Zápasy 07. 11. 2020, Ondřej Mach, foto: Jan Jindra

Návrat po restartu nevyšel podle představ. Verva promarnila šance a Plzni podlehla 1:4

L i t v í n o v - Téměř po měsíci odehráli v sobotu hokejisté Litvínova utkání Tipsport extraligy. Na domácím ledě přivítali vedoucí Plzeň, proti které v úvodu předváděli aktivní výkon. Jenže hosté chemiky školili v produktivitě a v průběhu duelu si vybudovali pohodlný čtyřbrankový náskok. Až v závěru ho jedinou trefou Vervy zmírnil Oskars Cibulskis.

4. kolo, 07.11.2020, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC ŠKODA PLZEŇ
HC VERVA Litvínov HC ŠKODA PLZEŇ
1 4
  • Třetiny

    0:1, 0:2, 1:1
  • Střely na branku

    33:22
  • Vyloučení

    2:5
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    0:0

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 59. Cibulskis (Gerhát)

    Branky a nahrávky HC ŠKODA PLZEŇ: 9. Mertl, 27. Kodýtek (Eberle), 32. Mertl (Gulaš), 46. P. Musil (Lang)

  • Průběh zápasu

    0:4, 1:4

  • Rozhodčí

    Kika, Micka – Hlavatý, Lederer.

  • Sestava domácích

    Honzík (Godla) – Irving, Ščotka, Balinskis, Cibulskis, Kudla, Demel, Štich (A) – Mahbod, M. Hanzl (A), Jarůšek – Pospíšil, V. Hübl (C), F. Lukeš – Látal, Gerhát, P. Zdráhal – Zygmunt, Helt, M. Havelka.

  • Sestava hostů

    Frodl (Pavlát) – Lang, Stříteský, Budík, Čerešňák, Kvasnička, Vráblík, L. Kaňák – Pour, Mertl (A), Gulaš (C) – Stach, P. Musil, Rob – Kantner, Kracík, Suchý – Straka (A), Kodýtek, Eberle.


Reportáž

Trenér Országh udělal v sestavě oproti poslednímu utkání několik změn. Martin Hanzl se posunul na centra první formace k Richardu Jarůškovi a Samsonu Mahbodovi, Patrik Zdráhal naopak začal zápas na křídle třetího útoku. Místo Jakuba Petružálka ve čtvrté formaci pak nastoupil Filip Helt

Aktivita chemiků branku nepřinesla, skóre otevřel Mertl

Začátek duelu se nesl v poměrně klidném tempu, o větší rozruch před hostujícím brankářem Dominikem Frodlem se svým nahozením postaral až obránce Patrik Demel. Na druhé straně se zase pokoušel tečovat Jan Eberle, nebezpečným průnikem se prezentoval i Milan Gulaš. 

První velkou šanci si litvínovští vypracovali v páté minutě. František Gerhát ujel po pravém křídle a v přečíslení vybídl ke skórování Pavla Zygmunta, proti jeho pokusu se ale skvěle přesunul Frodl. O chvíli později mohl potrestat chybu v rozehrávce Lukeš, do tvrdého projektilu z mezikruží se ale položil Petr Kodýtek. 

Aktivitu černožlutých zmírnilo vyloučení Tomáše Pospíšila. Při hře v početní výhodě vypadala nebezpečně především spolupráce kapitána Gulaše s Tomášem Mertlem, domácí gólman David Honzík ale zatím zůstal stoprocentní. 

Další dobrou akci chemiků zakončoval znovu Zygmunt, který svou střelou pod lapačku pořádně prověřil Frodla. Hru v početní výhodě si ve dvanácté minutě vyzkoušeli i domácí, prvním hříšníkem na straně Škodovky se stal Matyáš Kantner. Severočeši zavřeli Plzeň na téměř dvě minuty do jejího pásma, jejich tlaku ale chybělo víc střeleckých pokusů. 

Krátce po návratu Kantnera zahrozil z protiútoku skrytou střelou Eberle. Verva se ale znovu tlačila dopředu, ránu Martina Látala nebezpečně dorážel jeden z jeho spoluhráčů. Na plzeňského brankáře si však nepřišel ani Lukeš, jenž z bezprostřední blízkosti pálil jen do Frodlovy výstroje.

A z ničeho nic otevřeli skóre hosté. Po levé straně se pěkně protáhl Tomáš Mertl a střelou na vzdálenější tyč překonal Honzíka. Plzeň si tak do kabiny odnesla jednogólový náskok.

Frodl jako hlavní překážka litvínovského úspěchu

Na startu prostřední periody se hrálo o něco defenzivněji. Bránilo se hlavně střední pásmo, které bylo v předchozí dvacetiminutovce hodně průchozí. Ve 23. minutě měl na holi vyrovnání Jarůšek, z dobré střelecké pozice ale minul. 

Litvínovští se postupně dostávali pod větší a větší tlak, který vyústil ve druhou branku Západočechů. Eberle s Petrem Kodýtkem se dostali do rychlého přečíslení a druhý jmenovaný ho zakončil přesně mezi Honzíkovy betony. Brankáři Frodlovi v tu chvíli už možná na druhé straně byla zima, protože si na puk nesáhl několik minut. 

Černožlutí se na druhý inkasovaný gól pokusili rychle zareagovat, Patrick Kudla ale kotouč za Frodla nepropasoval. Gólman Škodovky měl štěstí o chvíli později, když jeho chyby nevyužil Zdráhal. A zatímco chemici hostující svatyni dobývali marně, tak Plzeň udeřila potřetí. 

Z dalšího protiútoku se podruhé trefil Tomáš Mertl, kterého parádní přihrávkou našel Gulaš. Na domácí hokejky jako kdyby se stále lepila smůla, další velkou příležitost Jarůška s klidem zlikvidoval Frodl. Modrobílí hráli ve velké pohodě a před Honzíkem si tvořili šanci za šancí. 

Domácí se do utkání mohli vrátit v přesilové hře po faulu Kodýtka. Litvínovské šance volaly po gólech, černožlutí střelci ale ve finální fázi působili velmi kostrbatě, nebo je o branku připravil Frodl. Maskovaný muž Plzně působil mezi třemi tyčemi velmi jistým dojmem a držel naděje Škody vysoko. 

Zdálo se, že Západočeši malinko ubrali z tempa. V závěru druhé části si hosté zahráli přesilovou hru po zákroku Mahboda. V ní si vytvořili několik dobrých šancí, skóre se ale znovu neměnilo. 

Západočeši si náskok bez problému pohlídali

Plzeňští si část přesilové hry přenesli do třetí třetiny, už po minutě se ale role prohodily. Chemici měli k dispozici další početní výhodu, když na trestnou lavici zamířil Peter Čerešňák, ani napotřetí ji ale nedokázali zužitkovat. 

Škoda kontrolovala hru a ve 46. minutě znovu navýšila svůj náskok. U levého mantinelu udržel kotouč obránce Viktor Lang a přesnou přihrávkou připravil jednoduchou práci pro Pavla Musila, jenž zblízka usměrnil puk do litvínovské branky. V tuto chvíli už to s domácím týmem vypadalo opravdu zle. 

Klidnější pasáž po čtvrté brance narušil Jarůšek, když se pěkně protáhl před Frodla, ani on ale dnes na plzeňského gólmana nevyzrál. Severočechům svitla naděje po faulu Gulaše, za který hostující kapitán vyfasoval čtyřminutový trest. Jenže domácí v přesilovce chybovali a Eberle v jednom z rychlých úniků orazítkoval brankovou konstrukci. 

Svěřencům kouče Országha se zkrátka hra v početní výhodě nedařila, mužstvo působilo tak trochu bez náboje. Litvínovským hráčům se nedala upřít snaha, plzeňští ale obrannou činnost zvládali velmi dobře a stále drželi čisté konto. Utkání se chýlilo ke konci a Škoda pohodlně kráčela k zisku tří bodů. 

Z maskovaných mužů měl více práce pořád Honzík, který musel krotit třeba pokus Poura. O shutout plzeňského brankáře Frodla připravil až 71 vteřin před koncem tvrdou střelou Oskars Cibulsiks. Další zajímavý moment už závěr klání nenabídl, Litvínov tak i počtvrté v novém ročníku končí bez bodu.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

„Pro nás to byl těžký zápas. První třetina byla z naší strany dobrá, měli jsme šance. Zlom přišel ve druhé třetině, kdy jsme soupeře pustili do brejkových situací, ze kterých jsme dostali první tři góly. Věděli jsme, že je v tom Plzeň silná, ale stejně jsme ji do nich pustili. Dá se říct, že náskok 3:0 už si pohlídali až do konce. My musíme v první řadě začít dávat góly, aby nám stouplo sebevědomí.“

logo HC ŠKODA PLZEŇ

HC ŠKODA PLZEŇ

Jiří Hanzlík

„Po dlouhé pauze jsme rádi za tři body. Výsledek mluví jednoznačně, ale tak jednoznačný průběh zápas neměl. V první třetině byl Litvínov střelecky aktivnější, ale my jsme byli efektivnější. Svoje příležitosti jsme na rozdíl od Litvínova proměnili. Stačilo nám to na vyhraný zápas.“

Fanshop