Zápasy 05. 09. 2019, Šimon Kadeřávek

O výhře rozhodla první třetina! Litvínov porazil ústecký Slovan 2:1

V posledním přípravném zápase narazila Verva na regionálního soka z Ústí nad Labem. Úvod patřil jednoznačně Litvínovu, který dokázal prostřednictvím Richarda Jarůška využít přesilovku. Další branku černožlutých přidalo kuriózně Ústí. Po souhře či spíše nesouhře hráčů Slovanu skončil puk v jejich síti. O drama na závěr se pokusil Roubík, který skóroval dvě minuty před koncem. Verva však vedení udržela a slaví výhru.

přát., 05.09.2019, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Slovan Ústečtí Lvi
HC VERVA Litvínov HC Slovan Ústečtí Lvi
2 1
  • Třetiny

    2:0, 0:0, 0:1
  • Vyloučení

    6:5
  • Využití

    1:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    1028

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 4. Jarůšek (Ščotka, Kašpar), 7. Hübl

    Branky a nahrávky HC Slovan Ústečtí Lvi: 58. Roubík (Vildumetz, Brož)

  • Průběh zápasu

    2:0, 2:1

  • Sestava domácích

    Janus (Honzík) – Jánošík, Ščotka, Říha, Baránek, Doudera, Trončinský – Lukeš, Hübl (A), Válek – Kašpar, Myšák, Jarůšek – Hanzl, Mikúš, Gerhát – Trávníček (C), Helt, Jurčík – Zygmunt

  • Sestava hostů

    Hamalčík (Stahl) – Zelingr, Brož (A), Zukal, Zdvořáček, Málek, Weber, Zich, Müller – Severa, Roubík (C), Vildumetz – Maršoun, Pšenička, Procházka – Kalaj, Merta (A), Kružík – Bláha, Wojnar, Kordule


Reportáž

Černožlutí vlétli do utkání mnohem aktivněji než Slovan. V první minutě prověřil tvrdost Hamalčíkových betonů Myšák, o několik chvil později se snažil vstřelit úvodní branku Helt. Oba pokusy dokázal hostující brankář vychytat. Slovan se po úvodním tlaku snažil uvolnit, nakonec se hra přerušila. Sudí viděli hákování ze strany ústeckého Merty a Verva měla k dispozici přesilovou hru.

Pozor, pálí Jarůšek!

Početní převahy bylo nakonec využito. Nejdříve sice zaváhal Hübl, po něm se však dostal k puku Kašpar. Bývalý hráč Komety zpozoroval na levé straně kluziště Ščotku, který vyslal rychlou nahrávku na Richarda Jarůška, a ten neměl problém Hamalčíka překonat. Hráč, který přišel do Litvínova na zkoušku, prožil tedy snový vstup do zápasu.

Neuběhlo ani pět minut a fanoušci Litvínova se opět radovali. Při signalizované výhodě opustil branku hostů gólman Hamalčík, nicméně po nešikovné souhře hráčů Slovanu poslal jeden z nich puk do prázdného brankoviště. Branka byla nakonec připsána Viktoru Hüblovi. Ještě před buly ale musel litvínovský matador na trestnou lavici, o několik chvil ho následoval i hostující Zdvořáček.
 
Když byly týmy kompletní, začal se hrát znovu rychlý hokej. Tentokrát se do útočení zapojilo i prvoligové Ústí. Janus musel zasahovat proti střele Severy a Zicha. Na druhé straně dal o sobě vědět Gerhát, po jehož trefě zazvonila tyčka.
 
Druhá polovina třetiny byla poznamenána neschopností Slovanu založit útoku, a tak byla u puku mnohem častěji Verva. Toto tvrzení potvrdil talent Myšák, který trefil pouze břevno Hamalčíkovy branky. Ataky neustávaly a ústecká obrana slyšela další zvonění tyče, to měl na svědomí opět Gerhát.

Děj třetiny v režii Litvínova

Druhé dějství začali lépe domácí, kteří zásluhou Marka Trončinského prověřili reflexy brankáře Ústí. Poté se jali útočit také hosté. Z pravého kruhu vypálil Pšenička, nová posila Slovanu, a trefil tyčku litvínovské branky. Poté hru přerušili sudí, kteří vyloučili ústeckého Kalaje. V přesilovce se Verva činila, nejdříve nebezpečně střílel Myšák, o několik vteřin později Hanzl. Oba vychytal brankář Slovanu.

I další minuty byly v režii Vervy, která se prezentovala aktivními pokusy, kterým však chybělo pořádné zakončení. Výraznější šanci měl na holi opět Myšák, ale pro tentokrát minul. Slovan trápila především nekázeň, jako například když byl vyloučen Brož. Litvínov zvýšil na obrátkách, ale kýžená branka nepřišla.

V posledních pěti minutách zaměstnával ústeckého brankáře především Jarůšek s Kašparem, ale gólman zůstal neprůstřelný. Slovan se chtěl uvolnit, nicméně poté přišla další chyba. Veber se provinil podrážením a musel se odporoučet na trestnou lavici. Závěrečný tlak Litvínova nepřinesl očekávanou branku a hráči odcházeli do kabin za nezměněného stavu.

Roubík snížil skóre

Třetí třetinu odstartovalo úspěšné buly pro domácí tým. O několik chvil později střílel ostrými Kašpar, ale proti jeho trefě pohotově zasáhl Hamalčík. Dvě minuty po začátku třetí části hry zahákoval Baránek jednoho z hráčů Slovan a musel si na chvíli odpočinout na trestné lavici. Ústečtí si však nedokázali vypracovat pořádnou šanci a přesilovou hru nevyužili.

Co Slovan nedokázal při hře 5 na 4, to dohnal za vyrovnaného počtu. Konečně se jeden z hráčů proklestil až před Jaroslava Januse. Slovenský brankář ale Mertův pokus vychytal a držel i nadále čisté konto. Po této šanci šli domácí opět do oslabení, tentokrát zamířil za plexisklo Jánošík.

Trenér Slovanu znovu sledoval, jak jeho svěřenci nemohou založit pořádný útok. Věci se daly do pohybu až po návratu slovenského beka na led. V podobné situaci jako Merta zklamal i Procházka a Ústí přišlo o šanci vstřelit kontaktní gól. Posledních deset minut trápila Litvínov nekázeň hráčů.
 
Na trestnou lavici putoval Trávníček, o několik minut později Baránek. Pět minut před koncem mohl navýšit vedení Lukeš, ale nedokázal při dorážení usměrnit neposedný kotouč. V úplném závěru začalo tahat za nitky Ústí. Nejdříve střílel nepřesně Procházka, poté se dostal k puku Vildumetz. Ten našel u levé tyče osamoceného Jaroslava Roubíka, který zasunul kotouč za Janusova záda. Chemici už drama v závěru nepřipustili a uhájili hubené vítězství 2:1.

Fanshop