Zápasy 06. 12. 2020, Vladislav Kollert

Tři body zůstávají doma, Litvínov dokázal otočit zápas s Českými Budějovicemi

L i t v í n o v - Souboj posledního celku s předposledním nabídl dramatickou bitvu, ze které však zaslouženě litvínovský celek odešel jako vítězný. O branky Chemiků se postarali Patrik Zdráhal, Martin Hanzl a Pawel Zygmunt.

25. kolo, 06.12.2020, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE
HC VERVA Litvínov BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE
3 2
  • Třetiny

    1:1, 0:1, 2:0
  • Střely na branku

    31:35
  • Vyloučení

    4:3
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    0:0

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 4. P. Zdráhal (Jarůšek), 42. M. Hanzl (Kudla), 51. Zygmunt (M. Havelka, Cibulskis)

    Branky a nahrávky BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE: 11. Slováček (Pýcha, Plášil), 24. Jonák (Venkrbec)

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:2, 3:2

  • Rozhodčí

    Kika, Micka – Hlavatý, Lederer

  • Sestava domácích

    Godla (Honzík) – Irving, Ščotka, Štich (A), Cibulskis, Kudla, Demel, L. Doudera – P. Zdráhal, M. Hanzl (A), Jarůšek – Pospíšil, V. Hübl (C), F. Lukeš – Látal, Gerhát, Válek – Zygmunt, Helt, M. Havelka

  • Sestava hostů

    Patera (Strmeň) – Pýcha (C), Plášil, Vydarený (A), Roth, Lytvynov, Pavel, Suchánek, Slováček – Christov, Venkrbec, Jonák – Michnáč, Gilbert, Raška I (A) – M. Novák, R. Přikryl, Z. Doležal – D. Voženílek


Reportáž

České Budějovice dorazily na Zimní stadion Ivana Hlinky po dlouhých osmi letech a dvou dnech. Situace ve spodních patrech tabulky je navíc velmi vyrovnaná a případný bodový zisk mohl oběma klubům výrazně pomoci při vzestupu na vyšší pozice.

Litvínovu podle očekávání chybělo zraněné duo Blinskis-Mahbod, do utkání nezasáhl také Jan Myšák, který byl odvelen na reprezentační povinnosti českého výběru do 20 let. Do branky se opět vrátil slovenský gólman Denis Godla.

Litvínov potvrdil dobré vstupy do zápasů

Čekání na úvodní branku trvalo to přesně 211 sekund od úvodní buly. Richard Jarůšek s Patrikem Zdráhalem předvedli pohlednou hokejovou akci, na jejímž konci stál druhý jmenovaný a svou čtvrtou přesnou trefou v letošní sezóně Extraligy poslal Litvínov do vedení – 1:0.

Litvínovské vedení však netrvalo příliš dlouho. Nejdříve v nebezpečné šanci orazítkoval Roth tyč Godlovy branky, o pár okamžiků později už slovenský brankář musel kapitulovat. Pýcha vyslal od modré plachtící střelu, v jejíž cestě stál tečující Ondřej Slováček, který usměrnil puk za Godlova záda – 1:1.

Litvínov nicméně hrát nepřestal, ale Patera v českobudějovické brance byl vždy připravený. Nejdříve vytáhl povedený zákrok proti dělovce Kudly, poté těsně před koncem první třetiny před odkrytou klecí zaváhal Viktor Hübl a pouze trefil hůl skákajícího brankáře hostujícího celku.

Motor trestal individuální chyby

Rčení „nedáš, dostaneš“ v hokejovém světě stále platí. Z kraje druhé třetiny udělala litvínovská obrana hrubku při rozehrávce, čehož využil Vít Jonák, který tečoval zachycený puk od Venkrbce a donutil Godlu kapitulovat podruhé – 1:2.

Poněkud otřesený Litvínov neprožíval v tomto okamžiku nejlepší část zápasu, obrana se však z gólového šoku rychle vzpamatovala a další příležitosti českobudějovických hráčů spolu s Denisem Godlou již dokázala pokrýt.

Otočka ve třetím dějství

Litvínov v poslední třetině musel zabrat, prohra s Českými Budějovicemi by totiž znamenala propad na úplně poslední místo extraligové tabulky. A domácí do poslední třetiny vlétli na plný plyn – skvělý Patrick Kudla udržel útočné pásmo, najel si do prostoru a našel uvolněného Martina Hanzla, který z první propálil vše, co mu stálo v cestě, včetně brankáře Motoru – 2:2.

Herní aktivita byla patrná a Litvínov tak mohl zvyšovat tlak na branku Patery. Opět se projevila dobrá produktivita čtvrté útočné formace, když si po důrazné hře před Paterou našel odražený kotouč Pawel Zygmunt a přesnou střelou vrátil Vervě vedení. Českobudějovičtí se ještě pokoušeli využít konzultace s videorozhodčím, ten však žádný prohřešek v pravidlech neviděl a branku uznal – 3:2. 

Chemici následně přežili závěrečný tlak Motoru, který dostal k dispozici dvě přesilové hry v poslední pětiminutovce. Všechny tři body tak zůstaly na kontě domácího celku z Litvínova. 

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

"Měli jsme velmi dobrý vstup do zápasu, dali jsme rychlý gól. Potom České Budějovice vyrovnaly, byli mnohem aktivnější a svým pohybem velmi nepříjemní. Hráli jednoduchý hokej s tlakem na branku. Jsem ale velmi rád, že jsme ve třetí třetině jsme hru zjednodušili, šli jsme si za tím a nakonec jsme vydřeli velmi důležité vítězství za tři body. Nicméně oceňuji výkon Českých Budějovic, odehráli velmi solidní utkání."

logo BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE

BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE

Václav Prospal

"To, jak jsme nastoupili do třetí třetiny a jak jsme se v ní prezentovali, prostě nebylo dostatečné a domácí tak vyhráli zaslouženě. Patera nám dnes dal šanci vyhrát, udělal parádní zákrok na konci první třetiny, kterým týmu dodal sebevědomí. Je škoda, že našim gólmanům nepomůžeme naší produktivitou nějaký zápas vyhrát."

Fanshop