Zápasy 04. 03. 2022, Kamila Stříteská

Odveta s Mountfieldem dopadla lépe pro Hradec, střelecká neproduktivita ukončila vítěznou šňůru

Odveta s Hradcem Králové ukončila pětizápasovou šňůru výher. Domácí byli od začátku velmi aktivní a nedali chemikům žádnou šanci, o čemž vypovídá také počet vyslaných střel. Mountfield vedl po dvaceti minutách a dvoubrankové vedení si pohlídali až do závěrečné třetiny, ve které ještě Hradečtí v poslední minutě a půl využili power-play Litvínova ke vstřelení branky do prázdné brány.

58. kolo, 04.03.2022, Hradec Králové, ČPP ARÉNA
logo Mountfield HK
logo HC VERVA Litvínov
Mountfield HK HC VERVA Litvínov
3 0
  • Třetiny

    2:0, 0:0, 1:0
  • Střely na branku

    38:10
  • Vyloučení

    2:2
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    5536

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky Mountfield HK: 4. Kevin Klíma (Jergl), 18. Perret (Kevin Klíma), 59. Kevin Klíma (Ščerbak)

  • Průběh zápasu

    1:0, 2:0, 3:0

  • Rozhodčí

    Pražák, Pilný – Gerát, Hynek

  • Sestava domácích

    Novotný – Nedomlel, Ouellet-Blain, Kalina, Pavlík, Jank, McCormack – Smoleňák, Lev, Oksanen – Perret, Klima, Jergl – Miškář, Lalancette, Klima – Pilař, Cingel, Orsava – Scherbak.

  • Sestava hostů

    Godla – Kolář, Stříteský, Hrbas, Strejček, Demel, Zeman – Sukeľ, Estephan, Zdráhal – Straka, Fronk, Jarůšek – Kudrna, Gerhát, Svoboda – Zygmunt, Hübl, Havelka – Lukeš.


Reportáž

V úvodu první třetiny měli chemici k dispozici početní převahu, když se ve 2. mintutě provinil Bohumil Jank nedovoleným zákrokem proti Zemani. Po hrubých chybách v obraně se v oslabení ukázal Hradec. Nejprve ujeli do přečíslení 2 na 1 Perret s Cingelem, prvně jmenovaný chtěl zakončovat až do prázdné brány, ale následný pas na Cingela byl příliš dlouhý. Posléze následovala velká šance Pilaře, jenž na dvakrát litvínovského brankáře nepřekonal. Ve 4. minutě se v Hradci Králové přeci jen radovali. Po Jankově trestu propadli chemici na modré čáře a Mountfield se řítil do přečíslení 3 na 2. Klíma posunul z levého křídla pod sebe na Jergla, před kterým se otevřel prostor ke střele. Denis Godla si povyjel, ale Jergl na poslední chvíli poslal puk na Kevina Klímu, jenž zakončoval do prázdné sítě hostů - 1:0. 

Následovaly těžké minuty pro svěřence Vladimíra Růžičky, chemikům se dlouho nedařilo osvobodit z hradeckého sevření. Do útoku se však hosté příliš nedostávali, naopak domácí neustále okupovali branku Denise Godly. Skóre mohl navýšit například Kelly Klíma, který prověřil Godlovu pozornost střelou z pravého kruhu, ale gólman Vervy podržel puk v teploměru. V 16. minutě o srovnání skóre pokoušel Přemysl Svoboda prudkou tečí, ale na Novotného nevyzrál. O chvíli později se o slovo znovu přihlásili Hradečtí. Chemici se snažili vyhodit puk, čímž jej poslali na Kevina Klímu, který hbitě nahrál na Jordanna Perreta, který poslal domácí do dvoubrankového vedení - 2:0. Litvínovští tak po dvaceti minutách hry prohrávali na hradecké půdě 2:0, což se podobalo scénáři z úterního vzájemného klání.

První přerušení ve druhém dějství ozdobila potyčka mezi Smoleňákem a Stříteským. Hradecký kapitán se pokoušel vytlačit puk z Godlovy lapačky, což se litvínovskému obránci s jedenáctkou na zádech nelíbilo a strážce svatyně bránil. Následovalo špatné střídání Vervy, kdy všichni ve žlutočerném opustili ledovou plochu a zavítali na střídačku. Toho okamžitě využil Lalancette, pokoušel se rozhýbat brankář hostů, ten však zůstal ledově chladný a vystínoval pohyb domácího útočníku až do momentu zakončení, které vyrazil betonem. Hradec hrál s naprostým přehledem, což potvrdil i v následujících okamžicích. Po propadu Vervy zamířil Hradec do přečíslení 3 na 1. Ščerbak táhl akci po levé straně, chtěl zakončovat přes padajícího obránce, ale Denis Godla předvedl velmi efektivní zákrok lapačkou. 

Posléze zamířil do samostatného úniku Lalancette, jehož opět vychytal litvínovský brankář. Následovala šance také na straně hostů. Přemysl Svoboda zůstal nehlídaný na levé straně ledové plochy, ale od gólu ho rozdělali tyč Novotného klece. Po polovině druhé třetin měl Hradec k dispozici početní převahu, když na trestnou lavici zamířil Patrik Demel. Domácí se pokusili přeměnit výhodu v gól, když dostal na modrou čáru nabito McCormack. Zdálo se, že střelou z dálky prostřelil gólmana Vervy, ale Denise Godlu před třetím gólem uchránila dobře postavená tyč. I přes nepříznivý stav se ukázal fair-play duch chemiků. Na trestnou lavici měl totiž namířeno Nedomlel za pomyslný faul na Patrika Zdráhala, ale litvínovský útočník pospíchal k sudím a situaci jim vysvětlit. Trest pro hradeckého hráče byl tak odvolán a pokračovalo se ve standardním počtu 5 na 5. Ani ve druhé třetině se chemikům nepodařilo najít recept na Filipa Novotného a Hradec si tak před vlastním publikem držel dvoubrankový náskok. 

Do závěrečné dvacetiminutovky vstupovala Verva pouze se třemi střelami, které na hradeckého brankáře vyslala. Prosadit se po úvodu zkoušel Patrik Zdráhal, který si nabruslil po levém křídle. Filip Novotný jeho pokus skryl v lapačce a rychle rozehrál, aby se mohlo pokračovat ve hře. Ve 48. minutě Lukeš uvolnil Andreje Kudrnu, na povyjetého brankáře Hradce Králové si ale nepřišel. O dvě minuty později se pokoušel na dvakrát prostřelit Novotného Petr Straka, ale ani on na maskovaného muže v domácí kleci nevyzrál. V 54. minutě zahrozil Zdráhal, který zakončoval z levého křídla, brankář Mountfieldu zvedl vyrážečku a kotouč se s jeho pomocí otřel o břevno. O čtyři minuty později zkusil Litvínov hru bez brankáře. Power-play dopadlo lépe pro domácí, kdy se Kevinu Klímovi podařilo ze vzduchu trefit puk a poslat jej do prázdné sítě chemiků - 3:0. Litvínov ukončil sérii výher a z Hradce Králové se vrací bez bodového zisku.

Ohlasy

logo Mountfield HK

Mountfield HK

Tomáš Martinec

Byl to výjimečný zápas v parádní kulise a jsme moc rádi, že přišlo tolik lidí a podpořili nás. Dvě třetiny jsme byli výrazně lepší, ale bohužel jsme neproměňovali jasné šance a vedli jen 2:0. Ve závěrečné dvacetiminutovce jsme se o výsledek trochu báli a Litvínov měl svoje šance. Výsledku si moc vážíme a jsme rádi, že se nám to podařilo dotáhnout už dnes a mohli jsme s fanoušky oslavit Prezidentský pohár.


logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Růžička

Hradec dnes předvedl, proč je první. Od začátku až do konce byl ve všem lepší a výsledek je ještě přívětivý k tomu, jak zápas vypadal. Nezbývá nám než mu pogratulovat k vítězství v základní části a přejeme hodně štěstí dál.

Fanshop