Zápasy 11. 08. 2020, Šimon Kadeřávek

Nepovedená litvínovská premiéra. Verva prohrála s karlovarskou Energií 0:5

Severočeši naskočili k prvnímu zápasu Generali Česká Cupu a do sestavy zahrnuli několik nových jmen. V prvním útoku se objevil polský reprezentant Alan Lyszczarczyk. Na druhou stranu chybělo několik černožlutých opor, což se odrazilo na výsledku. Karlovy Vary zaznamenaly během první dvou třetin tři branky. Dařilo se i v posledním dějství a Energie zpečetila dvěma trefami jednoznačnou výhru.

3., 11.08.2020, KV aréna
logo HC Energie Karlovy Vary
logo HC VERVA Litvínov
HC Energie Karlovy Vary HC VERVA Litvínov
5 0
  • Třetiny

    1:0, 2:0, 2:0
  • Střely na branku

    30:23
  • Vyloučení

    3:5
  • Využití

    1:0
  • V oslabení

    1:0
  • Diváků

    1005

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Energie Karlovy Vary: 7. Skuhravý (Vondráček, Pulpán), 22. Kohout (Koblasa, Pulpán), 39. Pulpán (Kohout, Machač), 54. Flek (Kotvan, Koblasa), 60. Kadlec

  • Průběh zápasu

    5:0

  • Rozhodčí

    Svoboda, Šindel – Pešek, Malý

  • Sestava domácích

    Novotný (Horák) – Kotvan, Šenkeřík, Pulpán "A", Weinhold, Graňák "A", Plutnar, Kowalczyk – Beránek, Machač, Flek, Koblasa, Černoch, Kohout, Zabloudil, Hladonik, Kadlec, Redlich, Skuhravý "C", Vondráček

  • Sestava hostů

    Honzík (Zajíček) – Ščotka "A", Balinskis, Doudera, Březák, Štich "C", Háva – Lyszczarczyk, Hanzl "A", Jurčík, Látal, Gerhát, Helt, Válek, Svoboda, Stříbrný, Havelka, Jícha, Zygmunt


Reportáž

Úvodní minuty nesly stopy přerušené přípravy, litvínovská rozehrávka nepatřila k nejlepším. Zhruba po minutě a půl se ale provinil podrážením Pulpán. Verva měla k dispozici početní převahu, kterou málem využil polský útočník Zygmunt. Další pokus měl na svědomí Březák, jenž dostal v dnešním zápase důvěru.

Karlovarská legenda pálí

Přesilovka nakonec gólem neskončila, a tak se do útočení vrhl Helt. Černožlutý hráč si počínal ostražitě a snažil se Novotného překvapit kličkou. Karlovarský brankář byl ve střehu. Na druhé straně probudili energetici z letargie Davida Honzíka. Nejdříve těsně minul branku Černoch, poté se arénou rozezněla gólová siréna. Václav Skuhravý využil Vondráčkovu nahrávku a přesnou ranou k tyči poslal Karlovy Vary do vedení.

Po první brance se hrálo aktivně na obou stranách. Rovnováhu narušil Svoboda, který musel na dvě minuty mimo led. V průběhu první třetiny byla velmi vidět karlovarská posila Kotvan, který několikrát prověřil Honzíka. Také Verva se připomněla několika pokusy, velmi blízko byl Svoboda, který ale nezužitkoval Stříbrného nahrávku.

Poslední pětiminutovka přinesla několik šancí. Hanzl se proháčkoval až před Novotného, ale chybělo mu pověstné štěstí. Podobně si počínal i Helt. Dvacet vteřin před koncem mohla jít Energie do dvoubrankového vedení. Flek ujel litvínovské obraně a prověřil Honzíka. Brankař kotouč vyrazil přímo na rozjetého Machače, ale i následnou dorážku gólman zvládl.

Ach ta koncovka

Litvínov dorazil do KV Arény bez svých opor, což se podepsalo především na koncovce. Úvod druhého dějství začaly lépe Karlovy Vary, které v klidu skórovaly. Z mezikruží potáhl kotouč Martin Kohout, jenž svižně zakončil. Velkou měrou se na brance podílel i Černoch, který Honzíkovi zakrýval výhled.

Opařený Litvínov ještě obdržel čtyřminutový trest, vysloužil si jej Válek za hru vysokou holí. Energie ale nedokázala početní převahu využít. Potupnou nulu mohl smazat Látal, útočník zapojil své rychlé nohy a bekhendem zakončil. Novotný ale stále držel čisté konto. Podobně si počínal i v případě střely Hávy.

Domácí na druhé straně mohli zvýšit náskok, ale Skuhravého střela nepřešla přes brankovou čáru. V dalších minutách musel Honzík hasit karlovarské útoky. V závěru viděli fanoušci dvě početní převahy, ale ani jedna neskončila gólem. Nejdříve se posadil za plexisklo Černoch, poté litvínovský Ščotka. Těsně před koncem slavil branku Lukáš Pulpán, drobný obránce pálil od modré přesně.

Čtvrtý a pátý hřebíček do rakve

Hosté chtěli první zápas přípravy okořenit alespoň jedním gólem, ale mnohem blíže byly domácí Vary. Kohout proplul obranou až před samotného Honzíka, který musel vytáhnout další zákrok. Ubývající minuty měly nádech klidného hokej, ve kterém domácí kontrolovali hru. Chemici pro změnu zakládali útoky, ty však zpravidla končily díky nepřesnostem.

Čas od času zahrozila i Energie jako například ve 47. minutě. Ke Koblasovi se odrazil kotouč, domácí hráč ale nebyl schopen dopravit jej za Honzíkova záda. Bezbranková třetí část nakonec našla svého střelce. Čtvrtému zásahu předcházelo litvínovské oslabení, na trestnou lavici zamířil Balinskis.

Sedm minut před koncem ujel Koblasa, na druhé straně našel Kotvana, který přenechal kotouč Jakubu Flekovi. Produktivní útočník konečně slavil branku. V posledních minutách si Verva ještě zkusila přesilovou hru, ale kýžený gól nepřišel. Radovali se hráči s novým logem na prsou, Martin Kadlec využil zaváhání hostů a připsal si první branku za Karlovy Vary.

Ohlasy

logo HC Energie Karlovy Vary

HC Energie Karlovy Vary

Tomáš Mariška

Jsme rádi, že se nám před domácími fanoušky podařilo vyhrát takovým rozdílem, ale myslím, že výsledek úplně neodpovídá tomu, jak se zápas vyvíjel. V první a třetí třetině nás výrazně podržel gólman Novotný a je jeho velikou zásluhou, že jsme nedostali branku. Jsme spokojenější se hrou na útočné polovině než s tou v obranném pásmu. Bylo tam opět několik věcí, na které se budeme muset při tréninku zaměřit a na kterých musíme dál pracovat. Jsme rádi, že nám to vítězství vlije trochu energie do tréninku. Příště si ale musíme dát větší prostor, protože Litvínov si vytvářel podstatně více šancí, než bychom chtěli.

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

Výsledek mluví za vše. První třetina byla vyrovnaná, byly tam šance na obou stranách, ale od druhé třetiny soupeř převzal iniciativu. Dost jsme ztráceli puky u modrých čar. Veliké problémy se soupeřem jsme měli při brejcích a při přečísleních, kterými neustále hrozil. Byl to náš první zápas, máme trochu skluz, bylo tam dost dobrých věcí. Trošku mě mrzí, že jsme se neprosadili, protože šance tam byly.