Zápasy 08. 12. 2019, Ondřej Mach

Další povedená třetí třetina! Verva přehrála Rytíře 4:1

L i t v í n o v - Důležitý souboj v rámci 26. kola Tipsport Extraligy mezi Litvínovem a Kladnem zvládli lépe domácí chemici. Na Zimním stadionu Ivana Hlinky otevřel skóre až ve 47. minutě Richard Jarůšek, černožlutí ale v rychlém sledu přidali další tři zásahy a bylo po zápase. O jedinou gólovou radost hostí se v závěru v přesilovce pět na tři postaral Brendan O´Donnell.

26. kolo, 08.12.2019, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Rytíři Kladno
HC VERVA Litvínov Rytíři Kladno
4 1
  • Třetiny

    0:0, 0:0, 4:1
  • Střely na branku

    36:29
  • Vyloučení

    5:4
  • Využití

    1:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    6011

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 47. Jarůšek (Jánošík, Kašpar), 49. Petružálek (L. Doudera, F. Lukeš), 49. Jarůšek (Mahbod, M. Hanzl), 51. Myšák (T. Pavelka)

    Branky a nahrávky Rytíři Kladno: 59. O'Donnell (Austin, Nash)

  • Průběh zápasu

    4:0, 4:1

  • Rozhodčí

    Šír, Úlehla – Ondráček, Špůr

  • Sestava domácích

    Janus (Zajíček) – Jánošík (A), L. Doudera, Kudla, T. Pavelka, J. Říha, Kubát, Baránek – Petružálek, V. Hübl (C), F. Lukeš – Mahbod, M. Hanzl (A), Jarůšek – Myšák, J. Mikúš, Kašpar – Válek, Helt, Trávníček

  • Sestava hostů

    Godla (51. Cikánek) – Austin, Nash, Lakos, Zajíc, Zelingr, Kehar (A), Romančík – Zikmund, Stach, Bílek – O'Donnell, T. Kaut (A), Hajný – J. Strnad (C), Machač, Redlich – Š. Bláha, Melka, O. Bláha


Reportáž

Po počáteční aktivitě Litvínova se do útoku na delší dobu dostali hosté z Kladna, velmi nebezpečně operoval v útočné třetině Machač. Nápor Rytířů neustával, Janus ale zatím neměl mnoho práce. Domácí dopředu mířili pouze v náznacích útočných akcí, až v páté minutě přišla první vážnější šance. Chemici jeli na kladenského brankáře v přečíslení tří proti jednomu, které ale nezvládli optimálně zakončit.

Kladno držel vynikající Godla

Severočechy ale pobyt v útočném pásmu nabudil a tvořili si další šance. Jednu z nich zakončoval Helt, jeho střelu k pravé tyči však lapil Godla. Nebezpečným nahozením se prezentoval Jánošík, puk si ale nenašel cestu do sítě ani přes dobré clonění Jarůška. Domácí se dostali do tempa a na dlouhé minuty zatlačili Rytíře.

Obrovskou šanci měl matador Hübl, jenž z otočky trefil jen beton kladenského gólmana. Středočeši si stále nemohli oddechnout, litvínovští ale z velkého tlaku branku nevytěžili. Godla si poradil i s příležitostí nejproduktivnějšího hráče černožlutých Jarůška a zůstával stoprocentní. Pěknou stahovačku předvedl Mahbod, střelu z mezikruží si však znovu pohlídal maskovaný muž Kladna. 

Hra se v závěru první dvacetiminutovky vyrovnala, větší šance však přicházely na straně Vervy. Skvělý Godla držel Kladno a jinak tomu nebylo, když v přečíslení zakončoval Trávníček. Na druhé straně po delší odmlce zasahoval Janus, kterého prověřil Austin. Na úrodnou půdu nepadly ani další velké šance domácích, po první třetině se tak hrálo bez branek.

Dominance maskovaných mužů

Na startu druhé periody zachybovali chemici v obraně a na jejich branku ujížděli hned tři hráči Kladna. Podobnou situaci jako měl v první třetině Litvínov ale hosté nevyřešili dobře a nechali vyniknout brankáře Januse. Další pokus na domácí branku vyslal Machač a v tuto chvíli už se gólman černožlutých na svoji obranu trochu zlobil. 

Herní projev Rytířů se oproti prvnímu dějství o něco zlepšil, Janus se tak dostal do častější střelecké permanence. Prvním vyloučeným se před polovinou zápasu stal Zikmund, který najel do slovenského gólmana v brance Vervy. Přesilová hra se ale chemikům pranic nedařila, až na jejím konci bekhendovou střelou Godlu nepřekonal Hanzl. 

Kromě toho ale ve vlastní přesilovce musel zasahovat i Janus, který zlikvidoval ránu Kauta. Chvíli po skončení Zikmundova trestu se prvním hříšníkem na domácí straně stal Kudla. Hostím hra v početní výhodě šla mnohem lépe než litvínovským, několik závarů před klecí chemiků volalo po gólu. Lepší pasáž pro Kladno narušil dravým průnikem Mahbod, zblízka ale branku minul. 

Na jeho akci navázal Helt, jehož pokus z levého kruhu se štěstím lapil Godla. Teď byli na koni zase Severočeši, v další příležitosti ale znovu nenašli recept na výborně chytajícího gólmana Rytířů. Tři a půl minuty před koncem zahráli domácí v šesti a museli se znovu bránit. Ani při této početní převaze se ale diváci branky nedočkali, po čtyřiceti minutách se do šaten šlo stále za bezbrankového stavu.

A zase ta třetí třetina

Poslední část hry začala vyloučením Machače, domácí tak měli k dispozici druhou přesilovou hru. I v tomto případě ale Verva téměř nedokázala ohrozit Godlu, kotouč několikrát putoval až k Janusovi. Na obou týmech se patrně projevila nervozita, k vidění byla řada nepřesností a špatných rozehrávek. Kladnu situaci zkomplikoval Zelingr, který se provinil vysokou holí. 

A Litvínovu to do třetice vyšlo, Kašpar nabral rychlost, objel branku a nabil Jánošíkovi. Slovenský bek vypálil tvrdě příklepem a jeho ránu tečoval Richard Jarůšek, jenž svou jedenáctou brankou v sezoně otevřel skóre. Teď muselo hrát Kladno, hosté se ihned pokusili zaútočit, po chybě v rozehrávce ale tváří v tvář Godlovi selhal Hübl. 

To však černožlutým fanouškům nemuselo vůbec vadit, neboť chvíli poté se do puku od modré čáry opřel Jakub Petružálek a navýšil litvínovské vedení. A aby toho nebylo málo, tak povedené tři minuty svěřenců Vladimíra Kýhose uzavřel Richard Jarůšek, když z mezikruží poslal kotouč do odkryté branky. Opaření Rytíři se v útočném pásmu nemohli dostat k žádné větší šanci a zanedlouho znovu inkasovali. 

S jejich obranou si totiž pohrál Pavelka, našel před brankou Jana Myšáka, a ten se z bezprostřední blízkosti nemýlil. Středočeši si na konci dvěma fauly vynutili dvojnásobnou přesilovou hru, kterou se jim podařilo zužitkovat. O čisté konto Januse připravil kanadský útočník Brendan O´Donnell. Litvínov tak podruhé v tomto ročníku porazil Kladno a do tabulky zapsal velmi cenné tři body.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Jindřich Kotrla

První třetina od nás byla perfektní: šly nám nohy, plnili jsme věci, co jsme měli a dostali jsme soupeře pod tlak. Akorát jsme nevyužili vyložené šance. Do druhé třetiny jsme vstoupili špatně, chybovali jsme a ztráceli puky ve středním pásmu, což vyrovnalo hru. Do třetí třetiny jsme vstoupili jako do té první, kdy se nám podařilo dostat soupeře pod tlak, proměnit vyložené šance a vyhrát zápas. 

logo Rytíři Kladno

Rytíři Kladno

David Čermák

Litvínov na nás dneska v první třetině vlítnul, jasně nás přehrával, my jsme byli jak na kolotoči. Jenom díky gólmanovi to skončilo 0:0. Ve druhé jsme se trošku zlepšili, měli jsme víc ze hry a několik závarů, ze kterých jsme mohli jít do vedení. Bohužel jsme ten gól nedali. Ve třetí třetině rozhodly naše zbytečné fauly, kdy jsme Litvínov pustili do přesilovky. Jakmile se dostali do vedení 1:0, tak se uklidnili a zaslouženě dneska vyhráli.

Fanshop