Zápasy 01. 12. 2019, Šimon Kadeřávek

První adventní neděle přinesla úspěch! Litvínov přehrál Vítkovice 6:2

Začátek prosince přinesl další porci zápasů. V rámci 24. kola hostil poslední Litvínov Vítkovice. Jako první šli do vedení hosté, kteří využili špatnou rozehrávku. Verva chtěla srovnat krok, což se nakonec povedlo zásluhou Jarůška. Ve druhém dějství se Litvínov prosadil třikrát, Vítkovice reagovaly pouze jednou. V závěrečné části zvýšil vedení Vervy Baránek s Mikúšem. Domácí si připsali důležitou výhru díky které se odlepili ode dna.

24. kolo, 01.12.2019, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Vítkovice Ridera
HC VERVA Litvínov HC Vítkovice Ridera
6 2
  • Třetiny

    1:1, 3:1, 2:0
  • Střely na branku

    33:36
  • Vyloučení

    3:2
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    3267

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 14. Jarůšek (Mahbod), 25. F. Lukeš (Petružálek, V. Hübl), 33. T. Pavelka (Mahbod), 36. Gerhát, 46. Baránek (Válek), 60. J. Mikúš (Trávníček)

    Branky a nahrávky HC Vítkovice Ridera: 3. Lakatoš, 30. Schleiss (P. Zdráhal, Černý)

  • Průběh zápasu

    0:1, 2:1, 2:2, 6:2

  • Rozhodčí

    Pešina, Šindel – Brejcha, Jelínek

  • Sestava domácích

    Janus (Honzík) – Jánošík (A), L. Doudera, Kudla, T. Pavelka, J. Říha, Baránek – Petružálek, V. Hübl (C), F. Lukeš – Mahbod, M. Hanzl (A), Jarůšek – Myšák, Helt, Gerhát – Válek, J. Mikúš, Trávníček – Zygmunt

  • Sestava hostů

    Dolejš (Piták (C)) – Výtisk, Kvasnička, Trška, Bodák, Šidlík, Gregorc, Černý (A) – Dej, Lakatoš, Mallet – Roberts Bukarts, O. Roman, Razgals – Schleiss (A), Š. Stránský, P. Zdráhal – Baláž, Werbik, Guman


Reportáž

Těsně před začátkem zápasu oznámil Litvínov na svých stránkách prodloužení smlouvy s kanadským bekem Kudlou. Ve zprávě se také řešil osud Tomáše Pavelky, ofenzivní obránce bude prozatím na severu Čech do konce prosince. Obrana se musela v utkání s Riderou obejít bez zraněného Ščotky a Šticha, do sestavy se ale vrátil uzdravený Jiří Říha.

A zase ten Jarůšek!

Vítkovice lačnily po bodech, a proto se ihned zkraje utkání přestěhovaly před Janusovu branku. Slovenský brankář musel krýt první příležitost Lakatoše. V úvodu zasáhl do hry také Dolejš, který řešil střelu Petružálka. Poté se děly věci na druhé straně kluziště, Kvasnička nahodil puk před branku. Tam se ho ujal a rychle zpracoval Dominik Lakatoš. Vítkovický forvard využil chyby obránců a následnou střelou poslal Rideru do vedení.

Záhy mohli černožlutí rychle srovnat. Myšák na sebe navázal tři hráče a vypracoval výbornou příležitost pro Mikúše. Slovenský útočník orazítkoval pouze tyčku vítkovické branky. Další příležitost měl Jarůšek, ale jeho únik zastavila nepřesnost. V polovině utkání si Verva vytvořila tlak, který měl opět na svědomí Myšák. Mladík našel Gerháta, který se snažil objet Dolejše, jeho šanci ale zastavil faul. V signalizované výhodě měl Litvínov opět několik dobrých střel, ale ani jedna neskončila v síti.

Verva s přesilovkou nenaložila vůbec dobře, celou jí sice strávila v útočné třetině, ale kýžený gól početní převaha nepřinesla. Domácí měli více ze hry, ve středu dění byl opět Mikúš. Ten těžil z kombinace s Kudlou, ale opět nepřekonal Dolejše. Převahu černožlutí nakonec přetavili v branku. Mahbod potáhl puk po levé straně, poté našel před brankou Richarda Jarůška. Bývalý útočník Sparty z těsné blízkosti prostřelil Dolejše.

V závěru úvodní třetiny viděli fanoušci tuhý boj. Vítkovice marně dobývaly útočné pásmo Vervy, ale jejich snaha končila na černožlutých obráncích. Diváky nadzvedl ze sedaček Hanzl, který se rychle proháčkoval až před branku. Jeho pokusu chyběla pověstná třešnička, a tak první dvacetiminutovka skončila remízou.

Tři černožluté zásahy

Prostřední dějství načali opět lépe hosté, kteří testovali Janusovy betony. Autorem střely byl Razgals, slovenský brankář ale překonán nebyl. Litvínov navázal na výkon z předešlé třetiny a snažil se vstřelit vedoucí gól. Toto přání splnil František Lukeš. Dlužno dodat, že velký podíl na brance měl Petružálek, který našel svého parťáka přesným pasem přes celé hřiště. Litvínovská legenda poté neměla problém propálit Dolejše.

Zdálo se, že nadšení Litvínova přeruší vyloučení jednoho z hráčů v černožlutém dresu. Opak byl pravdou, Severočeši zvládli oslabení na výbornou a dokonce mohli navýšit vedení. Trávníček z mezikruží zakončoval nepřesně. Ve vyrovnaném počtu hráčů na ledě se však prosadily Vítkovice. Jan Schleiss využil zaváhání obránců a proklestil si cestu až před Januse. Toho si položil a s klidem zasunul puk za jeho záda.

Na chvíli to vypadalo jako by Verva zamrzla, hosté ji zamkli v útočné třetině a velmi důležitý zákrok předvedl Jaroslav Janus. Razanci vítkovické střely dokládala brankářská hůl vedle branky, Janusovi kvůli tvrdosti vyletěla z ruky. Litvínov ale využil nepozornosti hostů a vydal se do útoku. Nejdříve neúspěšně dobýval bránu Jarůšek, poté nahrával Mahbod Tomáši Pavelkovi. Ofenzivní bek poslal černožluté do vedení. Skóre se do konce třetiny měnilo ještě jednou. František Gerhát vypíchl puk Lakatošovi a svižnou střelou zvýšil litvínovský náskok. Do druhé přestávky tak šli s úsměvem hráči Litvínova.

Mikúšova tečka

Seč domácí vedli o dvě branky, fanoušci věděli, že nic není jisté. V živé paměti měli nedávné výpadky proti Boleslavi či Hradci. Zděšení vyvolalo zaváhání Jaroslava Januse, který při rozehrávce upadl a nechal svou svatyni opuštěnou. Brankáře zachránil Pavelka, který kotouč odpálil do dostatečné vzdálenosti. Ex-sparťanský obránce byl ve středu dění i nadále, šikovně našel Hübla. Černožlutý matador mířil mezi betony, ale Dolejš kotouč nepustila za svá záda.

Vítkovice chtěly vstřelit kontaktní branku, velmi blízko byl Lakatoš. Ten z otočky trefil pouze Januse. Verva zahrozila z protiútoku a výsledek se dostavil okamžitě. Marek Baránek využil toho, že ho nikdo nehlídal a střelou na vzdálenější tyč znepříjemnil Dolejšovi den. Halou se rozezněla píseň „Pátá“. Po sedmém gólu čekala hráče delší pauza kvůli výměně plexiskla.

Po vynucené přestávce Verva pokračovala ve svém tlaku. Baránkovu střelu přesným zákrokem vystihl Dolejš. Poslední desetiminutovku načalo vyloučení Malleta, v početní převaze byl ústřední postavou Mahbod. Ten nejdříve promarnil dorážku do prázdné brány, poté se zapletl do potyčky a inkasoval dvouminutový trest. Vítkovice si celkově v závěru zahrály dvě přesilovky, ale ani jednu nedokázaly využít. Domácí zvládli závěr a dokonce přidali další branku. Juraj Mikúš zužitkoval nepovedenou vítkovickou rozehrávku. Verva se díky výhře posunula na třináctou příčku.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Skuhrovec

Naše hodnocení je pozitivní, nezlomila nás první (inkasovaná) branka. Do utkání jsme šli s nějakou vizí hry a musím poděkovat hráčům, že celou dobu hráli, jak jsme si řekli. Poctivě a trpělivě. A byli jsme za to odměněni vítězstvím.


logo HC Vítkovice Ridera

HC Vítkovice Ridera

Pavel Trnka

Za stavu 2:2 opět přišly naivní chyby, které soupeř okamžitě potrestal. Asi nejhorší je, že následné góly zapůsobily na psychiku hráčů tak, že byly okamžitě hlavy dole a naše hra se sesypala. Vrátili jsme se tam, kde jsme byli dva dny zpátky.

Fanshop