Zápasy 05. 02. 2021, Šimon Kadeřávek

Bojovný výkon a kupa gólů. Verva po infarktovém závěru padla na plzeňském ledě

Utkání začalo v netradičním čase, další zvláštnost spočívala ve výstroji. Hokejisté oranžovou barvou upozornili na boj proti rakovině. Co se týče vývoje zápasu, tak lépe do něj vykročili domácí, jenž se v prvním dějství dvakrát prosadili. Druhá část přinesla celkem pět branek, Verva dokázala v závěru dokonce srovnat. Poslední dvacetiminutovka vyzněla lépe pro domácí, gól Milana Gulaše byl nakonec rozhodující.

43. kolo, 05.02.2021, LOGSPEED CZ aréna
logo HC ŠKODA PLZEŇ
logo HC VERVA Litvínov
HC ŠKODA PLZEŇ HC VERVA Litvínov
5 4
  • Třetiny

    2:0, 1:3. 2:1
  • Střely na branku

    35:30
  • Vyloučení

    3:3
  • Využití

    1:0
  • V oslabení

    0:0

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC ŠKODA PLZEŇ: 9. Gulaš (Kodýtek), 16. Pour, 29. Pour (P. Musil, Kvasnička), 46. Rob (Kracík, Eberle), 58. Gulaš (Stříteský, Kodýtek)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 28. F. Lukeš, 30. Cibulskis (Gerhát, Látal), 39. M. Hanzl (P. Zdráhal, Jarůšek), 58. Jarůšek (Balinskis, P. Zdráhal)

  • Průběh zápasu

    2:0, 2:1, 3:1, 3:3, 5:3, 5:4

  • Rozhodčí

    Pešina, Úlehla – Zíka, Šimánek

  • Sestava domácích

    Pavlát (Frodl) – L. Kaňák, Čerešňák (A), V. Lang, Jiříček, Kvasnička, Stříteský, Budík – M. Lang, Kodýtek, Gulaš (C) – Suchý, P. Musil, Pour – Eberle, Kracík (A), Rob – Michnáč, Přikryl, Dočekal.

  • Sestava hostů

    Godla (Zajíček) – Cibulskis, Balinskis, Štich (A), Demel, Ščotka, Irving, Kudla – F. Lukeš, V. Hübl (C), Pospíšil – Látal, Gerhát, Zygmunt – Jarůšek, M. Hanzl (A), P. Zdráhal – Helt, Jícha, L. Stehlík.


Reportáž

Litvínovská sestava neprošla prakticky žádnou změnou, další zářez si připsal mladý útočník Lukáš Stehlík. V brance domácích dostal přednost Dominik Pavlát před Frodlem. Úvodní minuty se nesly ve stylu oťukávání, to mírně přehnal Suchý, po jehož zákroku zůstal na ledě ležet Balinskis. Oba brankáři si rovněž připsali první zákroky.

Využitá přesilovka

Ve třetí minutě se poprvé vylučovalo, na trestnou lavici usedl Jiříček. Verva nedokázala početní převahu využít, nejblíže gólu byl Hübl, ale jeho pokus zlikvidoval Pavlát. Paradoxně zahrozila i domácí Plzeň, ale Godla Kodýtkovu střelu vytěsnil. Po vyrovnání sil na ledě se znovu činil Kodýtek, který společně s Gulašem odstřeloval Godlu. Maskovaný muž nemusel zasahovat, protože střela se nevešla mezi tři tyče.

Aktivní hokej přerušil znovu hvizd sudího, tentokrát dvouminutově ohodnotil zákrok Cibulskise. Indiáni měli několik příležitostí, ale Godla držel čisté konto. V závěru přesilovky rozpohyboval obranu Gulaš, jenž vyslal pas na Pavla Musila. Domácímu hráči stačilo jen nastavit hokejku a kotouč doputoval do sítě.

Po inkasované brance se Verva probudila, po spolupráci se Zdráhalem trefil Hanzl břevno. Ataky však zastavilo další vyloučení Cibulskise. Plzeň ale nepotvrdila svou produktivitu. Podobně se zachovali i hosté po faulu Kaňáka. Vteřinu po naskočení plzeňského hráče na led se domácí prosadili. Demel neudržel pásmo a ke kotouči se přihnal Jakub Pour, který zamířil nad Godlovu vyrážečku. V závěru prvního dějství zahrozila Verva, ale Jarůšek Pavláta nepřekonal.

Přetlačovaná

Druhá dvacetiminutovka dala Vervě šanci, za plexisklo usedl Jiříček. Litvínov si sice vypracoval několik dobrých pokusů, ale recept na odčarování Pavlátových betonů nenašel. Záhy se poroučel na trestnou lavici Hübl. V oslabení hosté okusili plzeňský kolotoč, který zaměstnával především Denise Godlu. Brankář nejdříve vychytal Gulaše, následně zasáhl proti ráně Poura. Poté dokonce zažádal o přerušení, protože dělovka mu částečně sundala masku.

Po ubránění plzeňského tlaku se Litvínov opět probudil. Po rozkouskované pasáži se kotouče zhostil František Lukeš. Litvínovské dvojče ostře vypálilo směrem k Pavlátovi, ten měl zakrytý výhled, a tak mohl pouze přihlížet tomu, jak puk doputoval za jeho záda. Trefu ještě zkoumali rozhodčí na videu, ale následně branku uznali. Neuběhlo ani pět minut a na ledě LOGSPEED Areny se znovu rozvlnila síť.

Tentokrát úřadovali domácí, Musil si položil Šticha a nahrál Jakubu Pourovi, který zaznamenal druhý gól v zápase. Litvínovským se ale dvoubrankové manko nelíbilo a po 47 vteřinách jásali hosté. Oskars Cibulskis hledal Zygmunta, trefil však Kodýtkovu brusli a kotouč se od ní odrazil do branky. Po gólovém intermezzu vyzkoušel Godlovu pozornost Suchý, ale brankář byl ve střehu.
Hosté ale zvýšili obrátky a dokonce uzavřeli Plzeň v pásmu. O vyrovnání se mohl postarat Zygmunt, ale jeho pokus zvládl Pavlát chytit. O několik vteřin později byl však na dorážku Martina Hanzla krátký a Litvínov dohnal ztrátu ze začátku zápasu.

Drama až do konce

Poslední třetina slibovala drama, Verva mohla po pěti letech uspět na ledě Plzně. Velmi blízko byl Jícha, který pálil z pravého kruhu. V nepřehledné pasáži se ale prosadili domácí. Kracík zpoza branky vybídl ke skórování Luboše Roba, ten si proklestil cestu mezi obránci a v pádu rozvlnil síť. Hosté se však nevzdávali, o vyrovnání se snažil bekhendovou střelou Zdráhal.

Tlak hostů přerušil Milan Gulaš, který se prosadil tři minuty před koncem. Litvínov měl těsně před inkasovanou brankou několik šancí, ale nedokázal je využít. Poslední chvíle utkání ale přinesly i litvínovský gól. Verva se dostala na dostřel díky ráně Richarda Jarůška. Trenér Vervy nakonec odvolal Denise Godlu. Risk nakonec nevyšel a Litvínov s Plzní padl.

Sestřih

Ohlasy

logo HC ŠKODA PLZEŇ

HC ŠKODA PLZEŇ

Ladislav Čihák

„Měli jsme velmi dobrý vstup do utkání. První třetina z naší strany byla velice slušná, měli jsme dobrý pohyb a dali jsme dva góly. Samozřejmě si pak o přestávce řekli pár detailů, ale ve druhé třetina nám ten zmíněný pohyb zcela odešel. Nefungovala nám rozehrávka a soupeř zaslouženě vyrovnal. V posledním dějství jsem trochu navázali na první třetinu. Bylo to hodně těžký zápas, hlavně na psychiku, protože jsme věděli, zdali chceme zůstat v první čtyřce, tak musíme bodovat. Jsem rád, že to kluci nakonec zvládli, za poslední třetinu zaslouží pochvalu, leč nyní už máme myšlenky na další utkání.“

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

„Neměli jsme dobrou první třetinu, tam jsem dali domácím hodně času i prostoru a udělali jsme několik fatálních chyb. Celý zápas z naší stran se nesl ve znamení spousty našich chyb a proti takovému mužstvu jako je Plzeň se to pak těžko dohání. Musím hráče pochválit, že hráli až do konce. Pokaždé dokázali odpovědět na plzeňský gól, ale vždy nám něco chybělo a proto odjíždíme s prázdnou.“

Fanshop