Zápasy 22. 11. 2020, Vladislav Kollert

Nepovedené utkání v Hradci Králové, Litvínov se domů vrací bez bodů

Litvínov bohužel nedokázal navázat na povedené výkony z předchozích utkání a vrací se z Hradce Králové bez bodů po porážce 4:1. O jedinou branku litvínovského celku se v závěru utkání postaral slovenský útočník František Gerhát.

7 (ČT), 22.11.2020, ČPP aréna
logo Mountfield HK
logo HC VERVA Litvínov
Mountfield HK HC VERVA Litvínov
4 1
  • Třetiny

    3:0, 1:0, 0:1
  • Střely na branku

    27:32
  • Vyloučení

    7:6
  • Využití

    2:0
  • V oslabení

    0:0

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky Mountfield HK: 1. Hronek (V. Růžička), 8. Šalda (M. Chalupa, Smoleňák), 12. F. Pavlík (Hronek), 30. V. Růžička

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 55. Gerhát (Havelka, Kudla)

  • Průběh zápasu

    4:0, 4:1

  • Rozhodčí

    Kika, Micka – Hlavatý, Lederer

  • Sestava domácích

    Š. Lukeš (Sajdl) – Nedomlel (A), Zámorský, Jank, Hronek, Šalda, F. Pavlík (A), Čáp – M. Chalupa, Cingel, Smoleňák (C) – J. Sklenář, V. Růžička, Orsava – Perret, Lev, Kelly Klíma – R. Pilař, Koukal, Jergl.

  • Sestava hostů

    Honzík (Zajíček) – Demel, Irving, Cibulskis, Balinskis, Ščotka, Kudla, Štich (A) – Jarůšek, Gerhát, Mahbod – F. Lukeš, V. Hübl (C), Pospíšil – P. Zdráhal, M. Hanzl (A), Myšák – M. Havelka, Helt, Zygmunt.


Reportáž

Litvínov přijel do Hradce po sobotní pauze v pokusu navázat na dobrou bodovou šňůru – Chemici si z posledních pěti zápasů připsali hned 9 z 15 možných. Královéhradecký Mountfield chtěl naopak napravit čtyřgólovou porážku z posledního domácího setkání s Karlovými Vary.

Jedinou změnou v litvínovské sestavě byl návrat Davida Honzíka mezi tři tyče, který nahradil odpočívajícího Denise Godlu. Záda mu kryla litvínovská trojka, Šimon Zajíček, který se zatím v letošním ročníku v kleci Chemiků neukázal.

První třetina jako noční můra

Již po půl minutě od úvodního vhazování byl za podrážení vyloučen Pawel Zygmunt, což vyústilo v královéhradeckou přesilovou hru. Ta trvala pouze pár chvil – Růžička totiž vyhrál buly na připraveného Filipa Hronka, který skryl svou střelu do zahuštěného prostoru před brankou a nedal tak Honzíkovi žádnou šanci – 1:0.

Litvínov měl poté dvě dobré příležitosti, Štěpán Lukeš však vychytal oba pokusy Hübla a také samostatný únik Zdráhala. Slova se tak opět ujali domácí, konkrétně Radim Šalda, který přesnou střelou z levé strany kluziště umístil za Honzíkova záda – 2:0.

A hradecký tlak neustával. Do konce utkání byl za faul loktem vyloučen Tomáš Pospíšil, domácím tak spadla do klína pětiminutová přesilovka. A ačkoliv litvínovští obránci neodváděli špatnou práci, na tvrdou střelu od modré z továrny Filipa Pavlíka však Honzík nestačil – 3:0.

Útočné trápení také ve druhém dějství

Hned v první čtvrtině druhé části utkání byla Litvínovu nabídnuta velká příležitost v podobě přesilové hry 5 na 3 po faulech Smoleňáka a Janka, které zraněním odnesl Samson Mahbod. Dlouhou početní výhodu nicméně Chemici nedokázali využít – nebezpečné střely Irvinga či Jarůška vždy skončily ve výstroji Štěpána Lukeše.

Opět tak byla řada na domácím Mountfieldu, kterému střelecká produktivita dnes nedělala problém. Po vhazování před Honzíkem se v chaotické situaci ocitl u puku Vladimír Růžička a lobem překonal litvínovského brankáře počtvrté – 4:0.

Zbytek třetiny patřil oběma strážcům tří tyčí. Honzík si poctivě pohlídal pokusy Pavlíka, Jergla i Chalupy, na druhé straně úspěšně zasahoval Štěpán Lukeš proti Hüblově nebezpečném pokusu z mezikruží.

Ubráněná oslabení znamenala snížení skóre

Litvínov se poroučel během úvodu třetí třetiny do čtyř hned dvakrát po sobě, královéhradečtí střelci však nedokázali najít další klíč k zámku litvínovské obrany. Naopak Verva se začala více dostávat do ofenzivních příležitostí, Štěpán Lukeš však předváděl poctivý výkon.

Poslední dějství také okořenila na českých kluzištích málo vídaná pěstní bitka mezi Štichem a Nedomlelem. Oba zápasníci těžkých vah si nicméně po svém kontaktu sportovně podali ruce a společně se poroučeli předčasně do sprch.

Rváčská vložka nicméně alespoň trochu prospěla litvínovskému útoku, který bezprostředně po jejím skončení dokázal vsítit alespoň čestnou branku ve formě střely z dílny Františka Gerháta – 4:1. Ke konci utkání hostům nepomohla ani závěrečná početní výhoda 5 na 4, skóre tak zůstalo v konečném výsledku ve prospěch domácího Hradce Králové.

Sestřih

Ohlasy

logo Mountfield HK

Mountfield HK

Vladimír Růžička

„Do zápasu jsme vstoupili velice dobře, hned ze začátku se nám povedlo dát gól. Celou první třetinu jsme odehráli hodně dobře a myslím, že ta zápas rozhodla. Ve druhé jsme dali gól na 4:0 a ve třetí jsme to jakoby dohrávali, i když po nás Litvínov víc šel. Měl tam nějaké šance, ale co prošlo, to fantasticky pochytal Štěpán Lukeš.“

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

„Věděli jsme, že domácí budou hrát aktivně a agresivně, což se i potvrdilo. Dostali jsme rychlé góly, které zápas ovlivnily. Za stavu 3:0 jsme měli dvouminutovou přesilovku pět na tři, se kterou jsme měli naložit lépe. Kdybychom dali gól, tak bychom se zápasem ještě mohli něco dělat. Měli jsme nějaké šance, ale pořád nejsme v prostoru, kde bychom měli být, tedy před brankářem. Při šancích potřebujeme daleko větší důraz. Za stavu 4:0 už to domácí dohrávali v pohodě, i když jsme snížili. Je to škoda, ale myslím, že Hradec vyhrál zaslouženě.“