Zápasy - Junioři 27. 11. 2021, Lukáš Bolech

Junioři přehráli favorizovanou Spartu 3:1 a berou cenné tři body

Na programu 21. kola juniorské Extraligy čekal litvínovské borce zápas na hřišti pražské Sparty. Po sérii třech venkovních porážek se podařilo černožlutým zabrat a překvapivě zvítězit na ledě druhého týmu tabulky. Dvěma góly dovedl k vítězství tým z Podkrušnohoří Václav Hynek.

21. kolo, 27.11.2021, Praha - Holešovice, Tipsport arena Praha
logo HC Sparta Praha
logo HC VERVA Litvínov
HC Sparta Praha HC VERVA Litvínov
1 3
  • Třetiny

    0:1, 0:1, 1:1
  • Střely na branku

    34:32
  • Vyloučení

    5:5
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    0:1
  • Diváků

    48

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Sparta Praha: 57. Ducháč (Vitouch)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 11. Stehlík (Slavík), 32. Hynek (Stehlík, Šprynar), 51. Hynek (Stehlík)

  • Průběh zápasu

    0:3, 1:3

  • Rozhodčí

    Lacina, Sýkora – Špůr, Ganger

  • Sestava domácích

    Krbeček – Tomov, Šindelek, Tůma, David, Červenka, Ducháč, Bartoň – Senčák, Mácha, Hauser, Kalný, Slavíček, Bareš, Stepanchuk, Theimer, Vitouch, Zembol.

  • Sestava hostů

    Čermák – Hynek, Hocelík, Hák, Kroupa, Werner, Háva, Kuchař – Šprynar, Danielčák, Adámek, Stehlík, Beran, Iljuk, Špaček, Skuhrovec, Slavík.


Reportáž

Do utkání vstoupily oba týmy střelecky aktivně. Jak domácí Jakub Krbeček, tak i hostující David Čermák museli být již od prvních minut v pozoru. První větší šance přišla v páté minutě. Jiří Špaček předal kotouč na blízkou vzdálenost Vítovi Beranovi, který se tak dostal do lepší pozice pro zakončení. Jeho střelu ale stihl jeden z hráčů Sparty zblokovat, čímž zažehnal nebezpečí. V desáté minutě byla k vidění první přesilová hra. Jan Šprynar byl vyloučen za faul loktem a Sparta dostala šanci ujmout se vedení. Spartu však trápila nepřesná koncovka a místo vstřelení branky dokonce inkasovali. Marek Slavík našel přihrávkou Lukáše Stehlíka, který překonal Jakuba Krbečka a zajistil ve vlastním oslabení vedení Litvínova. Po 13 vteřinách měla Sparta velkou šanci na vyrovnání. Václav Hynek zastavil ujíždějícího Petra Hausera sekáním a rozhodčí nařídili pro domácího forvarda trestné střílení. Ten svou šanci nedokázal využít, neboť svůj pokus poslal pouze do Čermákova betonu.

V čase 12:09 nabídli Sparťané hostům početní výhodu po faulu Tomova. Nechybělo moc a byla k vidění situace z 11. minuty. Tentokrát si ale týmy prohodily role. I Litvínov se musel ve vlastní přesilovce strachovat, protože do samostatného úniku se dostal Oto Theimer. Ten však nedokázal přesně zakončit. David Čermák předvedl důležitý zákrok, když se mu podařilo kotouč vyrazit mimo branku spodní hranou lapačky. Poslední tři minuty prvního dějství patřily opět Litvínovu, který držel kotouč většinu času v pásmu Sparty, jenže Krbeček všechny pokusy pokryl a po první siréně odcházely celky do kabin za stavu 0:1.

Na začátku druhé třetiny byli opět vyloučeni domácí, kteří museli pykat za špatné střídání. Severočechům se ale přesilová hra moc nevydařila a ani druhou početní výhodu nedokázali proměnit. Do další velké příležitosti se dostali černožlutí ve 27. minutě, kdy neuspěli při přečíslení dvou na jednoho. O půl minuty později byla k vidění obrovská šance na druhém konci kluziště. Josef Slavíček přebruslil protihráče a řítil se sám na Davida Čermáka, ten úspěšně zneškodnil únik svým betonem a udržel spoluhráče ve vedení. Zlomový moment utkání přišel ve 32. minutě. Na konci kombinace Lukáše Stehlíka a Jana Šprynara se objevil Václav Hynek, který vítězným gólem zajistil Litvínovu dvoubrankové vedení.

Sparťané měli další zajímavou příležitost ke skórování ve 36. minutě. Nejprve byl vyloučen domácí Adam Mácha, ale 17 vteřin po něm také hostující Marek Slavík. Deset vteřin před vypršením trestu Máchy byl vyloučen brankář Čermák za hrubost, což znamenalo, že domácím se na chvilku naskytla hra pěti proti třem. Pražští hokejisté nevyužili ani této šance a trápili se i nadále se ztrátou dvou branek.

První minuty třetího dějství patřily hostujícímu Litvínovu, kterému se úspěšněji dařilo zavážet kotouč do útočného pásma a vytvářet si šance. Domácí se usadili v pásmu Litvínova až ke konci 45. minuty při přesilové hře, kdy byl podruhé, tentokrát za krosček, vyloučen brankář Čermák. Domácí se snažili kombinovat, ale na litvínovskou obranu nevyzráli a ani čtvrté vyloučení hostů nepotrestali. Zanedlouho, konkrétně ve 49. minutě, byl podruhé vyloučen také pražský bek Nino Tomov. Litvínované sice nepředvedli úplně zdařilou přesilovku, ale to je nemuselo moc trápit, protože těsně po vypršení Tomova trestu se znovu po kombinaci s Lukášem Stehlíkem prosadil Václav Hynek. Domácí se dostali ke slovu až v čase 56:42, kdy po střele od modré čáry připravil Davida Čermáka o čisté konto kapitán domácích Filip Ducháč. Ve zbývajících minutách hry se pokoušeli domácí vyrovnat. Nestačil jim k tomu však ani oddechový čas ani odvolaný Josef Krbeček. Chemici závěr utkání s přehledem ubránili a zaslouženě si došli pro plný počet bodů.

Fanshop