Zápasy 21. 12. 2020, Vladislav Kollert

Neuvěřitelná přestřelka v Litvínově! Chemici berou bod po prohře na nájezdy

L i t v í n o v - Dohrávka druhého kola Tipsport Extraligy nabídla výtečnou podívanou, jelikož se oba celky přetahovaly o vítězství až do samotného konce. V nájezdech byli úspěšnější hosté, kteří si tak připočtou bonusový bod do konečné tabulky.

2. kolo, 21.12.2020, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Kometa Brno
HC VERVA Litvínov HC Kometa Brno
6 7sn
  • Třetiny

    3:3, 2:2, 1:1
  • Střely na branku

    52:30
  • Vyloučení

    4:4
  • Využití

    2:1
  • V oslabení

    0:0

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 8. Balinskis (F. Lukeš), 13. Fronk (Gerhát, P. Svoboda), 17. V. Hübl (F. Lukeš), 24. P. Zdráhal (M. Hanzl), 31. Irving (P. Zdráhal, M. Hanzl), 43. F. Lukeš (V. Hübl, Pospíšil)

    Branky a nahrávky HC Kometa Brno: 12. F. Král (P. Holík, Zaťovič), 12. Zaťovič (P. Holík, F. Král), 16. Kusko (Gulaši), 25. Valský (Schneider, Klepiš), 27. L. Horký (Plášek ml., Klepiš), 44. Mueller (F. Král), rozh. náj. Král

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 4:3, 4:5, 6:5, 6:7

  • Rozhodčí

    Pešina, Šír – Lučan, Kis

  • Sestava domácích

    Godla (Zajíček) – Irving, Ščotka, Balinskis, Cibulskis, Štich (A), Demel, D. Kolář – P. Zdráhal, M. Hanzl (A), Jarůšek – Pospíšil, V. Hübl (C), F. Lukeš – P. Svoboda, Gerhát, Fronk – Helt, Jícha, Zygmunt

  • Sestava hostů

    Klimeš (Vejmelka) – F. Král, Pyrochta (A), Barinka, O. Němec (A), Gulaši, Freibergs, Bartejs – Plášek ml., P. Holík, Mueller – Zaťovič (C), Klepiš, Schneider – Valský, Brabenec, L. Horký – Kusko, F. Dvořák, Šoustal.


Reportáž

Po necelém týdnu se Litvínov opět představil na domácím ledě, tentokrát kvůli první polovině dvojzápasu s Brnem. Brněnská Kometa se před zápasem nacházela pouhý bod před litvínovským celkem, jednalo se tak o přímý souboj o důležité body.

Do sestavy Litvínova se po konci reprezentační přestávky vrátil Patrik Zdráhal, Chemici navíc posílili útok i obranu dvěma nejnovějšími akvizicemi z Jihlavy – na měsíční výpomoc přišel na sever Čech útočník Jiří Fronk, doplněn o obránce Daniela Koláře, který se v litvínovském dresu ukázal již v rámci Generali Česká Cupu.

Divoká přestřelka v první třetině

Ačkoliv se litvínovské zápasy v letošní sezóně nesly hlavně v defenzivním duchu, utkání s Kometou bylo naprostý opak. Skóre se otevřelo již po necelých osmi minutách, když si na modré čáře převzal od Lukeše kotouč Balinskis, najel mezi kruhy a přesnou střelou propálil chumel hráčů před sebou, včetně brněnského brankáře Klimeše – 0:1.

Odpověď na sebe nicméně nenechala dlouho čekat a brzy bylo srovnáno. Při litvínovském oslabení dostal nad kruhy příliš prostoru Filip Král, který střelou na zadní tyč Godlovy svatyně vrátil Kometu do zápasu. Netrvalo to však ani minutu a zápas měl rázem úplně jiný vývoj. Po individuální akci se ke střele dostal Zaťovič a Brno rázem vedlo – 1:2.

S góly se každopádně na Zimním stadionu Ivana Hlinky roztrhl pytel. Ve 13. minutě poslal Gerhát puk před Klimeše, kde se rázem ocitl debutant Jiří Fronk. Jihlavský útočník se zkušenostmi z Karlových Varů či Českých Budějovic si potáhl puk, objel Klimeše a přesně trefil odkrytou část branky – 2:2.

Ani tentokrát se však Kometa nevzdala a o pár okamžiků byla opět ve vedení. Po Gulašiho střele od modré se k teči dostal slovenský útočník Kusko, který vrátil hosty do lepší pozice při souboji o důležité tři body – 2:3. Jenže i napodruhé našla Verva odpověď. O 50 sekund později bylo opět srovnáno, tentokrát zásluhou Viktora Hübla, který z levého kruhu propálil Klimeše potřetí – 3:3.

Střelce ve druhém dějství nepřešla chuť

Na otočky byl zápas s Brnem velmi pestrý. Ve 24. minutě Chemici dokázali opět otočit zápas ve svůj prospěch díky Patriku Zdráhalovi a Martinu Hanzlovi, kteří přesnými přihrávkami vymíchali brněnskou obranu včetně brankáře Klimeše. Do odkryté klece puk zasunul první jmenovaný, který tak po reprezentační pauze navázal na střeleckou vlnu z předchozích zápasů – 4:3.

Přestřelka každopádně nekončila a o minutu později byly opět oba celky na stejné startovní čáře. Uvolněný Valský dostal přesnou přihrávku těsně před Godlou, rychlou kličkou vyvedl slovenského brankáře z tradiční pozice a dokázal srovnat – 4:4. Další otočka dnešního zápasu byla dokonána ve 27. minutě, kdy v nepřehledné situaci před Godlou dokázal z úhlu skórovat Luboš Horký – 4:5.

Ani druhá třetina však nedokázala alespoň trochu predikovat vítěze utkání. Patrik Zdráhal totiž přesně našel Aarona Irvinga nad pravým kruhem a kanadský bek vyslal na Klimeše další ze svých pověstných dělovek, které děsí gólmany napříč extraligou. Tentokrát to Kanaďanovi nicméně vyšlo a do šaten se tak po druhém dějství šlo opět za nerozhodného stavu 5:5.

Třetí třetina vítěze nepřinesla

Gólově začala náramně také třetí třetina. Již po dvou minutách od úvodní buly posledního dějství se ke střele z pravé strany dostal Viktor Hübl, který přesně našel brusle Františka Lukeše. Od nich puk putoval pošesté za záda Klimeše, a jelikož video neodhalilo kopnutí, mohli se Chemici radovat z dalšího vedení v zápase – 6:5.

Neuvěřitelná a divoká přestřelka nicméně stále nekončila. O další minutu a půl později se skóre opět srovnalo, když se do samostatného úniku dostal Peter Mueller, který backhandovým blafákem vymíchal Godlu a dokázal kotouč dopravit do litvínovské sítě – 6:6.

Střelec šestého brněnského gólu trápil litvínovskou obranu v čele s Godlou také během další přesilové hry hostů. Slovenský strážce litvínovské svatyně mu nicméně nedovolil navýšit už tak vysoké skóre zápasu a brněnského střelce ve dvou dobrých příležitostech vychytal.

O pár momentů později přeci jen dokázali hosté z vypracovaného tlaku Godlu překonat, kvůli útočnému faulu však branka nebyla uznána. Ačkoliv se trenér Zábranský odvolal k videorozhodčímu v rámci trenérské výzvy, po několika zmatcích mezi rozhodčími nakonec bylo dáno za pravdu původnímu rozhodnutí.

V závěru utkání se oba celky ještě snažily strhnout vývoj na svou stranu, jak Klimeš, tak Godla své celky podrželi. Hokejově perfektních 60 minut tak vítěze nepřineslo a o vítězi muselo rozhodnout až samostatné nájezdy. V nich byli úspěšnější hosté, kteří na Godlu vyzráli hned třikrát. 

Druhé utkání s Brnem je na plánu již zítra, tedy v úterý 22. prosince od 17:30. Zároveň se jedná o poslední utkání Chemiků před Vánočními svátky. 

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

Bylo to bláznivé utkání, na obou stranách bylo k vidění mnoho chyb v defenzivě. Některé góly jsme soupeři doslova darovali. Myslím si ale, že zápas skončil celkově zaslouženou remízou. V nájezdech byla Kometa silnější a bere dva body.

logo HC Kometa Brno

HC Kometa Brno

Jiří Horáček

Za dva body jsme samozřejmě rádi. Bylo to odpracované utkání a divoký výsledek, po kterém jsme se konečně prosadili v koncovce. Je ale škoda, že jsme měli mnoho chyb v obraně. V úterý nás čeká další utkání, na videu si to s klukama rozebereme a jdeme do nového dne.

Fanshop