Zápasy 30. 01. 2022, Šimon Kadeřávek

O bodech rozhodla první třetina. Litvínov prohrál s kladenskými Rytíři 2:5

Po neúspěchu se Zlínem, mohli chemici prohru odčinit proti Kladnu. Po aktivním začátku ale přišla studená sprcha v podobě tří kladenských gólů. Až ve druhé třetině chemici reagovali zásluhou Hrbase. V závěrečné dvacetiminutovce padly celkově tři branky, dvě do sítě Litvínova, jednu inkasoval kladenský Bow.

50. kolo, 30.01.2022, Litvínov, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Rytíři Kladno
HC VERVA Litvínov Rytíři Kladno
2 5
  • Třetiny

    0:3, 1:0, 1:2
  • Střely na branku

    33:33
  • Vyloučení

    4:4
  • Využití

    0:2
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    1000

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 27. Hrbas (Estephan, P. Zdráhal), 58. Fronk (V. Hübl)

    Branky a nahrávky Rytíři Kladno: 7. Zikmund (K. Wood), 9. Plekanec (Hlava), 19. A. Kubík (Plekanec, Baránek), 48. Hlava (Plekanec), 59. Hlava (M. Beran, Dotchin)

  • Průběh zápasu

    0:3, 1:3, 1:4, 2:4, 2:5

  • Rozhodčí

    Pešina, Šindel – Votrubec, Brejcha

  • Sestava domácích

    Neužil – Hrbas, Irving, Kolář, Strejček, Demel, Stříteský, Baláž – Jarůšek, Estephan, Zdráhal – Straka, Hübl, Fronk – Kudrna, Sukeľ, Chalupa – Zygmunt, Jurčík, Havelka.

  • Sestava hostů

    Bow – Kehar, Dotchin, Wood, Ticháček, Baránek, Suchánek, Arzamastsev – Hlava, Plekanec, Kubík – Pytlík, Zikmund, Melka – Indrák, Filip, Beran – Babka, Kuťák, Jágr.


Reportáž

Do zápasu vyrazila Verva s Neužilem v zádech, jehož na střídačce doplnil mladík Zajíček. Oba s klidem sledovali, jak se jejich spoluhráči ihned po vhazování přesunuli do útočné třetiny. Nejdříve Bowa prověřil Zdráhal, poté pálil z pravého kruhu Straka. Kanadský gólman ale oba pokusy jasně viděl a nemusel se strachovat. Po dvou minutách se zaplnily trestné lavice, na tu litvínovskou usedl Havelka, hostující vyhnanství obsadil Baránek s Plekancem. Litvínov si díky tomu zahrál přesilovou hru.

Třetina hrůzy

Během výhody se domácí činili, ale první branku zápasu nevstřelili. Velmi blízko byl aktivní Irving, který napřáhl od modré, Bow však střelu vytěsnil vyrážečkou. Po nevyužité přesilovce Verva v tlaku pokračovala, po krátkém oddychu protáhl Bowa Sukeľ. Ani on však nedokázal na kanadského brankáře vyzrát.

Přešlapování domácích ale překvapivě využilo pasivní Kladno. Nejdůležitější práci na sebe vzal Wood, který si proklestil cestu po pravé straně. Periferně sledoval Ladislava Zikmunda, jemuž naservíroval luxusní nahrávku. Kladenskému útočníkovi stačilo jen nastavit hokejku a poslal Rytíře do vedení. Po komerční přestávce museli domácí spolykat další hořkou pilulku. Tentokrát šel do samostatného úniku Tomáš Plekanec a zkušený forvard se v koncovce nemýlil.

Kladno se po opatrném začátku dostalo do tempa a v polovině třetiny mohlo vést už o tři góly. Pytlík totiž přenechal puk Melkovi, ten však nedokázal vtěsnat svůj pokus do litvínovské branky. Nepovedené úvodní dějství Vervy ještě prohloubil Havelka, který fauloval Jágra. Nicméně ani Kladnu se v početní výhodě nedařilo a chemici oslabení zvládli. To však neplatilo o další hostující přesilovce, které předcházel faul Demla. Ve formě hrající Plekanec našel Adama Kubíka, jenž z pravého kruhu nedal Neužilovi šanci.

Hrbasova dělovka

Hostující tým sice zvolnil, ale opařená Verva měla problém se založením útoku. Když se nějaký z ataků povedl, skončil na skvěle chytajícím Bowovi. Kvality prověřil Zdráhal, jehož tvrdá střela zasáhla kladenského gólmana do masky. Na druhé straně musel do akce Neužil, ten zase čelil několika pokusům aktivního útočníka Berana.

Po komerční přestávce se konečně dočkali domácí příznivci. Zdráhalova formace zavezla kotouč do útočného pásma. Rychlou nahrávkou našel Estephan Marka Hrbase, obránce stojící na vrcholu pravého mocně napřáhnul a odčaroval kouzlo kladenského Bowa. Chemikům vstřelený gól vlil krev do žil. O další branku se mohl postarat Zdráhal, hostující brankář však dokázal rychle reagovat. Kladno začalo zmatkovat a faulem na sebe upoutal pozornost Dotchin.

Početní převahy jsou pro Litvínov Achillovou patou, což se následně potvrdilo, a tak se Verva musela snažit při vyrovnaném počtu sil. Za domácí pálili především obránci, mladík Baláž zkusil štěstí, ale jeho pokus zachytil připravený Bow.

Góly na závěr

Poslední dvacetiminutovka přinesla několik zajímavých příležitostí. Nejdříve Neužil vyrazil ránu kladenského Hlavy, následně na druhé straně orazítkoval tyč polský forvard Zygmunt. Čas na vyrovnání se domácím kvapem krátil, chemici do toho všeho museli ubránit oslabení po vyloučení Koláře. Hosté ale nebyli tak nebezpeční a jedinou pořádnou šancí se stala rána od modré, jejímž autorem byl Baránek.

Jenže Rytíři dokázali skórovat při hře 5 na 5. Na počátku celé akce stál Plekanec, který přihrál Nicolasi Hlavovi. Kladenský útočník vrátil hostům třígólový náskok. Verva mohla utkání zdramatizovat deset minut před koncem, protože sudí vyloučili dva hostující hráče. Trestnou lavici postupně navštívil Dotchin, k němuž přibyl ještě Baránek. Jenže i tuto příležitost chemici promarnili.

Litvínovská gólová znělka nakonec rozezvučila ZS Ivana Hlinky tři minuty před koncem. Hübl totiž překonal Bowa, kotouč se však zastavil před brankovou čarou. V situaci se nejrychleji zorientoval Jiří Fronk a kladenského fantoma překonal. Trenér Růžička v samotném závěru zkusil vabank bez Neužila v zádech, čehož okamžitě využil Nicolas Hlava.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Václav Sýkora

Podruhé v řadě se náš výkon nedá nazvat jinak než tristní. V úvodu jsme měli jakýsi tlak, byli jsme na puku a většinu času v pásmu soupeře, ale nic jsme z toho nevytěžili. Když se Kladno dostalo do naší obranné třetiny, tak z toho okamžitě vytěžilo gól. První třetina se ukázala jako rozhodující. Na změnu jsme měli dvě třetiny, ale ve druhém dějství jsme vsítili jen jeden gól. V závěru jsme nastřelili tyčku, ale to byla jedna z mála chvil, kdy jsme měli více šancí.


logo Rytíři Kladno

Rytíři Kladno

Jiří Burger

Pro vývoj utkání byl důležitý začátek, kdy jsme ubránili přesilovku 4 na 3, dále jsme proměnili šance, které jsme si vytvořili. Když Litvínov snížil, měli domácí tlak, ale nás podržel gólman. V závěru jsme si výsledek pohlídali.