Zápasy 16. 02. 2020, Šimon Kadeřávek

O osudu utkání rozhodly nájezdy, Litvínov podlehl Mladé Boleslavi 2:3

Nedělní kolo Tipsport Extraligy přineslo souboj dvou celků z opačných pólů tabulky. Druhá Mladá Boleslav přijela na led posledního Litvínova. První třetina příliš hokejové krásy nepobrala, první zásah přišel až ve 33. minut, radoval se Mahbod. Verva přidala do konce druhého dějství ještě jednu trefu, hosté reagovali gólem Šťastného. Hosté srovnali v poslední minutě díky Zohornovi. O dělbě bodů rozhodly až nájezdy, v nichž byla úspěšnější Mladá Boleslav.

46. kolo, 16.02.2020, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo BK Mladá Boleslav
HC VERVA Litvínov BK Mladá Boleslav
2 3sn
  • Třetiny

    0:0, 2:1, 0:1 - 0:0 - 0:1
  • Střely na branku

    25:23
  • Vyloučení

    4:3
  • Využití

    0:1
  • V oslabení

    1:0
  • Diváků

    5145

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 33. Mahbod (M. Hanzl, Jarůšek), 37. Trávníček (Jurčík, Janus)

    Branky a nahrávky BK Mladá Boleslav: 38. Šťastný (R. Zohorna), 60. R. Zohorna (Jeglič, Ševc), rozh. náj. J. Stránský

  • Průběh zápasu

    2:0, 2:3

  • Rozhodčí

    Hodek, Sýkora – Brejcha, Jelínek

  • Sestava domácích

    Janus (Honzík) – J. Říha, Moravčík, Kudla, Aliu, Ščotka, Baránek, L. Doudera – Mahbod, M. Hanzl, Jarůšek – Pospíšil, V. Hübl, F. Lukeš – Petružálek, Gerhát, Válek – Stříbrný, Jurčík, Trávníček

  • Sestava hostů

    Krošelj (Peters) – Hrdinka, Ševc, Dlapa, Pláněk, Hrbas, Fillman, Bernad – Skalický, Zbořil, Klepiš – R. Zohorna, Jeglič, Šťastný – Lunter, Bičevskis, J. Stránský – Flynn, Najman, P. Kousal


Reportáž

Úvodní vhazování získali domácí, ale kotouč se záhy stěhoval na hole Mladé Boleslavi. Puk získal do své moci Klepiš, jenž se ihned zkraje zápasu snažil ohrozit Januse. Slovenský gólman hbitě zasáhl. První pětiminutovka nepřinesla výrazné šance, hrálo se především ve středu kluziště. Více ze hry měli ale domácí, kteří čas od času našli cestu až před Krošelje, tam je však zastavila nepřesnost či malá razance střel.

Nevyužitá příležitost

Jako první se osmělil Ščotka, ale jeho rána z modré se neujala. Aktivní domácí pokračovali s dílčím tlakem i nadále, pomalou střelu vyslal na hostujícího brankáře Baránek. Na začátku páté minuty inkasoval Říha tvrdou ránu pukem. Rozhodčí nejdříve signalizovali vyloučení pro Mladou Boleslav, po bližším přezkoumání ale dvouminutovou hrozbu odvolali.

Bruslaři zahrozili za pomocí Skalického, který přesně kombinoval se Zbořilem, jejich pokus skončil na holích domácích obránců. V polovině prvního dějství fauloval Zbořil Trávníčka a středočeský hráč musel na trestnou lavici. Početní výhodu Verva nevyužila, nedokázala si vypracovat větší ohrožení, a tak první trest zůstal nepomstěn.

Slovinský brankář zasahoval proti střele Moravčíka a měl podstatně více práce než jeho litvínovský protějšek. Největší příležitost první třetiny měl na svědomí uzdravený Mahbod, kanadský rychlík se dostal až před brankáře bruslařů. Ve výhodné pozici zklamal a mladoboleslavskou svatyni těsně přestřelil. V samotném závěru bylo horko před oběma brankáři. Janus zasahoval proti dorážce Flynna, Krošelj vyřešil nepříjemný závar svou lapačkou.

Litvínovské oslabení

Ve druhé části zatáhli litvínovští puk do pásma. Jarůšek prosvištěl kolem obránců, ale kvůli neposednému puku se nedostal až ke Krošeljovi. Nepřesnosti viděli fanoušci na obou stranách. Remízový stav trval i po ráně Stránského, Janus dělovku vytěsnil do rohu kluziště. O několik vteřin později střílel Zbořil, tentokrát zasáhl obránce Ščotka, protože kotouč zachytil bruslí.

Na zteč se vydal znovu Jarůšek, který nabral rychlost a snažil se z levé strany kluziště překonat hostujícího brankáře. Krošelj vyrazil puk před sebe, kde ho znovu zachytil Jarůšek a přihrál ho před středočeskou svatyni. V předbrankovém prostoru se kotouče ujali obránci Mladé Boleslavi.

Gólový půst přerušil Samson Mahbod. Navrátilec do sestavy zpracoval nahrávku od Jarůška a svižně obkroužil branku. Obránci nechali kanadskému útočníkovi příliš prostoru, a ten přesnou trefou poslal Vervu do vedení. Po inkasované brance si zahráli hosté přesilovou hru, kterou však nezvládli vůbec dobře.

Po jedné z šancí vyhodil Janus kotouč přímo na hůl Jurčíka, který jel v přečíslení na Krošelje. V poslední chvíli přihrál Michalu Trávníčkovi, který vystřelil Litvínovu dvoubrankový náskok. Ten však trval pouhou minutu, protože hosté díky Davidu Šťastnému snížili. Mladoboleslavský gól přinesl také potyčku mezi Jarůškem a Hrbasem, oba si vysloužili dvouminutové tresty. Litvínovský kouč ještě využil trenérské výzvy, jelikož se mu zdálo, že útočící hráč fauloval Januse. Rozhodčí po přezkoumání branku uznali, a šly oba týmy do kabin za stavu 2:1.

Infarktový závěr

Závěrečná třetina slibovala tuhý boj, více aktivity si do poslední části přenesli domácí. Na vyšší stupeň mohli zařadit po vyloučení Bičevskise, to se bohužel nestalo. Verva v početní výhodě tápala a marně se snažila ohrozit Krošelje. Ve vyrovnaném počtu hráčů na ledě se vydal do útoku Pospíšil, proklestil se do mezikruží a trefil pouze brankáře Mladé Boleslavi.

Na druhé straně dostali hosté jedinečnou příležitost, na trestnou lavici usedl Jarůšek. Bruslaři měli deset minut před koncem velkou šanci na vyrovnaní. Na Januse dorážel Šťastný, ale betony slovenského gólmana zůstaly nepokořené. Také hráči v zeleních dresech zaznamenali neúspěšnou přesilovou hru.

V závěru byl ústřední postavou Janus, který musel likvidovat početná nahození soupeře. K vypjatému závěru přispělo také vyloučení Mahboda. Mladá Boleslav zdvojnásobila početní převahu, protože na střídačku zamířil Krošelj. Hosté bušili do Januse, nakonec se stal šťastným střelcem Radim Zohorna, který obdržel přihrávku zpoza branky.

V prodloužení si připsali první šanci domácí, Moravčíkovo nahození chtěl zužitkovat Mahbod. V následných minutách pokazil Aliu rozehrávku a hosté šli sami na Januse. Hrbas ale mířil nepřesně. O pár vteřin později rozezvučel Zohorna tyčku. Nastavený čas neurčil vítěze, a tak se muselo přistoupit k samostatným nájezdům. V první sérii slavili oba střelci, rozuzlení přišlo při posledním nájezdu, kdy se prosadil Jan Stránský.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Jindřich Kotrla

My jsme odehráli solidní utkání, větší část zápasu jsme byli lepším týmem, ale bohužel jsme v závěrečné části zápasu udělali hrubou chybu. Tím jsme soupeři poskytli šanci na vyrovnání a to nás stojí další dva body.

logo BK Mladá Boleslav

BK Mladá Boleslav

Pavel Patera

Do utkání jsme nevstoupili dobře, tahali jsme za kratší konec. Samozřejmě nás nakoplo snížení na 2:1. Litvínov dobře hlídal vedení, ale na konci jsme získali přesilovou hru, kterou jsme využili. Byl jsem přesvědčený, že samostatné nájezdy zvládneme.

Fanshop