Zápasy 15. 11. 2019, Šimon Kadeřávek

Liberecký obrat, Litvínov ztratil vedení a prohrál pod Ještědem 1:6

Po reprezentační pauze se do českých končin opět vrátil hokej. Verva zavítala na led silného Liberce, kde v průběhu první třetiny předvedla vyrovnaný výkon. Gólovou nudu narušilo až druhé dějství, do vedení šli domácí díky Beránkovi. Liberec ale odpověděl třemi góly. Na rozdíl pěti branek odskočili domácí za pomoci Ordoše, Šmída a Hudáčka.

18. kolo, 15.11.2019, Home Credit aréna
logo Bílí Tygři Liberec
logo HC VERVA Litvínov
Bílí Tygři Liberec HC VERVA Litvínov
6 1
  • Třetiny

    0:0, 3:1, 3:0
  • Střely na branku

    35:24
  • Vyloučení

    3:4
  • Využití

    1:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    6

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky Bílí Tygři Liberec: 30. L. Hudáček (Derner, Bulíř), 33. Filippi, 33. J. Vlach (A. Musil), 44. Ordoš (L. Hudáček, Bulíř), 56. Šmíd (T. Hanousek, Bulíř), 59. L. Hudáček (Ordoš)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 23. Baránek (Jarůšek, M. Hanzl)

  • Průběh zápasu

    0:1, 6:1

  • Rozhodčí

    Šír, Horák – Kajínek, Špringl

  • Sestava domácích

    Hrachovina (Peters) – Šmíd (A), T. Hanousek, Kotvan, Kolmann, Graborenko, Derner, Havlín – L. Hudáček, Bulíř, Ordoš – Marosz, Filippi, Lenc – L. Krenželok, P. Jelínek (C), M. Zachar – J. Vlach, A. Musil, Šír

  • Sestava hostů

    Janus (Honzík) – Jánošík (A), Kudla, Baránek, Ščotka, Štich, T. Pavelka – Mahbod, V. Hübl (A), F. Lukeš – Petružálek, M. Hanzl, Jarůšek – Myšák, J. Mikúš, Kašpar (C) – Gerhát, Helt, Trávníček – Zygmunt


Reportáž

Litvínov vyrazil do utkání s novými posilami. Vedle Lukeše s Hüblem se představil Mahbod, v defenzivě operoval s Jánošíkem Kudla. I přes vyztužení sestavy získali úvodní buly domácí, což nakonec znamenalo výhodu pro Severočechy. Gerhát vyslal na Hrachovinu tvrdou střelu zpoza levého kruhu. Mimochodem právě Hrachovina se objevil mezi libereckými tyčemi poprvé od svého návratu ze Švýcarska.

Nevyužitá liberecká přesilovka

První minuty byly plné nepřesností, Myšák se například nedostal k finálovému zakončení. Na druhé straně marně hledal Graborenko Bulíře. Více ze hry měli překvapivě hosté, velkou šanci měl k dispozici Lukeš, který těsně přestřelil branku domácích. Tygři se snažili zakládat útoky a ohrozit branku. V dobré příležitosti byl Filippi, který po přesné Šmídově nahrávce pálil pouze do betonu Jaroslava Januse.
 
Liberecký motor se začal zahřívat, což odnesl nejvíce právě slovenský gólman. Ten musel zasahovat proti dorážce Šíra a Hanouska. Misky vah se začaly mírně překlápět, pomohl tomu i Petružálek, který vyfasoval dvouminutový trest. V přesilové hře vycenili Tygři své zuby, na Hudáčka zívala odkrytá brána. Slovenský forvard ale neměl štěstí v zakončení a nenasměroval puk do branky.

Verva přežila oslabení a zkoušela se vymanit z libereckého sevření. Proti byli domácí útočníci, Marosz se protáhl po pravé straně a nahrával Filippimu, ten trefil pouze Januse. Ke slovu se dostal Zachar, ale jeho nahození nikdo ze spoluhráčů nevyužil. Verva po dlouhé odmlce šla do útoku, ale jejich snahu zastavili obránci Liberce. V samém závěru se na ledě zajiskřilo, když si do vlasů vjel Štich s Graborenkem. To bylo ale z první třetiny vše a mančafty šly do šaten za vyrovnaného stavu.

Tygří obrat

Druhá dvacetiminutovka nezačala vůbec dobře pro domácí. Předzvěstí byla zlomená hokejka Bulíře, poté šla Verva do přečíslení, které nakonec nevyužila. Hosté opanovali obranné pásmo Liberce, velkou příležitost promarnil Pavelka, jenž střílel od modré. Jeho pokus ale Hrachovina lapil. Skóre se přeci jen měnilo, Hanzl s Jarůškem předali mezi nohama puk Marku Baránkovi. Ten z levého kruhu přesnou ranou poslal Vervu do vedení.

Liberec chtěl odpovědět, ale chybělo mu pověstné štěstí. Janus nemusel zasahovat, jelikož domácí střelci zpravidla přestřelovali branku. Další velkou šanci černožlutých měl na holi Myšák, ale nedokázal překonat ležícího Hrachovinu. Nedáš, nedostaneš. Tým z Podještědí srovnal těsně po komerční přestávce. Bulíř získal buly, puk putoval k Dernerovi, který se nahozením snažil ohrozit Januse. Do jeho pokusu zasáhl Libor Hudáček a rázem bylo vyrovnáno.

Po půl hodině mohl hýbnout se stavem utkání Hanzl, jenž se prosmýkl a ohrozil Hrachovinu. Poté se opět vylučovalo, když zamířil na trestnou Jarůšek. Bílí Tygři ukázali sílu a využili přesilovku na plné čáře. Po Šmídově střele zůstal puk před brankou ve změti těl, nejlépe se zorientoval Tomáš Filippi. Liberecký útočník otočil skóre a rázem byli domácí na koni.
 
Odhodlání Vervy se zcela rozsypalo, další pomyslný hřebíček do rakve přidal Jaroslav Vlach. Musil získal kotouč a bleskurychle předa puk právě Vlachovi. Ten svižnou střelou prostřelil překvapeného Januse. Zaskočení hosté o sobě dali vědět skrze Lukeše, pálil z mezikruží, ale Hrachovina vyrazil kotouč nad branku. Do konce třetiny už další branka nepadla.

Další tři góly

Třetí dějství načal svým pokusem Lenc, ale puku se ihned zmocnili hosté. Za černožluté šel do akce obránce Jánošík, na Hrachovinu však recept nenašel. Po čtyřech minutách utkání se skóre opět měnilo. Libereckou dominanci potvrdil Jan Ordoš, který měl díky Hudáčkovi lehkou pozici a doklepl kotouč za Janusova záda.

Bojovnost Vervy ze začátku zápasu byla tatam, ke všemu se přidala další hra v oslabení. Liberec v tom ale Litvínov nenechal a Šticha následoval Lenc, tudíž se síly na ledě vyrovnaly. Svého kolegu ještě doplnil Marosz a chemici měli k dispozici krátkou přesilovku 4 na 3. Svěřenci Jiřího Šlégra zaznamenali velkou šanci díky Hanzla, ale ten už po několikáté nenašel skulinku mezi Hrachovinovými betony.

V poslední desetiminutovce si Verva vypracovala lehčí tlak, který se snažila přetavit v branku. Švýcarského navrátilce prověřil Mahbod, Liberec z následného protiútoku zahrozil. Nejdříve Bulíř netrefil puk, poté se individuální akcí prosadil Ladislav Šmíd. Bývalý hráč Edmontonu obkroužil branku a hbitě zasunul kotouč za beton. Těsně před koncem se domácí radovali ještě jednou. Ordoš si položil jednoho z obránců a naservíroval Liboru Hudáčkovi pocukrovanou nahrávku. Domácí dokonali majestátní obrat a udělali z utkání exhibici.

Sestřih

Ohlasy

logo Bílí Tygři Liberec

Bílí Tygři Liberec

Patrik Augusta

Po reprezentační pauze jsme viděli rozpačitý začátek. Oba týmy hrály disciplinovaně a bylo to takové nervózní. Druhou třetinu jsme začali lehkovážně a obdrželi jsme branku. Nevypadalo to s námi dobře, díky gólu na 1:1 jsme se ale zvedli. Samozřejmě jsme spokojeni s vítězstvím a s tím, že nám to tam napadalo.

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Skuhrovec

Těžko se to hodnotí. Čtrnáct dní jsme se svědomitě připravovali, přičemž jsme se zaměřili na standardní situace. Opět jsme ale dostali gól v oslabení. Přijeli jsme do Liberce s herním plánem, který jsme dodržovali pouze první třetinu. Ve druhé periodě jsme se dostali do vedení a následně ho kvůli spáleným šancím nenavýšili. Tygři poté ukázali svou sílu a zaslouženě vyhráli.

Fanshop