Zápasy 11. 03. 2021, Ondřej Mach

Ani napodruhé to nevyšlo. Litvínov v Hradci Králové znovu padl a je krok od vyřazení

Litvínovští hokejisté prohráli také druhé utkání série předkola play off proti Hradci Králové. Ve východočeské metropoli přitom část duelu předváděli slušný výkon, Mountfield ale o své výhře rozhodl dvěma góly v prostřední části. Jedinou branku chemiků dal Tomáš Pospíšil.

Předkolo PO, 11.03.2021, ČPP Aréna
logo Mountfield HK
logo HC VERVA Litvínov
Mountfield HK HC VERVA Litvínov
3 1
  • Třetiny

    1:1, 2:0, 0:0
  • Střely na branku

    22:29
  • Vyloučení

    4:4
  • Využití

    1:1
  • V oslabení

    0:0

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky Mountfield HK: 15. Šalda (V. Růžička, F. Pavlík), 25. Orsava (Lev), 39. Koukal (Nedomlel, Smoleňák)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 20. Pospíšil (P. Svoboda)

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:1, 3:1

  • Rozhodčí

    Šír, Sýkora – Gebauer, Hlavatý.

  • Sestava domácích

    Mazanec (Š. Lukeš) – Blain, Nedomlel (A), F. Pavlík (A), Šalda, Graňák, Jank – Jergl, Kevin Klíma, Kelly Klíma – Orsava, V. Růžička, J. Sklenář – M. Zachar, Lev, Perret – Smoleňák (C), Koukal, R. Pilař – J. Veselý.

  • Sestava hostů

    Godla (Zajíček) – Irving, Ščotka (A), Balinskis, Cibulskis, Demel, D. Zeman, Kudla – P. Zdráhal, M. Hanzl (A), Jarůšek – Pospíšil, Žejdl, F. Lukeš (C) – P. Svoboda, Gerhát, Látal – M. Havelka, Helt, Zygmunt.


Reportáž

V sestavě Vervy chyběl kapitán Viktor Hübl, jenž ve zkráceném řízení dostal jednozápasovou stopku za seknutí Jakuba Lva. Jeho místo ve druhé formaci tak zaujal Lukáš Žejdl, do čtvrté lajny se posunul Filip Helt. 

Dvě tyčky, Šaldova paráda a srovnání Pospíšila

Aktivnější nástup do utkání zažili domácí, kteří se ihned vydali do útočné třetiny. První střelecký pokus ale musel řešit brankář Mazanec, s ránou Gerháta si bez problému poradil. Prvním vyloučeným se ve čtvrté minutě stal Orsava, chemici měli k dispozici úvodní přesilovou hru. 

Hosté svého soupeře nadlouho zamkli v pásmu, Svoboda dokonce dvakrát trefil tyč! Verva si mírný tlak udržela i po skončení přesilové hry, následně tempo narušilo několik zakázaných uvolnění. Poněkud nezáživná pasáž zápasu pokračovala, víc práce měl domácí gólman. 

Nešlo však o žádné velké šance. Mountfield se prozatím omezil spíš na obrannou činnost a vyčkával na šanci, hrálo se hlavně v jeho třetině. O vzruch před gólmanem Godlou se postaral až obránce Šalda, kotouč ale za maskovaného muže ve službách Vervy neprocedil. O chvíli později už to ale mladému bekovi Hradce vyšlo. 

Radim Šalda předvedl krásnou individuální akci, kličkou se zbavil obránce a přesně trefil horní růžek Godlovy klece. Severočeši se mohli dotáhnout v další přesilovce po faulu Perreta, ta se jim ale vůbec nevydařila. Domácí poté oslabil ještě Smoleňák a třetí početní výhodu už Litvínov využil. Tomáš Pospíšil si vyměnil puk se Svobodou a střelou na vzdálenější tyč překonal Mazance.

Domácí náskok navýšili Orsava a Koukal

Hosté si herní pohodu přenesli i do začátku prostřední části, okamžitě po vhazování vyrazili znovu ohrozit hradeckou branku. V útočné fázi se ale osmělili také Východočeši, nepříjemný pokus na Godlu vyslal střelec první branky Šalda. Chemici se o chvíli později museli bránit ve čtyřech, na trestnou lavici zamířil Lukeš. 

A domácí se v přesilovce znovu ujali vedení. Do přečíslení se dostal Jakub Orsava, vzal situaci na sebe a Godla na jeho táhlou střelu nestihl zareagovat. Litvínov se okamžitě snažil odpovědět, v obrovské příležitosti však Jarůšek selhal. Hra se vyrovnala, šance nyní přicházely na obou stranách kluziště. 

Hradec se nadechl ke kratšímu tlaku, jeho zajímavou akci zakončil Blain. Verva na několik minut vypadla z role a na hostující branku se valil jeden útok za druhým. Necelých šest minut před koncem nabídli hradečtí hokejisté svému protivníkovi další přesilovou hru, dvouminutový trest vyfasoval Veselý. 

Jenže po pár vteřinách fauloval Lukeš a síly na ledě se srovnaly. Ve hře čtyř proti čtyřem dal Godlovi svou tvrdou ránu ochutnat Pavlík, hostující brankář ji udržel ve výstroji. Domácí nakonec mírnou převahu zužitkovali: do kotouče v čase 38:19 práskl Nedomlel a jeho pumelici přesně tečoval Petr Koukal.

Verva už se dotáhnout nedokázala

Poslední dvacetiminutovka měla o něco pomalejší start než předchozí dvě. Godla musel zasahovat proti pokusu Zachara, v další šanci se zjevil Perret. Severočeši měli dohánět dvougólový deficit, prozatím se ale k většímu ohrožení domácí klece nedostali. 

Změnit se to pokusil Zdráhal, po jeho střele kotouč nějakou chvíli poskakoval na brankovišti. Následně ale musel za záchrannou brzdu zatáhnout Balinskis a hosty čekalo další oslabení. V něm byl blízko snížení Zygmunt, z bezprostřední blízkosti však na Mazance nevyzrál. 

Černožlutí velmi těžko hledali recept na pevný obranný val Hradce Králové, zajímavější příležitosti si tvořili ojediněle. Domácí navíc stíhali také útočit, na počátku poslední desetiminutovky se jim dařilo zaměstnávat defenzivu Vervy. Osm minut před poslední sirénou se v obrovské příležitosti objevil Hanzl, gólman Mazanec ho ale vychytal. 

O chvíli později litvínovským cestu za případným vyrovnáním zkomplikoval faulem Havelka, Východočeši ale přesilovou hru ve čtvrtý gól neproměnili. Chemici v závěru zkusili štěstí v šesti a odvolali brankáře Godlu, duel se jim však zdramatizovat nepodařilo. 

Sestřih

Ohlasy

logo Mountfield HK

Mountfield HK

Vladimír Růžička

„Bylo to těžké utkání, soupeř hrál velice dobře, i když tentokrát to bylo víc nahoru dolu. Když hosté srovnali, tak se nám povedlo dát gól na 2:1. Myslím, že rozhodly maličkosti. Jsem rád, že jsme zápas dohráli aktivně. Bylo vidět, že Litvínovu to dělá trochu problémy. Udělali jsme další bod, ale není to vůbec jednoduché. Litvínov hraje velice dobře, je to silné mužstvo. Hráčům bych chtěl poděkovat za výborný zápas. Je to druhý krok, ale hraje se na tři. Musíme udělat ještě jeden.“

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

„Myslím, že dnešní zápas byl velmi podobný tomu včerejšímu. Měli jsme slabší začátek, na konci první třetiny jsme vyrovnali. Ve druhé třetině jsme podle mě byli lepší, ale v oslabení jsme udělali chybu a dostali jsme gól. Hned nato třetí, to už se proti mužstvu jako je Hradec těžko otáčí. Musíme být daleko důraznější. Máme šance, ale v zakončení hoříme. Jeden gól ze dvou zápasů je hrozně málo. Jestli chceme jít dál, tak jich budeme muset dát víc. Snaha tam byla, ale chybí tomu něco navíc.“

Fanshop