Zápasy 03. 12. 2019, Ondřej Mach

Neuvěřitelný obrat! Litvínov po skvělé třetí třetině porazil Boleslav 6:4

M l a d á B o l e s l a v - Premiéru jako hrom pod novým trenérem Vladimírem Kýhosem dnes předvedli hokejisté Litvínova. V Mladé Boleslavi prohrávali po dvou třetinách už 1:4, díky vynikajícímu poslednímu dějství ale zápas opanovali 6:4 a berou velmi cenné tři body. Po dvou brankách vstřelili Adam Jánošík a Viktor Hübl, premiéru v extralize si odbyl brankář Šimon Zajíček.

33. kolo, 03.12.2019, Ško-Energo aréna
logo BK Mladá Boleslav
logo HC VERVA Litvínov
BK Mladá Boleslav HC VERVA Litvínov
4 6
  • Třetiny

    2:1, 2:0, 0:5
  • Střely na branku

    31:33
  • Vyloučení

    4:3
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    1:1
  • Diváků

    2538

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky BK Mladá Boleslav: 4. Hrbas (Klepiš), 18. Pláněk (Lunter), 26. Klepiš (Skalický), 35. Jeglič (Fillman, Vondrka)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 2. V. Hübl (Petružálek), 41. M. Hanzl (Mahbod), 44. Jánošík (Trávníček, Helt), 48. Jánošík (Petružálek, V. Hübl), 56. V. Hübl, 57. Jarůšek (Myšák)

  • Průběh zápasu

    0:1, 4:1, 4:6

  • Rozhodčí

    Hodek, Sýkora – Ondráček, Špůr

  • Sestava domácích

    Haas (55. Michajlov) – Ševc, Hrbas, Kurka, Pláněk (A), Bernad, Fillman, Dlapa – Lunter, Cienciala, Klepiš (A) – Skalický, Zbořil, Vondrka (C) – R. Zohorna, Jeglič, J. Stránský – Flynn, Najman, P. Kousal

  • Sestava hostů

    Janus (41. Zajíček) – L. Doudera, Jánošík (A), T. Pavelka, Kudla, Baránek, J. Říha, Kubát – F. Lukeš, V. Hübl (C), Petružálek – Jarůšek, M. Hanzl (A), Mahbod – Gerhát, Helt, Myšák – Trávníček, J. Mikúš, Válek


Reportáž

Hostující Litvínov vstoupil do utkání skvěle a už po 81 vteřinách slavil. Petružálek zpoza branky nahrál Viktoru Hüblovi, který nenápadnou střelou překonal mladého brankáře Haase. Radost však černožlutým nevydržela příliš dlouho, už po dvou minutách bylo srovnáno. Od modré čáry totiž napřáhl Marek Hrbas a po tvrdé střele zaznamenal už svoji pátou letošní branku. 

Skóre otočili Hrbas a Pláněk

O pár chvil později málem strhl vedení na stranu Bruslařů Zbořil, litvínovského brankáře ale v tomto případě hned dvakrát zachránila tyč. Po klidnější pasáži hry o sobě dal vědět Lukeš, který ovšem nechal vyniknout gólmana Mladé Boleslavi. Další pokus na Haase vyslal Pavelka, strážce domácí svatyně si však s jeho prudkou ránou poradil. 

Nedostatečně důrazná obranná hra Severočechů dávala půdu pro útočné akce Mladé Boleslavi. Jednu z nich zakončoval nejproduktivnější hráč domácích Skalický, slovenský brankář ve službách Vervy ale situaci zvládl. Na jeho šanci navázal pěknou individuální akcí Flynn, branku však svojí táhlou střelou netrefil. 

Chemici se v závěru první dvacetiminutovky trochu osmělili a potvrdil to Doudera, který z mezikruží nepříjemnou střelou mířil jen do Haasova betonu. Necelé tři minuty před koncem první třetiny se však prosadili domácí a dokonali obrat. Z pravého kruhu vypálil Martin Pláněk a jeho tvrdá střela se zastavila až za Janusem. Na druhé straně se kolem mantinelu protáhl Myšák, zblízka ale nedokázal kotouč poslat do branky. 

Nepovedená druhá třetina v podání Vervy

V úvodu prostřední části hry se nebezpečnou střelou prezentoval Vondrka, následně ale Zbořil zamířil na trestnou lavici a Litvínov čekala první přesilová hra. Svěřencům Vladimíra Kýhose se za celé dvě minuty nepodařilo usadit v útočném pásmu, až na konci z otočky prověřil Haasovu pozornost Mahbod. Sotva se Zbořil vrátil na led, zahrál vysokou holí Ciencala a Bruslaři se museli znovu bránit. 

Další hra v početní výhodě se znovu nevyvíjela bůhvíjak a chemici v ní dokonce inkasovali. Rozehrávku hostí vystihl Skalický a puk z předbrankového prostoru do klece dorazil Jakub Klepiš. Třetí vstřelený gól Středočechům očividně pomohl a obránci Vervy se dostali pod mírný tlak. Další zajímavý pokus si připsal Flynn, Janus si ale jeho střelu z otočky pohlídal. 

Obrovskou šanci na snížení měl Myšák, v přečíslení ovšem těsně minul levou tyčku. Ve 32. minutě si druhý trest vysloužil Zbořil a Verva mohla znovu zaútočit. Třetí přesilová hra vypadala mnohem lépe než předchozí dvě, Haas měl co dělat se střelami Hübla nebo Petružálka. Necelých pět minut před koncem ale Boleslav udeřila počtvrté. 

Kotouče se totiž po sražené střele ujal Žiga Jeglič a z mezikruží se trefil přesně k tyči Janusovy branky. Po delší době se do útoku podíval Říha, jeho bekhendový pokus kryl skvěle chytající Haas. V čase 37:13 soupeře podržel Baránek a byl odměněn dvouminutovým odpočinkem na trestné lavici. Přesilová hra domácích nabírala po počátečních zádrhelech na obrátkách a Janus musel několikrát zasahovat. Během oslabení navíc další trest vyfasoval Lukeš a černožluté čekaly další perné dvě minuty. 

Obrat započal Hanzl

Na posledních dvacet minut přepustil Janus místo v brance Šimonu Zajíčkovi a jakoby změna brankáře mužstvu prospěla. Ještě v oslabení se kotouče zmocnil Martin Hanzl, obkroužil branku a vymetl růžek Haasovy klece. Teď byli na koni zase hosté a dvě a půl minuty nato se přiblížili na rozdíl jediné branky. 

Velký podíl na tom měl Trávníček, který nejprve sám vypálil a následně přihrál Adamu Jánošíkovi. Slovenský obránce na nic nečekal a z levého kruhu dopravil kotouč do odkryté klece. Severočeši vzápětí dostali k dispozici další přesilovou hru, trest za podrážení si musel odpykat Najman. Při hře v početní výhodě se sice hostím srovnat nepodařilo, dvanáct minut před koncem už však ano. 

Ústřední postavou byl znovu Adam Jánošík, jemuž sice střela úplně nesedla, díky dobré práci clonících hráčů ale skončila v síti. Začínalo se tak od znova a dopředu se vydali i boleslavští, recept na Zajíčka ale prozatím nenašli. Osm minut před poslední sirénou zkomplikoval Vervě cestu za body Helt, když odjel na trestnou lavici za hákování. 

Brankář Zajíček se však už při svém debutu v extralize dostal do provozní teploty a zaznamenal několik dobrých zákroků. Napínavý zápas gradoval a novou zápletku mu dal Viktor Hübl. Litvínovský matador si najel z levé strany a lišáckou střelou zpoza brankové čáry procedil kotouč o brankáře Michajlova do sítě. A to nebylo vše, ani ne minutu poté našel Myšák Richarda Jarůška, a ten svým desátým gólem v sezoně pečetil litvínovské vítězství. 

Sestřih

Ohlasy

logo BK Mladá Boleslav

BK Mladá Boleslav

Radim Rulík

Hráče jsme připravovali na podobný vývoj, snažili jsme se tomu předejít. Přesně na tuhle situaci jsme měli včera mítink, ale osobní zkušenost je asi důležitější než situace, kterou člověk předvídá. Neříkám, že jsme v prvních dvou třetinách hráli dobře, ale udělali jsme si náskok. Vůbec si nedokážu vysvětlit, proč jsme pak úplně přestali hrát. 5:0 je prostě ostudné. Nechápu, jak k tomu mohlo dojít u mužstva, které dosud mělo tak nízký počet inkasovaných branek. Jediné vysvětlení je, že se to totálně podcenilo. Hráči se přestali hýbat, Litvínov má nového trenéra, byl tam obrovský náboj. Zápas zaslouženě otočili a dali nám lekci.

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Jindřich Kotrla

Do zápasu jsme šli s tím, že jsme viděli, jak kvalitním soupeřem Boleslav je. Ale zůstali jsme u stejné hry jako v posledních zápasech. Trpělivě jsme to dodržovali celé utkání, i když jsme po druhé třetině prohrávali 1:4. Do té třetí jsme nastoupili se stejným systémem, s tím, že se na začátku pokusíme dát nějakého góla, abychom se na domácí dotáhli. Což se nám pak povedlo. Vyšel nám dobrý obrat a zápas jsme nakonec vyhráli.

Fanshop