanzlovo nahození, pohrál si s brankářem a pohodlně umístil puk do branky.

Sestřih

Ohlasy

logo Rytíři Kladno

Rytíři Kladno

David Čermák

První třetina od nás nebyla špatná, měli jsme v ní i další šance, které jsme neproměnili. Bohužel to bylo jen 1:0. Celou druhou třetinu jsme hráli velmi špatně, pustili jsme se do hry nahoru dolů, což proti Litvínovu, který má výborné brejkové hráče, prostě nejde. Nedobruslili jsme dvě situace a Litvínov je hned proměnil. Měli jsme i štěstí, že nás Denis při dalších šancích podržel. V poslední třetině jsme chtěli srovnat, což se nám povedlo. V prodloužení je to vabank. Udělali jsme chybu, chtěli jsme vypíchnout puk a jít do brejku a soupeř to potrestal. 

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Jiří Šlégr

Hodnotí se mi to dobře, protože jsme vyhráli. Na výhru jsme strašně čekali, abychom se někam posunuli. Utkání s touto kulisou mělo fantastickou atmosféru, nicméně jsme v první třetině nechali na chvilinku volného Jardu. Viděli jste, jak to dopadlo: okamžitou a umístěnou střelou nás za to trestal. V první třetině jsme tedy prohrávali, ale v kabině jsme si řekli, že naše hra vůbec není špatná a že musíme trochu přidat a zatlačit. Řekli jsme si, že je to jedna střela a můžeme otočit výsledek, což se nám taky povedlo. Myslím, že ve druhé třetině jsme soupeře přestříleli 17:7 a dali jsme z toho dvě branky. Kdybychom dali ještě jednu, tak byl zápas možná v naší režii. To jsme bohužel nedali. Takhle jsme si v poslední třetině nechali dát branku, která srovnala skóre. V prodloužení je to pak vabank, tam se může stát cokoliv. Měli jsme trochu více štěstí a urvali jsme vítězství. Jsme za to samozřejmě rádi. Chtěl bych vyzdvihnout všechny kluky, že táhli za jeden provaz a šlapali i po tom všem, co se za poslední dny v Litvínově událo. Výhru si kluci zasloužili, přestože byla jen za dva body, tak je to pro nás důležité vítězství. 

Fanshop