Zápasy 08. 12. 2020, Šimon Kadeřávek

Litvínov porazil Vítkovice v prodloužení! Bitvu brankářů rozhodl Zdráhal

Verva toužila po druhém vítězství v řadě. První třetina branku nepřinesla, oba týmy měly několik zajímavých šancí. Defenzivní hra pokračovala i do druhé části hry, přestože měli hosté k dispozici dvě přesilovky. Závěrečně dějství přinesla sedmiminutovou početní výhodu pro domácí, ale ti ji nedokázali proměnit v úspěšnou. Zápas nakonec rozhodlo prodloužení, ve kterém zazářil Zdráhal.

14. kolo, 08.12.2020, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Vítkovice Ridera
HC VERVA Litvínov HC Vítkovice Ridera
1p 0
  • Třetiny

    0:0, 0:0, 0:0 - 1:0
  • Střely na branku

    39:25
  • Vyloučení

    3:2
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    0:0

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 61. P. Zdráhal (Jarůšek)

  • Průběh zápasu

    1:0

  • Rozhodčí

    Pilný, Pražák – Šimánek, Zíka.

  • Sestava domácích

    Godla (Honzík) – Irving, Ščotka, Štich (A), Cibulskis, Kudla, Demel, L. Doudera – P. Zdráhal, M. Hanzl (A), Jarůšek – Pospíšil, V. Hübl (C), F. Lukeš – Látal, Gerhát, Válek – Zygmunt, Helt, M. Havelka.

  • Sestava hostů

    Mi. Svoboda (Dolejš) – Štencel, R. Polák (C), L. Kovář, Trška, Koch, R. Černý, Kubeš – Schleiss (A), Hruška (A), Lakatoš – Dej, Marosz, M. Kalus – Dočekal, Werbik, Mallet – Lednický, J. Mikyska, Fridrich.


Reportáž

Zápas byl pikantní především pro Patrika Demela a Patrika Zdráhala, oba hráči Vervy totiž prošli vítkovickou školou. Druhý jmenovaný v samotném úvodu mohl vstřelit branku, když po vyhraném buly zpracoval nahrávku Hanzla. Hostující gólman Svoboda měl ale připravené betony.

Bezbrankový úvod

První minuty zápasu byly plné nepřesností, Litvínov posléze dokázal vykřesat několik šancí a brankář Vítkovic se musel ohánět. Dobrou příležitost měl Lukeš, jehož rána proletěla kolem Svobodovy hlavy. Chvíli zlobil Litvínov, ale záhy se předvedli hosté. Na vině byla nepřesná rozehrávka Ščotky, na Godlu se rázem valilo přečíslení.

Schleiss čekal s napřaženou hokejkou, ale nahrávce zabránil jeden z litvínovský hráčů. Poté trefil Lakatoš z mezikruží brankovou konstrukci. Hra nesla prvky aktivního hokeje. Dobrou příležitost si připsal Polák, bývalý hráč NHL si nachystal kotouč na modré a prověřil Godlovy reflexy. V 11. minutě mohla jít Ridera do vedení, když domácí pozapomněli na Hrušku. Ten získal odražený kotouč a zkusil překonat brankáře chemiků. Jeho počínání se nesetkalo s úspěchem.

Následující chvíle se nesly ve znamení tuhého boje, rozhodčí však ani jednou nesáhl k trestům. Za zmínku stojí šance Demela, kterou Svoboda chytil se štěstím.

Gólové mlčení

Druhé dějství začalo tam, kde první skončilo. Verva měla na začátku povedenou pasáž, kdy se ji podařilo zavřít Vítkovice v obranném pásmu. Postupně se zkoušel prosadit, Hanzl, Zygmunt a Jarůšek, ale ani jeden z nich branku nevstřelil. Po chvíli se nadechly Vítkovice, Lukeš klopýtl a kotouče se ujal Hruška. Godla se však zaskvěl perfektním zákrokem.

Po divácky atraktivní části, opustil ledovou plochu Štich. Obránce si vysloužil dvouminutový trest za držení a stal se prvním provinilcem zápasu. Vítkovicím se však v přesilových hrách nedaří, což potvrdily i v Litvínově. S přibývajícími minutami rostlo také napětí o body. Vidět byl především Jarůšek, který zkusil Svobodu překvapit obkroužením branky. Gólman byl však pozorný.

Hosté čekali především na protiútoky, v jednom z nich chtěl Godlu překonat produktivní Lakatoš, ale zamotal se do svých kliček. Další možnost získali vítkovičtí v závěru druhé třetiny, mezi časoměřiče musel Lukeš, ale ani tentokrát jsme se branky nedočkali. Minutu před koncem mohl prolomit gólové mlčení Jarůšek, ale litvínovský útočník nevyužil závaru před brankou.

Brankářský lesk

Závěrečná dvacetiminutovka začala tuhým bojem. Výsledkem byla sedmiminutová přesilovka pro Vervu, protože vítkovický kapitán Polák zbytečně dohrál Havelku. Trefil ho hokejkou mezi nohy a vyfasoval trest do konce utkání, ten byl korunován ještě dalšími sedmi minutami výhody. Verva měla jasnou možnost vstřelit rozhodující branku.

Po minutě přesilové hry zamířil na trestnou lavici litvínovský Válek, který odpykal trest Zygmunta, a vítkovický Koch. Po nepřehledné situaci se dostal do šance Irving, kanadský obránce se zjevil v pravém kruhu a pálil na Svobodu. Verva si měla tlak, ale po jedné ze střel se ujal puku Dočekal. Rozjetého hráče zastavil nedovoleně Látal a prázdné tribuny viděly trestné střílení.

Proti Godlovi se rozjel Marosz, slovenský brankář předvedl velmi dobrý zákrok a zachránil mužstvo od pohromy.
Luxusní výhodu Verva promarnila, a tak se začalo zase od začátku. Hra se nepříjemně kouskovala, ale ani jeden z týmů si nedokázal vypracovat výraznější šanci. Díky tomu zápas zamířil do prodloužení.

Na rozhodnutí se čekalo pouhých čtrnáct vteřin. Patrik Zdráhal si vzal kotouč pod svou správu, zamíchal jím a rychlou kličkou překonal Svobodu. Po vstřelení branky litvínovský útočník neslavil, protože je vítkovickým odchovancem.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

My jsme samozřejmě rádi za výhru, i když jen dvoubodovou. Byl to bojovný zápas, v němž dominovaly obrany a bylo málo šancí na obou stranách. Měli jsme sedmiminutovou přesilovku, v níž jsme si ale vůbec nepomohli.

logo HC Vítkovice Ridera

HC Vítkovice Ridera

Miloš Holaň

Musím začít pozitivem - odehráli jsme dobré utkání. Měli jsme dokonce šanci dát gól z trestného střílení, nicméně zápas šel do prodloužení. V něm jsme sice rychle dostali gól, přesto mám ze zápasu dobrý pocit.