Zápasy 31. 01. 2020, Ondřej Mach

Duel o všechno pro Vervu, Dynamo přehrála těsně 2:1

P a r d u b i c e - Velice důležité utkání mezi Pardubicemi a Litvínovem opanovali hostující chemici. Severočeši byli na východě Čech prvních čtyřicet minut lepším celkem, za což byli odměněni brankami Vitkora Hübla a Jana Ščotky. Dynamu se podařilo snížit až v posledním dějství, na vyrovnání už to však nestačilo. Debut v černožlutém dresu prožili Tomáš Pospíšil a Chris Langkow, druhý jmenovaný se však v zápase zranil.

42. kolo, 31.01.2020, Tipsport aréna
logo HC Dynamo Pardubice
logo HC VERVA Litvínov
HC Dynamo Pardubice HC VERVA Litvínov
1 2
  • Třetiny

    0:1, 0:1, 1:0
  • Střely na branku

    22:20
  • Vyloučení

    5:5
  • Využití

    1:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    9335

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Dynamo Pardubice: 46. Mandát (J. Kolář, R. Kousal)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 8. V. Hübl (F. Lukeš), 35. Ščotka (Válek)

  • Průběh zápasu

    0:2, 1:2

  • Rozhodčí

    Kubičík, Šír – Lhotský, Svoboda

  • Sestava domácích

    Kantor (Kacetl) – Mikuš, J. Zdráhal, S. Zacharčuk, J. Kolář (C), Ivan, Holland, T. Voráček – Mandát (A), R. Kousal, Tybor – Svačina, Harju, Kusý – Vondrka, Poulíček, Látal – Machala, Rolinek (A), Paulovič

  • Sestava hostů

    Honzík (Janus) – Moravčík, J. Říha, Aliu, Ščotka (A), T. Pavelka, Kudla, Baránek – M. Hanzl (A), Jarůšek, Langkow – F. Lukeš, V. Hübl (C), Petružálek – Válek, Gerhát, Pospíšil – Trávníček, Jurčík, Zygmunt


Reportáž

Hübl potvrdil střeleckou fazonu

Hosté z Litvínova vstoupili do zápasu velmi aktivně a zamkli svého soupeře v jeho obranném pásmu. Ve čtvrté minutě Zacharčuk tvrdě sestřelil debutanta Langkowa a chemiky čekala první přesilovka. Při hře v početní výhodě byl nejblíže úvodní brance Jarůšek, proti jehož pokusu zasáhl Kantor betonem. 

Hokejisté Dynama prozatím nebyli příliš nebezpeční. Na druhé straně měl naopak další velkou šanci Hanzl, zblízka ale netrefil branku. O chvíli později už se však černožlutí prosadili, střeleckou formu potvrdil Viktor Hübl. Litvínovský matador dostal zpětnou přihrávku od parťáka Lukeše a uklidil puk do prázdné klece. 

Verva se nadále prezentovala útočnou hrou, kdežto Dynamo jen těžko přecházelo přes útočnou modrou čáru. Ohrozit brankáře Honzíka se povedlo až Tyborovi, maskovaný muž Litvínova si s jeho skrytou střelou poradil. Na jeho šanci navázal Harju, jemuž puk v rozhodující chvíli sebral Honzík. 

Další přesilovku si hosté zahráli po faulu Rolinka, i přes velký tlak v ní ale Kantora výrazněji nezaměstnali. Mírný nápor Severočechů trval i při hře pěti proti pěti, tvrdým projektilem vystrašil pardubické fanoušky Ščotka. V závěru úvodní dvacetiminutovky přidalo Dynamo na tempu, srovnat se mu však nepodařilo. 

Bývalé spoluhráče srazil Ščotka

Začátek druhé periody byl o poznání opatrnější, po chvíli na trestnou lavici zamířil Petružálek. V přesilové hře o sobě dal vědět především Zacharčuk, který několikrát opravdu tvrdě vypálil mimo branku. Ofenzivní nápor ale domácím pomohl, v jedné šanci se navíc provinil hákováním Moravčík a Pardubice čekala další přesilovka. 

V té Dynamo nebylo tak nebezpečné jako v předchozí, Honzík přesto musel likvidovat několik střeleckých pokusů. Východočeši působili v této fázi zápasu aktivnějším dojmem, jejich útočné akce ale byly poměrně bezzubé. Chemici na další brankovou příležitost čekali, momentálně se soustředili zejména na důslednou defenzivní činnost. 

Klidnější chvíle narušil až kapitán Hübl, když z první prověřil rychlost Kantorovy lapačky. Šanci přidat druhý zásah měli hosté v přesilové hře za faul Machaly. Následná přesilová hra se chemikům vůbec nepovedla, půl minuty po jejím konci ale Litvínov svůj náskok navýšil. Válek mezi kruhy nechal puk pro Jana Ščotku, jenž ránou přes obránce prostřelil Kantora. 

Herní obraz se po druhé vstřelené brance příliš nezměnil: Východočeši se marně snažili dostat do zápasu a černožlutí čekali na další příležitost. Velmi dobrý výkon rovněž předváděl gólman Honzík, který s klidem zneškodňoval všechny střelecké pokusy Dynama. Po čtyřiceti minutách tak hosté vedli 2:0. 

Marné dotahování Dynama

Pardubice i do poslední části hry nastoupily hodně dravě. Chemici se museli mít na pozoru, po úvodním tlaku se však hra víceméně vyrovnala. Domácí znovu zvýšili aktivitu, což potvrdil Voráček, který pořádnou dělovkou minul branku. Tvořivost však byla zřejmě nejslabším článkem pardubické hry, větší šance stále nepřicházely. 

Naděje svitla po vyloučení Gerháta. A za malou chvíli byla kontaktní branka na světě, hráčům z města perníku stačilo na využití přesilovky jen sedm sekund. Kolář poslal střílenou přihrávku před branku přímo na Jana Mandáta, který ho bez problému usměrnil do litvínovské sítě. Domácí byli na koni a začali nebezpečně kroužit kolem černožluté klece, na Litvínov jako kdyby padla deka. 

Po delší odmlce se dopředu dostali i hosté, Jarůšek ale z dobré pozice těsně přestřelil. Jinak to byli ale hlavně pardubičtí, kdo se staral o zajímavé šance, v další příležitosti neuspěl Rolinek. Tlak Dynama neustával, obrovskou šanci následně spálil Poulíček. Do konce zbývalo něco přes pět minut a poslední minuty slibovaly velmi napínavou podívanou. 

Rozhodnutí měl na holi Lukeš, jeho tvrdou ránu z pravého kruhu ale Kantor vytěsnil ramenem. Emoce z hokejistů na ledě jen tryskaly, k vidění tak bylo i několik potyček, jejichž hlavním aktérem byl Rolinek. V infarktovém závěru zkusil domácí trenér Milan Razým power play, Litvínov však kritické chvíle zvládl a z východu Čech veze životně důležité vítězství 2:1. 

Sestřih

Ohlasy

logo HC Dynamo Pardubice

HC Dynamo Pardubice

Milan Razým

Na zápas jsme se připravovali, jenže po dobrých výkonech v předešlých utkáních jsme do něj nevstoupili vůbec dobře. Nedokážu si vysvětlit, proč nám první dvě třetiny chyběl pohyb a důraz, soupeř byl lepší, disciplinovanější. My jsme se nedrželi herního plánu a právem jsme byli potrestáni vždy jedním gólem. Až bouřka v kabině a stažení hry na tři pětky přineslo zvýšenou aktivitu a hokej dle našich představ. Začali jsme hrát, Litvínov zatlačili, ale nevypracovali jsme si žádné výrazné gólové příležitosti, protože soupeř hrál velmi dobře v obranném pásmu. Dali jsme jen kontaktní branku, navíc jsme se už nezmohli.

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Jindřich Kotrla

Odvedli jsme parádní týmový a disciplinovaný výkon. Dobře jsme drželi střední pásmo, soupeře jsme do ničeho nepustili. Samozřejmě nás průběhem začal dostávat pod tlak, ale povedlo se nám ho ustát a získat tři body.

Fanshop