Zápasy 28. 01. 2022, Šimon Kadeřávek

Ztracené vedení a nevyužité přesilovky. Litvínov padl se Zlínem po prodloužení

Sérii tří domácích zápasů započali Severočeši proti poslednímu Zlínu. V sestavě Litvínova nechyběl ani novopečený olympionik Balinskis, ten dokonce poslal Vervu do vedení. Na jeho ránu navázal těsně před sirénou Zdráhal. Prostřední dvacetiminutovka průběh zdramatizovala, protože přesně pálil Zabusovs. Zdráhal začátkem poslední třetiny zvýšil náskok, ale Zlín se dvě zásahy do utkání vrátil. O dělbě bodů muselo nakonec rozhodnout prodloužení a více štěstí měli hosté.

46. kolo, 28.01.2022, Litvínov, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo PSG Zlín
HC VERVA Litvínov PSG Zlín
3 4p
  • Třetiny

    2:0, 0:1, 1:2 – 0:1
  • Střely na branku

    38:28
  • Vyloučení

    1:3
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    1000

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 7. Balinskis (Estephan, P. Zdráhal), 20. P. Zdráhal (Irving), 49. P. Zdráhal (Jarůšek)

    Branky a nahrávky PSG Zlín: 35. Zabusovs (Gazda), 52. Mallet (Honejsek, Claireaux), 53. Ferenc (Zabusovs), 62. Hejcman (Zabusovs)

  • Průběh zápasu

    2:0, 2:1, 3:1, 3:4

  • Rozhodčí

    Jeřábek, Veselý – Lučan, Kis

  • Sestava domácích

    Godla – Balinskis, Irving, Hrbas, Strejček, Demel, Stříteský, Kolář – Jarůšek, Estephan, Zdráhal – Straka, Hübl, Fronk – Kudrna, Sukeľ, Svoboda – Chalupa, Jurčík, Havelka.

  • Sestava hostů

    Kašík – Mamčics, Gazda, Němec, Suhrada, Žižka, Ferenc, Novotný – Mallet, Veselý, Claireaux – Makarenko, Honejsek, Mikhasenok – Kubiš, Hejcman, Okál – Zabusovs, Sedláček, Köhler.


Reportáž

Páteční střetnutí odstartovali lépe hosté, kteří sice prohráli vhazování, ale několikrát otestovali pozornost brankáře Godly. Chemici zaznamenali první pořádnou příležitost až v polovině 2. minuty, kdy Jarůšek stojící u levého mantinelu vyslal nahrávku na Zdráhala. Šikovný útočník vypálil z mezikruží, gólman Kašík však celou akci sledoval a zasáhl.

Pozor, pálí olympionik!

Litvínov se postupně usazoval ve zlínském obranném pásmu a poťukával na vrata hostujícího maskovaného muže. Předzvěstí byl pokus Zdráhala, poté se ke slovu dostal Estephan. Kanadský forvard si narazil kotouč s Jarůškem, následně dostal puk do správy Uvis Janis Balinskis. Urostlý bek na nic nečekal a přesnou ranou vstřelil úvodní gól. Namlsaní chemici mohli vzápětí náskok navýšit, ale Kudrna v samostatné akci selhal. Štěstí neměl ani o několik vteřin později Kolář, jehož rána mířila nad Kašíkovu svatyni.

V polovině první dvacetiminutovky zasáhl Okál nechtěně jednoho z domácích a musel na trestnou lavici. Verva ale nedokázala výhodu využít, jediným ohrožením se stala pumelice Stříteského z levé strany. Obdobnou příležitost získali také hosté, protože Litvínov zamířil do čtyř kvůli vyloučení Strejčka. Paradoxně fanoušci viděli šance na obou stranách, nejdříve po chybě Kašíka mohli chemici zvýšit vedení, poté ujel sám před Godlu Makarenko, ale slovenský brankář s klidem zasáhl.

Misky vah se znovu přesunuly na litvínovskou stranu, protože mezi časoměřiče odbruslil Claireaux. V přesilovce se nejvíce činil Irving, který Kašíka zásoboval tvrdými střelami. Jedna dokonce rozezvučila brankovou zvonkohru, ale ani druhá početní výhoda neskončila úspěchem. Jenže svěřenci Vladimíra Růžičky zaváhaní napravili. Půl minuty před koncem se děj zápasu odehrával před Godlou, puk se dostal na hokejku Irvinga, a ten mocným odpalem našel rozjetého Patrika Zdráhala. Rychlonohý útočník v brejkové situaci nezaváhal a potvrdil formu bekhendovým zavěšením.

Přesilovkový strašák

Gól do šatny nikdy není příjemný, Verva navázala na předchozí aktivitu a snažila se vykřesat další branku. Jenže Litvínov i Zlín trápily nepřesnosti, ty se promítly i do několika málo šancí. Nejdříve nevyšla spolupráce Jarůška se Zdráhalem, následně trefil Balinskis tyčku. O litvínovské pokusy nebylo nouze, mezi střelce se mohl zapsat Straka, ale jeho rána nakonec nedošla svému cíli.

Marné snažení domácích hráčů našlo odezvu na druhé straně. Po nedorozumění litvínovský obránců se puku ujal Veselý, který bez váhání vypálil na Godlu. Brankář sice zasáhl, ale odražený kotouč spočinul na hokejce kolem projíždějícího Patrikse Zabusovse! Zahraniční akvizice nezazmatkovala a z bezprostřední blízkosti vstřelila první zlínský gól. Jenže po brance přišla studená sprcha v podobě vyloučení Köhlera.

Z výhody vyplynulo několik tvrdých střel, které skončily na hostujícím Kašíkovi. Než se Köhler vrátil na led, u zlínské branky vznikla sporná situace. Jarůšek z mrtvého úhlu dorážel, nicméně hostující maskovaný muž kotouč zalehl. To vše přerušila měla za brankovištěm, do níž se zapletl Svoboda, Jarůšek a Ferenc. Rozhodčí nakonec prozkoumali celou gólovou situaci u videa, po krátké poradě s videem sudí jasně rozpažil. Těsně před sirénou mohli hosté srovnat, ale dorážku Malleta zastavil Godla svou lapačkou.

Divoký závěr

Do poslední třetiny vstoupili aktivněji Berani, poslední celek Extraligy se snažil o vyrovnaní a zisk bodů. Litvínov zase nechtěl přijít o vedení, a tak se snažil bránit jednogólový náskok. Po vlažném úvodu a komerční přestávce však přišel nečekaný gól. Celá situace započala uprostřed hřiště, Jarůšek se nejlépe zorientoval a rychle přihrál Patriku Zdráhalovi. Dravý chemik si kotouč přistrčil bruslí a ocitl se v samostatném úniku. Projektil, který si otestoval v první třetině, se nemýlil.

Uběhlo několik minuta a na ZS Ivana Hlinky padl další gól, tentokrát se radovali hostující Berani. Alexandre Mallet zužitkoval odražený puk, zároveň našel skulinku mezi Godlou a brankovou konstrukcí. Inkasovaná branka ale Vervu dokonale rozhodila. Domácí svatyni totiž záhy obkroužil zlínský Kubiš, který přesným pasem našel Jakuba Ference. Důrazný obránce vymetl pavučinu z rohu Godlovy branky a vyrovnal. Ztracené vedení chtěli Severočeši dohnat, jenže všechny šance zlikvidoval Kašík. Utkání díky tomu zamířilo do prodloužení.

Nastavený čas odstartoval rychlým výpadem Zdráhal, jenže nakonec slavili hosté. Během opatrného útok zkusil překvapit Godlu Darek Hejcman. Zlínský hráč trefil přesně levý růžek a zajistil svému týmu bonusový bod.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Růžička

První třetina byla slušná, od té druhé jsme měli šance, ale nedali jsme góly. Soupeř nás dostal pod tlak. Nemůžeme vypustit zápas, když vedeme 3:1. Zároveň se ukazuje to, co se nám stává v posledních utkáních. Vedeme, ale nejsme schopní dotáhnout zápas do vítězného konce.


logo PSG Zlín

PSG Zlín

Luboš Rob

Věděli jsme, že nás čeká těžké utkání, protože Litvínov bojuje úplně o jiné pozice než my. Máme za sebou sérii zápasů, kdy se nám nedařilo. První třetina nebyl z naší strany úplně špatná, ale prohrávali jsme 2:0, klidně jsme mohli dostat ještě jednu branku. Utkání se nejspíš zlomilo v polovině utkání, začali jsme být aktivnější a dali jsme kontaktní gól. V závěru jsme cítili šanci a využili jsme ji. Jednoznačně nás podržel výkon brankáře.

Fanshop