Zápasy 29. 11. 2020, Vladislav Kollert

Napínavý duel se Spartou rozhodl nájezdový hrdina Válek, Litvínov získává dva body

Litvínov dokázal zvrátit nepříznivé skóre první třetiny a po více než dvou letech dokázali Chemici zvítězit na kluzišti pražské Sparty. V dresu hostí se prosadili Aaron Irving a Jarůšek, dvěma proměněnými nájezdy se poté blýskl útočník Lukáš Válek.

22. kolo, 29.11.2020, O2 aréna
logo HC Sparta Praha
logo HC VERVA Litvínov
HC Sparta Praha HC VERVA Litvínov
2 3sn
  • Třetiny

    2:1, 0:1, 0:0 - 0:0
  • Střely na branku

    28:33
  • Vyloučení

    5:5
  • Využití

    1:0
  • V oslabení

    0:0

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Sparta Praha: 2. Buchtele (Forman, Mikliš), 6. Řepík (Sobotka, Rousek)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 3. Irving, 29. Jarůšek (M. Hanzl, P. Zdráhal), rozh. náj. Válek

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:1, 2:1, 2:2

  • Rozhodčí

    Hejduk, Pilný – Lučan, Kis

  • Sestava domácích

    Machovský (Neužil) – Piskáček (A), Košťálek, Němeček, M. Jandus, Tomáš Dvořák, Mikliš, Kalina – Sobotka, Horák, Tomášek – Rousek, Sukeľ, Řepík (C) – Buchtele, Pech (A), Forman – Dvořáček, Vitouch, Kudrna.

  • Sestava hostů

    Godla (Honzík) – Ščotka, Irving, Cibulskis, Balinskis, Demel, Kudla, L. Doudera – Jarůšek, M. Hanzl (A), P. Zdráhal – F. Lukeš, V. Hübl (C), Válek – Myšák, Gerhát, Látal – M. Havelka, Helt, Zygmunt.


Reportáž

Litvínov dorazil do hlavního města České republiky odehrát již desátý zápas v měsíci listopadu, jelikož neúprosný program extraligy kvůli vynucené koronavirové pauze nepolevuje. Podle očekávání se v sestavě litvínovského týmu neobjevil suspendovaný Tomáš Pospíšil, zraněný Samson Mahbod či Jakub Petružálek.

Další start v černožlutém dresu si naopak připsal obránce Lukáš Doudera a útočník Lukáš Válek, který figuroval v útočné formaci po boku velezkušeného dua Hübl-Lukeš. Mezi třemi tyčemi se opět objevil slovenský strážce litvínovské svatyně Denis Godla.

Z bleskového úvodu zápasu těžila Sparta

Utkání pro Litvínov nezačalo nejlépe. Již po 108 sekundách od úvodní buly se skóre měnilo poprvé, když se po nedůrazném zákroku litvínovské obrany dostal ke střele z první Jan Buchtele a přesným pokusem na vzdálenější růžek branky nedal Godlovi šanci – 1:0.

Nicméně Verva na svou odpověď nenechala příliš dlouho čekat. Již po pár chvílích od úvodní branky se k odraženému puku dostal kanadský obránce Aaron Irving, který vypustil další ze svých pověstných dělových ran z první. Machovský neměl proti jeho projektilu žádnou šanci a skóre bylo opět srovnané – 1:1.

Po pěti minutách hry byl na dvě minuty za hákování vyslán na trestnou lavici Balinskis, což byl další olej do ohně pro sparťanský útok. Početní výhody využil Vladimír Sobotka, který našel najíždějícího Michala Řepíka. Ten tváří v tvář Godlovi nezaváhal a vrátil domácím jednogólové vedení.

Zbytek první třetiny už patřil brankářům na obou stranách. Godla vychytal velkou šanci Buchteleho, na druhém konci kluziště musel Machovský zasahovat proti povedeným pokusům Balinskise a Jarůška.

Jarůšek vystřelil naději pro Chemiky

Ve druhém dějství byl litvínovský výkon ještě povedenější. Po zažehnaném oslabení se do šance dostal Lukáš Válek, ale Machovský prozatím ještě dokázal jeho pokus zastavit. Sparťanský brankář také musel vytáhnout několik zákroků při následné litvínovské přesilovce.

Poté to konečně přišlo. Litvínovský forvard Richard Jarůšek si před několika zápasy postěžoval na střeleckou smůlu a odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. V úniku dva na jednoho mu nesobecky předložil kotouč Martin Hanzl a Jarůšek se tak mohl radovat z dalšího letošního zásahu – 2:2.

Poté už opět čarovali maskovaní muži mezi třemi tyčemi. Denis Godla nejdříve překazil pohlednou šanci Kudrny, poté zasahoval proti střele Pecha. Machovský na druhé straně vychytal Helta, navíc nadějným střelám Myšáka a Válka chyběla potřebná přesnost.

Třetí třetina byla opatrná, každá chyba mohla být drahá

Už z kraje závěrečné dvacetiminutovky byl puk hlavně na čepelích domácích hokejistů, organizovaná obrana a skvělý Denis Godla však dokázali veškeré ofenzivní pokusy hráčů v rudých dresech pokrýt. U obou týmů byla navíc vidět snaha neudělat žádnou chybu, která by potencionálně mohla vést ke ztrátě všech bodů.

Na litvínovské straně měli ofenzivní choutky hlavně obránci, ale Machovský na jistotu ukázal svůj um proti pokusům Cibulskise i další dělovce Irvinga. Nikdo z hráčů však nedokázal vstřelit rozhodující branku, po nerozhodných šedesáti minutách tak mohlo následovat prodloužení. 

Ani prodloužení příliš nebezpečných akcí nenabídlo, Godla musel zasahovat víceméně pouze proti střele Němečka. Velkou příležitost nicméně dostali domácí po faulu Viktora Hübla, Sparta však více než minutu trvající přesilovou hru nevyužila. Následovaly tak samostatné nájezdy,  ve kterých stojí za vypíchnutí skvělý výkon Denise Godly a hlavně Lukáše Válka, který dokázal Machovského překonat hned dvakrát.

Litvínov tak po dvou letech dokázal na domácím ledě Sparty vyhrát a veze zpět na sever dva body.

Sestřih

Ohlasy

logo HC Sparta Praha

HC Sparta Praha

Josef Jandač

„Máme za sebou velice těžké utkání. Předpokládali jsme, že bude o vítězi rozhodovat jediná branka. Utkání bylo velmi bojovné se spoustou osobních soubojů a šancí na obou stranách. Druhá třetina nebyla z naší strany dobrá, jelikož soupeř několikrát ujel do přečíslení. Ve třetí třetině utkání už směřovalo do prodloužení, ve kterém jsme špatně sehráli přesilovou hru čtyři proti třem. Chtěli jsme navázat na zápas v Hradci Králové, ale bohužel bereme jen bod.“

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

„Zápas se mi hodnotí dobře. Kluci předvedli výborný výkon, makali celých šedesát minut. Sparta byla v první třetině lepší a dostala se do vedení. Jsem rád, že jsme postupem času vyrovnali a vrátili se zpět do hry. Ve třetí třetině to byl vyrovnaný souboj, ustáli jsme několik vyložených šancí soupeře. Výborně zachytal i náš brankář. V utkání se nám celkově dařilo pokrývat prostor před brankou, což bylo velmi důležité. V nájezdech rozhodla šikovnost Lukáše Válka, za dva body jsme moc rádi.“

Fanshop