Zápasy 08. 01. 2021, Ondřej Mach

Krátká série je u konce. Jeden gól na body nestačil, Litvínov podlehl Hradci Králové 1:3

Verva čtvrtou výhru v řadě nepřidá, v pátek po bojovném výkonu prohrála s hradeckým Mountfieldem 1:3. Klíčový náskok domácích obstarali Jakub Lev a Marek Zachar, po snížení Tomáše Pospíšila už chemici na body nedosáhli. V brance Litvínova naskočil v extralize poprvé od začátku gólman Šimon Zajíček.

33. kolo, 08.01.2021, ČPP aréna
logo Mountfield HK
logo HC VERVA Litvínov
Mountfield HK HC VERVA Litvínov
3 1
  • Třetiny

    1:0, 1:1, 1:0
  • Střely na branku

    33:28
  • Vyloučení

    5:2
  • Využití

    1:1
  • V oslabení

    1:0

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky Mountfield HK: 14. Lev (J. Sklenář, V. Růžička), 22. M. Zachar (Lev), 60. Cingel (M. Zachar)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 31. Pospíšil (Balinskis, F. Lukeš)

  • Průběh zápasu

    2:0, 2:1, 3:1

  • Rozhodčí

    Jeřábek, Vrba – Brejcha, Klouček

  • Sestava domácích

    Mazanec (Š. Lukeš) – Nedomlel (A), Blain, F. Pavlík (A), R. Pilař, Jank, Šalda – Kevin Klíma, Koukal, Orsava – J. Sklenář, V. Růžička, Kelly Klíma – Perret, Cingel, Smoleňák (C) – M. Zachar, Morong, Lev – Síla

  • Sestava hostů

    Zajíček (Godla) – Ščotka, Irving, Cibulskis, Balinskis, Demel, Štich (A), Baláž – Jarůšek, Žejdl, P. Zdráhal – F. Lukeš, V. Hübl (C), Pospíšil – Látal, M. Hanzl (A), Petružálek – Zygmunt, Helt, Jícha


Reportáž

Trenérský štáb v čele s Vladimírem Országhem nasadil do zápasu mladého brankáře Šimona Zajíčka. Na křídle třetího útoku se pak představil Jakub Petružálek, jako sedmý obránce byl připraven Ondřej Baláž.

Náskok Hradce zajistil v přesilovce Lev

Litvínovští hokejisté začali ve východočeské metropoli aktivně, ve druhé minutě po rychlé akci z dobré pozice pálil Patrik Demel. S jeho pokusem si ale poradil domácí brankář Marek Mazanec, na druhé straně zase první zákroky zaznamenal debutant Šimon Zajíček. Chemici nadále působili nebezpečnějším dojmem, své šance ale nevyužili Richard Jarůšek ani Martin Látal.

Otevřít skóre se hostům nepodařilo ani v přesilové hře po faulu Kellyho Klímy, po jejím skončení před litvínovskou klecí naopak hrozil Vladimír Růžička. Po této šanci Mountfield svému soupeři notně zatopil, Zajíček si připsal několik dalších zásahů. 

Ve 12. minutě si přesilovou hru vyzkoušeli i hokejisté Hradce, na trestnou lavici za vysokou hůl zamířil Patrik Zdráhal. A domácí se v jejím závěru ujali vedení: Jakub Sklenář pěknou přihrávkou našel Jakuba Lva, který z první prostřelil brankáře černožlutých. 

Aktivita Severočechů po inkasované brance trochu opadla, hradečtí hokejisté velmi dobře střežili své obranné pásmo. Do nadějné příležitosti se dostal až Látal, v přečíslení ale mířil jen do gólmana Mazance. V poslední minutě úvodní části si dobrý tlak vytvořila čtvrtá formace Vervy, do kabiny si ale jednobrankové vedení odnesli domácí.

Bojovná prostřední dvacetiminutovka

Do druhého dějství vstoupili lépe Východočeši a ve 22. minutě za svou snahu byli odměněni. Po chybě Oskarse Cibulskise se v samostatném úniku objevil Marek Zachar a se štěstím procedil kotouč za Zajíčka. Hosté se okamžitě snažili o rychlou odpověď, dlouhý tlak druhé litvínovské formace ale Hradec ustál bez úhony. 

Obrovskou šanci měl o chvíli později Látal, sám před Mazancem však neuspěl. Černožlutí si museli dávat pozor na rychlé hradecké protiútoky, po lepší pasáži v podání domácího týmu trefil Jordann Perret tyč! Ještě navýšit náskok Mountfieldu se ale nepovedlo Richardu Nedomlelovi ani Radku Smoleňákovi. 

Těsně po polovině utkání měl Litvínov k dispozici druhou přesilovku, na její využití hráčům v bílých dresech stačily jen čtyři vteřiny. Z levé strany střílel Uvis Janis Balinskis a jeho ránu dorazil zblízka do sítě Tomáš Pospíšil. Hra se následně oproti předchozím minutám o něco zklidnila, na ledě bylo k vidění hodně nepřesností. 

Závěr druhé periody byl spíše v režii Hradce, domácí si ale dlouho nedokázali vytvořit žádnou výraznější šanci. A tak mohli útočit hosté, gólmana Mazance ještě před druhou sirénou prověřil Balinskis.

Výhru domácích potvrdil Cingel

Na začátku třetí třetiny drželi kotouč na hokejkách především hráči Vervy, družině kapitána Viktora Hübla ale dělal problém přechod do útočného pásma. Severočechům situaci zkomplikoval trest pro Jana Ščotku, Hradec si však dvougólový náskok zpátky nevzal. 

Chemici měli dohánět těsnou ztrátou, nyní to ale byli domácí, kdo měl herní převahu. Obranný val hostů v čele se Zajíčkem ale do této chvíle odolával, nevyzrál na něj ani Jakub Orsava. Tlak Mountfieldu neustával, narušit se ho pokusili až Lukáš Žejdl s Jarůškem, druhý jmenovaný ale bekhendem minul.

V čase 50:30 se proti pravidlům provinil Nedomlel a litvínovští měli velkou šanci k vyrovnání. Jenže v oslabení ujel Zachar a rozhodčí po faulu nařídili trestné střílení! Toho se ujal kapitán Smoleňák, Zajíček si ale jeho kličku do bekhendu pohlídal. Následoval drtivý tlak Vervy, Jarůšek v obrovské šanci trefil tyč. 

Hokejisté Hradce jen velmi těžko hledali cestu z vlastního pásma. Chemici se konečně nadechli ke kýženému tlaku, s pokusem na bližší tyč však nepochodil Cibulskis. 76 vteřin před koncem fauloval Lev a černožlutí to zkusili v šesti proti čtyřem. Vítězství domácího týmu ale pečetil gólem do prázdné branky Lukáš Cingel

Sestřih

Ohlasy

logo Mountfield HK

Mountfield HK

Vladimír Růžička

„Zápas byl poměrně vyrovnaný. Bylo dobře, že se nám povedlo dát v první třetině gól z přesilovky, ve druhé jsme ujeli a dali na 2:0. Druhá třetina ale jinak z naší strany nebyla moc dobrá, tam nás Litvínov přehrával. Ve třetí už to bylo lepší, ale ke konci zápasu jsme bohužel udělali zbytečný faul a dali Litvínovu dvě velké šance, aby v přesilovce šest na čtyři vyrovnal. Zvládli jsme to a povedlo se nám dát na 3:1, hráči předvedli obrovskou bojovnost. A vynikající výkon předvedl brankář.“

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

„Byl to bojovný zápas, ale my jsme byli málo aktivní. Hlavně v první polovině, kde šli domácí zaslouženě do vedení. V průběhu druhé třetiny jsme se zvedli, měli jsme několik dobrých šancí a snížili jsme, ale ve třetí třetině nás domácí dlouho do ničeho nepouštěli. Až v závěru jsme měli několik dobrých šancí, jenže jsme nedostali puk do brány a potom inkasovali do prázdné. Trochu mi chyběl větší důraz hráčů v předbrankovém prostoru i kolem modrých čar, kde jsme ztráceli hodně puků. Jestli chceme být úspěšní proti takovému týmu, musíme být daleko důraznější. Velmi solidně zachytal Šimon Zajíček, který nastoupil na první extraligový zápas od začátku.“

Fanshop