Zápasy 03. 03. 2020, Ondřej Mach

Drama až do konce, Litvínov v Olomouci prohrál 1:3

O l o m o u c - Letošní extraligový ročník v podání hokejistů Litvínova bude dramatický do posledního zápasu. Chemici šli v Olomouci i přes úvodní tlak domácích do vedení jako první, ve čtrnácté minutě se trefil Lukáš Válek. V prostřední části hry ale vyrovnal Petr Kolouch a Mora obrat dokonala ve třetí třetině. O setrvání v nejvyšší soutěži se tak rozhodne až v pátek proti Kladnu.

51. kolo, 03.03.2020, ZS Olomouc
logo HC Olomouc
logo HC VERVA Litvínov
HC Olomouc HC VERVA Litvínov
3 1
  • Třetiny

    0:1, 1:0, 2:0
  • Střely na branku

    24:23
  • Vyloučení

    3:2
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    3752

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Olomouc: 32. Kolouch (V. Tomeček, Skladaný), 43. Kolouch (Škůrek, V. Tomeček), 60. Burian (J. Káňa)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 14. Válek (Gerhát, Pospíšil)

  • Průběh zápasu

    0:1, 3:1

  • Rozhodčí

    Jeřábek, Veselý – Gebauer, Lederer

  • Sestava domácích

    Konrád (Lukáš) – Škůrek, Valenta, Hlaváč, Ondrušek (A), Jaroměřský, Vyrůbalík (C), A. Rutar – P. Musil, Nahodil, Klimek – Irgl, J. Káňa, Burian – Olesz, J. Knotek (A), Ostřížek – Skladaný, Kolouch, V. Tomeček

  • Sestava hostů

    Janus (Honzík) – L. Doudera, Kudla, Březák, Ščotka (A), Štich, J. Říha – Jarůšek, Mahbod, Hedberg – F. Lukeš, V. Hübl (C), Pospíšil – Válek, Gerhát, Jánský – Trávníček (A), Jurčík, Helt – Stříbrný


Reportáž

Na obou týmech bylo na začátku utkání znát, že mají o co hrát, vstup do zápasu tak byl velmi opatrný. Diváky zvedl ze sedadel až Skladaný, který z otočky vystrašil litvínovské fanoušky střelou do boční sítě. Na Vervě jako kdyby zatím ležela deka, hostující hokejisté se soustředili především na obranu.

Tlak domácích zchladil Válek

Mora kvůli poměrně pasivní hře chemiků znovu zahrozila před Janusem, slovenský brankář ale Burianovu ránu zneškodnil. Mírný tlak domácích ovšem trval, po dalším pokusu Ostřížka zvonila tyč litvínovské klece. Černožlutí se do útoku dostávali sporadicky, gólman Konrád dosud neměl mnoho práce. 

Znatelná nervozita hostím svazovala ruce, Olomouc měla několik dobrých brankových příležitostí. Nejvýraznější byla asi ta Burianova, Janus opět předvedl, jak rychlou má lapačku. O malou chvíli později už podruhé v zápase orazítkoval tyč Ostřížek, do vedení však šla paradoxně Verva. Gerhát našel mezi kruhy Lukáše Válka, a ten svižnou střelou prostřelil Konráda. 

Úvodní gól Litvínovu trochu pomohl, Mora naopak ubrala na tempu. S blížící se první sirénou ale znovu útočili spíš kohouti, hosté však dobře bránili a svého soupeře do velkých šancí nepouštěli. Závěrečné minuty první třetiny mnoho zajímavého nenabídly, chemici si tak do šatny odnesli těsný náskok. 

Kolouch poprvé

Úvod druhé periody patřil Olomouci, maskovaný muž v brance Vervy ale předváděl stabilní výkon. Domácím se podařilo sevřít chemiky v jejich pásmu, z další povedené pasáže ale nic nebylo. Na hostech bylo vidět, že čekají na další příležitost z protiútoku. 

Prvním vyloučeným se stal Musil, který před litvínovskou brankou podrazil obránce Říhu. Přesilovka se však černožlutým vůbec nedařila, tým se za celou dobu v podstatě nedostal do pásma. Hra se před polovinou zápasu začala nepříjemně kouskovat, pískalo se několik zakázaných uvolnění. 

Ohrozit Konráda se podařilo až Pospíšilovi, který stejně jako v předchozích zápasech hrál velmi dobře. Olomouci na srovnání skóre stačil jeden protiútok. Tomeček z pravé strany předložil kotouč Petru Kolouchovi, jenž zblízka překonal Januse. Hosté po inkasované brance trochu otevřeli hru, gólovou šanci si ale nevytvořili. 

Hrát tak mohla Mora, která podrobila litvínovského brankáře další křížové palbě. Na konci druhé třetiny vyfasoval čtyřminutový trest za vysokou hůl Hübl. Chemici se však s kritickou situací prali statečně, držel je hlavně Janus, který v brankovišti působil velmi jistě.

Vítězství Mory stvrdil Burian

I do třetice začali aktivněji kohouti, hostující obrana se měla co ohánět. Blízko druhé brance olomouckého výběru byl Tomeček, jeho rána ale Janusovu klec minula. Na druhé straně následně pálil Gerhát, z dalšího kontru se však trefila Olomouc. Škůrek nabil mezi kruhy Petru Kolouchovi a útočník Mory tvrdou střelou propálil Januse. 

Černožlutí dostali šanci k vyrovnání po faulu Káni a hned v úvodu přesilové hry Konrád famózně vychytal Pospíšila. Severočeši pokračovali v aktivitě i při rovnovážném stavu hráčů na ledě, domácí brankář musel likvidovat nebezpečnou teč Říhy. 

Čas rychle plynul, hrát nyní musel Litvínov. Z pravého kruhu Konráda ohrozil Hübl, devět minut před koncem putoval na trestnou lavici Musil a hosté zavětřili šanci. V přesilové hře chemici dlouho nebezpečně kroužili kolem Konrádovy branky, jejich snažení ale chyběly střelecké pokusy. 

Verva se mermomocí snažila srovnat krok, kýžený tlak stále nepřicházel. Z dobré pozice zakončoval až Trávníček, Konrád si však prostor u bližší tyče pohlídal betonem. Dvě minuty před koncem zkusili černožlutí odvolat brankáře. Při powerplay byli několikrát velmi blízko vyrovnávací brance, výhru Olomouce ale na druhé straně gólem do prázdné klece pečetil Vilém Burian.

Sestřih

Ohlasy

logo HC Olomouc

HC Olomouc

Jan Tomajko

Hráli jsme dobře, měli jsme více ze hry. Sice jsme dostali první gól, ale měli jsme dvě třetiny střeleckou převahu. Ve třetí dvacetiminutovce jsme dali na 2:1, přičemž Litvínov pak začal více bruslit a my měli více štěstí. Braňo nás podržel výborným zákrokem a i díky tomu máme tři body, za což jsme rádi.

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Jindřich Kotrla

Odehráli jsme katastrofální zápas. Soupeř byl celou dobu lepší a musím dodat, že takhle se o setrvání v extralize nebojuje.

Fanshop