Zápasy 19. 02. 2020, Ondřej Mach

Dlouhá série je u konce! Verva po více než třech letech porazila Třinec a je dvanáctá

L i t v í n o v - Třináct zápasů a více než tři roky čekali hokejisté Litvínova na skalp třineckých Ocelářů. Dočkali se až ve středeční dohrávce 30. kola, na úřadujícího mistra vyzráli v poměru 5:2. Černožlutí na zisk důležitých tří bodů zadělali v první třetině, kdy si vytvořili klíčový náskok. Tři body zaznamenal obránce Patrick Kudla, brankář Jaroslav Janus se blýskl 33 zákroky.

30. kolo, 19.02.2020, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Oceláři Třinec
HC VERVA Litvínov HC Oceláři Třinec
5 2
  • Třetiny

    2:0, 2:2, 1:0
  • Střely na branku

    33:35
  • Vyloučení

    2:2
  • Využití

    1:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    4578

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 15. Pospíšil (Kudla), 18. Mahbod (Baránek), 22. Baránek (Kudla, Gerhát), 37. V. Hübl (Pospíšil), 54. Kudla (Trávníček)

    Branky a nahrávky HC Oceláři Třinec: 31. Dravecký (Adamský, Zahradníček), 33. Hrňa (Marcinko, Chmielewski)

  • Průběh zápasu

    3:0, 3:2, 5:2

  • Rozhodčí

    Svoboda, Hradil – Frodl, Rampír

  • Sestava domácích

    Janus (Honzík) – J. Říha, Moravčík, Štich, Ščotka (A), Kudla, Baránek, L. Doudera – Mahbod, M. Hanzl (A), Jarůšek – Jánský, V. Hübl (C), Pospíšil – Helt, Gerhát, Válek – Stříbrný, Jurčík, Trávníček

  • Sestava hostů

    Kváča (22. Štěpánek) – Gernát, Kundrátek, Galvinš, D. Musil, M. Doudera, M. Adámek, Zahradníček – M. Stránský, P. Vrána, Martin Růžička – Hrňa, Marcinko, Chmielewski – Hrehorčák, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Adamský (C), Novotný (A), Dravecký (A)


Reportáž

Domácí vedení zařídilo kanadské duo

Domácí chemici vstoupili do zápasu aktivně, první vážnější příležitost ale měli Oceláři. Nahození jednoho z hostujících obránců nebezpečně tečoval Ondřej Kovařčík, Janus však proti jeho pokusu vytáhl skvělý zákrok lapačkou. Slezané se následně usadili ve středním pásmu, jejich rychlé protiútoky ale litvínovským dělaly problémy. 

Oba týmy prozatím hrály poměrně opatrně, maskovaní muži se dostávali do akce velmi ojediněle. V častější střelecké permanenci se nacházel Janus, který se pořádně zapotil při velké šanci Hrňi. Herní obraz se pořád neměnil, o kotouč se bojovalo především ve středním pásmu. Na startu druhé desetiminutovky inkasoval tvrdý úder obránce Říha a z ledové plochy zamířil rovnou do kabiny.

Diváky zvedl ze sedadel až únik Mahboda, kanadský útočník z pravé strany Kváču neprostřelil. Ve dvanácté minutě se vysokou holí provinil Baránek a Třinec čekala první přesilová hra. V té měli hosté několik zajímavých příležitostí, zejména kvůli dobrému výkonu litvínovského brankáře se skóre neměnilo. Necelých šest minut před první sirénou ale explodoval stadion Vervy radostí. 

Přihrávku na modrou čáru totiž obdržel Kudla, jehož střela tečovaná Tomášem Pospíšilem zapadla za překvapeného gólmana Ocelářů. Domácí si situaci zkomplikovali vyloučením Mahboda, po chvíli se ale stav hráčů na led vyrovnal kvůli trestu Marcinka. A vteřinu před návratem třineckého útočníka se černožlutí znovu prosadili. Baránek z levé strany posunul na Samsona Mahboda, a ten z bezprostřední blízkosti nedal Kváčovi šanci.

Třinecké dotahování

Úvod prostřední periody byl plně v režii severočeského celku a ve 22. minutě už to bylo o tři branky. Kotouč dostal na modrou čáru Kudla, skvělou přihrávkou našel rozjetého Marka Baránka, který ho lehce tečoval mimo dosah brankáře Kváči. Čtvrtý zásah mohli domácí přidat z nařízeného trestného střílení za faul na Helta, Mahbod ale samostatný nájezd neproměnil. 

Oceláři se poté v útoku trochu osmělili, za chvíli se ale Litvínov nadechl k drtivému tlaku. Brankář Štěpánek, který v brance po třetím gólu nahradil Kváču, si připsal několik důležitých zásahů. Několik dobrých střídání odehrál Jánský, s blížící se polovinou zápasu aktivita Vervy neopadala. Zchladila ji až nenápadná akce Třince, kdy Januse z pravého kruhu poprvé překonal Vladimír Dravecký

Hosté si vytvořili mírný tlak a zavřeli chemiky v jejich třetině. Druhou trefu měl na holi Růžička, v zajímavé pozici selhal Vrána. Kontaktní gól se Slezanům podařilo vsítit v čase 32:15. Marcinkovu střelu z pravého kruhu vyrazil Janus jen před sebe, odkud ho do sítě dorazil nikým nehlídaný Erik Hrňa. Červenobílí byli v této fázi zápasu lepším celkem, Verva už několik minut prožívala útlum a nedokázala se vrátit k dobrému výkonu z první poloviny utkání. 

Zmrtvýchvstání Třince se domácím podařilo zastavit čtyři minuty před koncem prostředního dějství. Puk po chybě Kundrátka vybojoval Pospíšil a vypálil z pravé strany. Štěpánkovi se podařilo vyrazit kotouč jen k Viktoru Hüblovi, jenž mazáckou kličkou znovu navýšil náskok Severočechů. Pěknou akcí se následně prezentoval znovu Pospíšil, brankář hostí ale jeho bekhendový pokus bez problému lapil.

Vítězství stvrdil tříbodový Kudla

Oceláři se od začátku závěrečné části snažili snížit dvoubrankové manko, už po minutě se ale nechal vyloučit Dravecký a chemiky čekala přesilová hra. Při hře v početní výhodě měl stoprocentní šanci Hübl, střela litvínovského matadora se ale neujala.

Litvínovští utkání kontrolovali a mířili vstříc třem bodům. Do samostatného úniku se podruhé v zápase dostal Helt, bohužel pro Vervu se mu nepodařilo procedit puk přes Štěpánkovy betony. Severočeši předváděli velmi dobrý výkon a byli to spíš oni, kdo si vytvářel gólové šance. Třinec se snažil navázat na úspěšnou pasáž ze druhé třetiny, prozatím však neúspěšně. 

Rozhodnout mohlo duo Jánský-Hübl, první jmenovaný ale ideální chvíli na přihrávku v přečíslení promeškal. Ke slovu se v útoku dostali i třinečtí, Vervu několikrát podržel brankář Janus. Hattrick obrovských šancí o chvíli později završil Helt, šest a půl minuty před koncem se však domácí znovu trefili. Na pravý kruh si najel obránce Patrick Kudla a střelou švihem pod horní tyčku vstřelil pátý litvínovský gól.

Na Třinci ležela deka, černožlutí se i nadále drželi v útočné třetině. Štěpánek jen tak tak vyrazil nebezpečnou ránu Pospíšila, domácí tlak ovšem trval. Na druhé straně Januse tvrdým projektilem vylekal Zahradníček, kotouč ale pouze zaduněl o zadní mantinel. Chemici už si závěr utkání pohlídali a po dlouhých třinácti zápasech porazili úřadujícího mistra 5:2.  

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Jindřich Kotrla

Odehráli jsme slušný zápas. Začali jsme dobrou první třetinou, ve které jsme dali dva góly. Pak se nám povedlo přidat třetí, ale následně přišla katastrofální pasáž, kdy nás Třinec dostal pod tlak. Přestali jsme se hýbat a plnit věci, které jsme si řekli. Soupeř se dotáhl na rozdíl jednoho gólu, ale povedlo se nám zápas zlomit čtvrtým gólem. Tlak Třince pak opadl a třetí třetinu jsme takticky zvládli.

logo HC Oceláři Třinec

HC Oceláři Třinec

Marek Zadina

Do zápasu jsme nevstoupili moc dobře. Na začátku první třetiny jsme měli nějaké šance, ale ty jsme neproměnili. Pak jsme dostali laciné góly a soupeř nám utekl na 2:0. První třetina asi rozhodla celý zápas. Něco jsme si řekli v kabině a na naší hře to bylo vidět. Začali jsme lépe bruslit, dali jsme dva góly a dostali jsme se na koně. Po naší chybě jsme dostali gól na 2:3, a pak jsme dostali další gól.

Fanshop