Zápasy 26. 12. 2020, Šimon Kadeřávek

Liberecká lekce z produktivity. Verva podlehla Bílým Tygrům 3:6

Na ledě Home Credit Areny byl k vidění aktivní hokej od úvodní minuty. První třetina patřila hostům, přestože Verva měla několik velkých příležitostí. Godlu překonal Derner s Pekařem. Dvacetiminutovkou hrůzy bylo druhé dějství, kdy Litvínov inkasoval čtyřikrát. Čestné litvínovské trefy přidal Lukeš, Hübl a Fronk.

29. kolo, 26.12.2020, Home Credit aréna
logo Bílí Tygři Liberec
logo HC VERVA Litvínov
Bílí Tygři Liberec HC VERVA Litvínov
6 3
  • Třetiny

    2:0, 4:1, 0:2
  • Střely na branku

    27:33
  • Vyloučení

    4:5
  • Využití

    1:1
  • V oslabení

    1:0

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky Bílí Tygři Liberec: 10. Derner (Pekař, P. Jelínek), 17. Pekař (J. Vlach, Rosandić), 21. A. Musil (Birner, Lenc), 28. P. Jelínek (Derner), 30. A. Musil (Lenc, Birner), 38. J. Vlach (Lenc)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 38. F. Lukeš (Pospíšil, Balinskis), 41. V. Hübl (F. Lukeš), 58. Fronk (P. Zdráhal, Válek)

  • Průběh zápasu

    6:0, 6:2

  • Rozhodčí

    Hejduk, Šindel – Ondráček, Špůr

  • Sestava domácích

    Kváča (J. Pavelka) – Šmíd (A), Knot, Vitásek, Rosandić, Derner, T. Hanousek, Kolmann (A) – Birner, A. Musil, Lenc – T. Rachůnek (C), P. Jelínek, Pekař – J. Vlach, Hrabík, R. Pavlík – D. Špaček, Šír, Průžek.

  • Sestava hostů

    Godla (28. Zajíček) – Ščotka, Irving, D. Kolář, Balinskis, Demel, Štich (A), Cibulskis – Jarůšek, M. Hanzl (A), P. Zdráhal – F. Lukeš, V. Hübl (C), Pospíšil – P. Svoboda, Gerhát, Fronk – Zygmunt, Helt, Válek.


Reportáž

Do povánočního utkání už nezasáhl Lukáš Doudera, kterému byla před několika dny ukončena smlouva. Chyběl také talentovaný Jan Myšák, jenž pro změnu reprezentuje černožluté barvy na juniorském mistrovství světa. V sestavě domácího Liberce se objevila novopečená posila, obránce Ondřej Vitásek.

Dvě šťastné trefy

Zápas začal zostra, po dvou minutách opustil hrací plochu Štich, který hákoval jednoho z domácích hráčů. Liberec měl problém založit výraznější šanci, za zmínku stojí rána Birnera z pravého kruhu, Godla však dělovku vytěsnil. Po vyrovnání sil na ledě měla velkou příležitost Verva, po chybě Rosandiče ujížděl sám Zygmunt. Polský reprezentant zakončoval bekhendově, Kváča byl ale ve střehu.

Šance se rodily na obou stranách, blíže k brance byli zprvu hosté. Čerstvý reprezentant Zdráhal vyslal na Kváču přesnou střelu, její kvalitu potvrdil zvuk tyčkové zvonkohry. Hra probíhala ve svižném tempu, zkraje 9. minuty se arénou rozezněla gólová siréna. Autorem byl Lukáš Derner, liberecký hráč využil nahrávky Pekaře a vystřelil od modré. Puk se díky teči jednoho z litvínovských hráčů dostal až za Godlova záda.

Inkasovaná branka působila jako červený hadr, hosté si vypracovali další šanci. Nedávný jubilant Hübl mohl srovnat krok, ale gólovou radost mu překazil Kváča. V závěru první třetiny si připsal dvě trestné minuty Denis Godla za faul na Knota. Jeho nedisciplinovanost potrestal Matěj Pekař, liberecká „devatenáctka“ využila přesnou nahrávku Vlacha. Litvínov ale pokračoval ve snaze skórovat, v první třetině však zůstal gólový účet prázdný.

Střídání brankářů

Hostům ale štěstí nepřálo, do toho všeho Godla neměl svůj den, protože začátkem druhého dějství znovu inkasoval. Birner našel rozjetého Adama Musila, a ten slovenského brankáře překonal. Černožlutí nepřestávali s dobýváním pevnosti libereckého gólmana. V hlavní roli se objevil Zygmunt, Helt a Fronk. Ani jeden z nich se však nedokázal prosadit, skóre se však měnilo znovu na druhé straně.

Derner od modré nahazoval, do rány sáhl Petr Jelínek, který navýšil liberecký náskok. Zároveň vyhnal z branky Denise Godlu, jehož místo zaujal mladík Šimon Zajíček. Domácím se ale dařilo vše, na co sáhli. Dvě minuty po střídání brankářů skóroval z hranice brankoviště Adam Musil.

Verva nebyla horším týmem, nedařilo se jí ale v koncovce. Do toho začalo narůstat napětí mezi hráči, to demonstroval Irving s Pekařem. Dvojice se do sebe pustila u litvínovské střídačky, jasným vítězem byl kanadský obránce. Hořký sváteční den pokračoval, Verva měla v závěru druhého dějství přesilovou hru. V té ale nejdříve zahrozil Liberec, který vstřelil zásluhou Jaroslava Vlacha branku.

Potupnou nulu nakonec vymazal František Lukeš, Pospíšil vystřelil ku Kváčovi, jeho pokus tečovalo právě jedno z litvínovských dvojčat.

Zmírnění

Závěrečnou část začali lépe hosté, kteří zásluhou Viktora Hübla zmírnili debakl. Hra byla posléze na chvíli přerušena, protože na ledové ploše zůstal ležet Gerhát. Po krátké pauze opět zahrozila Verva, Polák Zygmunt tváří v tvář Kvačovi selhal. Litvínov přečkal další oslabení, které skončilo vyloučením Lence. Domácí utkání spíše dohrávali, Verva se ale chtěla co nejvíce přiblížit.
 
V poslední dvacetiminutovce působili hosté mnohem lépe, na druhé straně Liberec často chyboval a pouštěl Litvínov do šancí. Jednu z nich využil Jiří Fronk, který je ve Vervě na hostování. Dočasná posila byla během zápasu hodně vidět a svou brankou korunovala povedený individuální výkon. Verva ale už více nestihla a musela strávit nepříjemnou prohru.

Sestřih

Ohlasy

logo Bílí Tygři Liberec

Bílí Tygři Liberec

Jiří Augusta

„Jsme spokojeni s naší produktivitou v prvních dvou třetinách. Hráli jsme dobře, kontrolovali jsme zápas. Třetí část už se nám úplně nepovedla, na můj vkus jsme darovali soupeři příliš šancí. Naštěstí jsme ale měli náskok."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

„Řeknu to stručně. To, co jsme předvedli od desáté do čtyřicáté minuty, nemá nic společného s kolektivním sportem. Proto zápas dopadl, jak dopadl. Je to pro mě velké zklamání, hlavou jsme asi ještě byli u vánočního stromku. Určité věci se mi vůbec nelíbí a nebylo to jen otázkou dnešního zápasu. Něco z toho vyvodíme."

Fanshop