Zápasy 25. 02. 2020, Šimon Kadeřávek

Promarněné vedení znamená prohru, Litvínov padl s Hradcem Králové 2:3

Severočeši narazili na Mountfield podruhé během sedmi dní. V dohrávce 34. kola se Verva musela obejít bez Michala Moravčíka a Martina Hanzla. I bez důležitých hráčů šli domácí do vedení zásluhou Pospíšila a Lukeše. Hradec ale v druhé třetině srovnal za pomocí Klímy se Smoleňákem. Obrat dokonal v závěrečném dějství kapitán Radek Smoleňák.

34 (ČT), 25.02.2020, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Mountfield HK
HC VERVA Litvínov Mountfield HK
2 3
  • Třetiny

    1:0, 1:2, 0:1
  • Střely na branku

    28:37
  • Vyloučení

    5:5
  • Využití

    1:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    3876

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 9. Pospíšil (F. Lukeš, V. Hübl), 23. F. Lukeš (Pospíšil, V. Hübl)

    Branky a nahrávky Mountfield HK: 28. Klíma (Eklund), 40. Smoleňák (F. Pavlík), 46. Smoleňák (Šalda, R. Pavlík)

  • Průběh zápasu

    2:0, 2:3

  • Rozhodčí

    Hodek, Šindel – Ondráček, Špůr

  • Sestava domácích

    Janus (Honzík) – J. Říha, L. Doudera, Štich, Ščotka (A), Kudla, Baránek, Březák – Mahbod, Gerhát, Jarůšek – Pospíšil, V. Hübl (C), F. Lukeš – Válek, Jurčík, Trávníček (A) – Jánský, Helt, Stříbrný

  • Sestava hostů

    Mazanec (Š. Lukeš) – Eklund, Nedomlel (A), Šidlík, Cibulskis, Šalda, F. Pavlík (A), Čáp – Perret, Klíma, Jergl – M. Chalupa, Lev, Dragoun – R. Pavlík, Cingel, Smoleňák (C) – Miškář, Koukal, Žejdl


Reportáž

Jaroslav Janus musel být ve střehu od samého začátku, hosté získali kotouč a za pomocí Perreta zaznamenali první šanci. Utkaní odstartovalo aktivně, nemuselo se čekat ani na první trestné minuty, které získal Mahbod s Šidlíkem, a tak se hrálo 4 na 4. Ve druhé minutě střílel Hübl, ale jeho pokus skončil těsně vedle branky.

Dorážející Pospíšil

Aktivitou hýřil také Klíma, který už v minulém vzájemném duelu dělal černožlutým problémy. Tentokrát se proklestil obranou a jeho pokus hasil až Janus. Na slovenského brankáře nevyzrál ani Radek Smoleňák, jenž v rychlosti pálil na bližší tyč. Na druhé straně kluziště řádil Mahbod, který obehrál jednoho z obránců a z mezikruží prověřil Mazance.

Další vyloučení znamenalo oslabení domácího celku, mezi časoměřiče mířil Hübl. Přesilovou hru nezahrál Mountfield vůbec dobře, velký podíl na tom měl i Litvínov, který poctivě bránil. Minutu poté, co Hübl opustil trestnou lavici, slavili chemici první gól. Lukeš posunul kotouč na Tomáše Pospíšila, který sice na poprvé Mazance nepřekonal, ale následná dorážka z těžkého úhlu už za zády hradeckého gólmana skončila.

Verva měla více ze hry, ale občas zahrozil i hostující Mountfield. Velkou šanci měl jeden z útočníků, který dorážel z těsné blízkosti. Mountfield dostal po chvíli další příležitost, Trávníček nedovoleně bránil a musel si na dvě minuty odpočinout. Žádnou výraznější šanci, ale fanoušci neviděli a domácí si připsali další přežité oslabení. V poslední pětiminutovce zkoušel Mazance překvapit Jarůšek, ale jeho střela se mezi tři tyče nevešla.

Klímův přesný zásah

Uvadající hosté zapomněli na konec první třetiny a do té druhé vlétli s vervou. Po čtyřiceti vteřinách zahrál na tyčkovou zvonkohru Klíma. Domácí se rychle oklepali a na Mazance vyrazil Helt, který se však poroučel k zemi díky Eklundovi, ten si za to vysloužil dvě minuty. Přesilovou hru Verva zvládla na výbornou. Hübl, Pospíšil a František Lukeše zahájili přechod do útočné třetiny, kotouč se nešťastně odrazil od brusle hradeckého Nedomlela až do branky. Gól byl připsán právě Lukešovi, který se kotouče dotkl jako poslední.

Chemici hrozili i nadále, příznivci Vervy zahučeli po ráně Jarůška. Po černožlutém intermezzu dostali slovo hosté. Hübl se provinil faulem a zamířil za plexisklo. Kontaktní gól měl na holi Koukal, jenž si najel před Januse, ale zastavil ho neposedný puk. Třetí brance utkání předcházelo další litvínovské vyloučení, tentokrát dvě minuty obdržel Baránek.

Kevin Klíma využil přihrávky od Eklunda a přesnou ranou do horní částí branky vstřelil kontaktní gól. Hradečtí ožili, protože vzápětí zasahoval Janus znovu, tentokrát vleže odvrátil hrozbu dalšího zářezu hostů. Po polovině zápasu opustil hrací plochu Dragoun, Verva přesilovou hru nevyužila. Paradoxně blíže byl gólu Hradec Králové, po chybě Baránka šel sám na Januse Koukal, ale slovenský brankář šanci zneškodnil.

Minutu před koncem doufal ve vyrovnávací gól Cibulskis, ale Janus pohotově zasáhl. Mountfield v závěru třetiny vyvinul tlak, který nakonec využil Radek Smoleňák. Hradecký kapitán sebral odražený puk po střele Pavlíka a dorazil jej za litvínovského brankáře.

Smoleňák otáčí

Drama třetího dějství odstartoval Jergl, hradecký útočník byl vidět v minulém utkání s Litvínovem mnohem více. Hrálo se velmi opatrně, což přineslo vlažný hokej. Hráči se těžko dostávali do šancí, neúspěšně si počínal Jarůšek, který dorážel na Mazance. Na druhé straně kluziště zaváhal Janus. Šalda pálil ihned po vhazování, litvínovský brankář myslel, že má kotouč ve své lapačce, ale puk mu vypadl. K němu se vydal Radek Smoleňák, který poslal Mountfield do vedení.

Po inkasované brance dostala Verva dvě šance. Nejdříve fauloval Lev, následnou početní převahu Litvínov nesehrál vůbec dobře. Po dvou minutách putoval na trestnou lavici Cibulskis. Hru 5 na 4 zvládli lépe, ale kýžený gól nepřišel. V samotném závěru nebylo o vyhrocené události nouze, nejvíce tento fakt odnesl Kudla, který vyzval Smoleňáka na souboj, dokonce sundal rukavice. Rozhodčí jeho chování ocenili deseti minutami na trestné lavici. V poslední minutě zkusili domácí hru bez brankáře, ale tento risk nebyl korunován úspěchem. Verva nenavázala na tři předešlé výhry.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Jindřich Kotrla

Zápas se rozhodoval ve druhé třetině, kterou jsme odehráli katastrofálně. Tam jsme utkání prohráli. A také v předbrankovém prostoru, v obranné činnosti jsme slabí. A v útočné fázi nedáváme branky.

logo Mountfield HK

Mountfield HK

Vladimír Růžička

Během pěti šesti dnů jsme hráli s Litvínovem druhý zápas. Doma se nám to moc nepovedlo, zápas jsme prohráli. Dneska to bylo obráceně. Musím poděkovat hráčům, že i když jsme prohrávali 0:2, tak to nesložili a makali. Dobře jsme bránili a hráli jsme aktivně. Výborně nám chytal brankář. Jsem rád, že jsme domácím tu porážku vrátili.

Fanshop