Zápasy 08. 02. 2022, Daniel Tichý

Verva se sice proti Olomouci dostala do vedení, ale tři body zůstaly na Hané

Verva se v dalším kole Tipsport Extraligy vydala ne led daleké Olomouce. Chemiky dostal do vedení v první třetině Giorgio Estephan, ale to bylo z jejich strany vše. Mora vstřelila čtyři branky a připsala si tři body. Díky této výhře odskočila Litvínovu na rozdíl čtyř bodů.

44. kolo, 08.02.2022, Olomouc, Zimní stadion
logo HC Olomouc
logo HC VERVA Litvínov
HC Olomouc HC VERVA Litvínov
4 1
  • Třetiny

    0:1, 2:0, 2:0
  • Střely na branku

    29:22
  • Vyloučení

    3:6
  • Využití

    2:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    1000

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Olomouc: 23.Kolouch (Navrátil), 38. Lichanec (Burian, Dujsík), 53. Knotek (Ondrušek, Navrátil), 56. Kusko (Olesz, Rašner)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 19. Estephan (Zdráhal)

  • Průběh zápasu

    0:1, 4:1

  • Rozhodčí

    Hejduk, Pražák – Malý, Bohuněk

  • Sestava domácích

    Lukáš – Ondrušek, Rašner, Švrček, Dujsík, Řezníček, Škůrek – Kunc, Klimek, Bambula – Kusko, Knotek, Doktor – Olesz, Kolouch, Navrátil – Burian, Lichanec, Mácha.

  • Sestava hostů

    Neužil – Kolář, Irving, Demel, Zeman, Hrbas, Strejček, Stříteský – Zygmunt, Estephan, Zdráhal – Kudrna, Sukeľ, Slavík – Straka, Hübl, Fronk – Chalupa, Gerhát, Havelka.


Reportáž

Olomoučtí začali tento zápas aktivněji a hned zaměstnali brankáře Neužila. První střelu z řad olomouckých poslal Škůrek, jenže jeho pokus skončil těsně nad brankou hostů. První střelecký pokus Litvínova poslal na branku Lukáše slovenský forvard Kudrna. Brankář domácích ale bez problému puk lapil. Olomouc byla aktivnější a měla více střeleckých pokusů než Litvínov. Také se dostala do první větší šance a to konkrétně Klimek, který vyplaval před brankou Neužila, ale nedokázal přesně trefit pobídku spoluhráče. Čtyři minuty před koncem se nabídla domácím možnost přesilové hry, ve které ale nezahrozili a přišel trest. Jednasedmdesát sekund před koncem první části se po přihrávce od Zdráhala dostal k puku nejproduktivnější hráče hostů Giorgio Estephan, který se z kruhu trefil přesně do šibenice a otevřel skóre utkání. Ke konci první třetiny to ještě zkoušel od modré Ondrušek, jenže Neužil puk pokryl a to bylo z první třetiny vše – 0:1.

Druhou třetinu začali pro změnu lépe hosté. Sukeľ nebezpečně nahodil do předbrankového prostoru, ale brankář Lukáš byl připravený. Litvínov sice začal lépe, ale po třech minutách inkasoval vyrovnávací branku. Domácí se dostali do brejku dva na jednoho. Petr Kolouch si vyměnil kotouč s Navrátilem a zakončil pohlednou akci do prázdné klece. Verva se pár minut nato mohla dostat do vedení, když se Zygmunt objevil sám před Lukášem, jenže si nedokázal lépe přebrat kotouč a kvůli tomu ani nezakončil. Hra se poté vyrovnala a Litvínov zlepšil svůj herní projev, ale bohužel pro něj udeřili znovu domácí. Běžela osmatřicátá minuta utkání a Burian naservíroval zpoza branky přihrávku na Petera Lichance, který dostal puk za záda Neužila a připsal si svoji první branku v extralize. Neuběhlo ani čtyřicet sekund a mohlo to být o dvě branky. Olesz ujížděl s Bambulou a ten mu připravil puk, jenže první jmenovaný puk netrefil. Zbývalo šest sekund do konce druhé třetiny a Zdráhal se po chybě olomouckých obránců dostal do obrovské šance. Střela mu ale nesedla podle jeho představ a druhá třetina skončila s jednobrankovým vedením pro domácí – 2:1.

Litvínov začal třetí třetinu ještě minutovou přesilovkou. Kohouti se ale puku hned zmocnili a vyhodili. Verva přebrala otěže zápasu a hnala se za vyrovnáním, jenže chyběla tomu střelba a brankář Lukáš nemusel moc zasahovat. Chemikům se naskytla možnost přesilové hry, ale místo tlaku mohli inkasovat. Kolouch se v oslabení dostal sám až před Neužila a snažil se zakončit kličkou do forhendu, jenže brankář hostů se zaskvěl parádním zákrokem. O tři minuty později mohlo být přece jen vyrovnáno. Zdráhal se dostal do pásma po parádní akci a předal puk na Chalupu, který vypálil z pravého kruhu, ale brankář Lukáš se rychle přesunul a předvedl parádní zákrok. Chvíli poté fauloval Irving a domácí svoji přesilovou hru dokázali využít. Ondrušek nahodil puk od modré čáry a před brankou chytře tečoval Jan Knotek. Olomoucký forvard dostal puk za záda Neužila a zvýšil tak náskok svého týmu na dvě branky. Uběhly necelé čtyři minuty a Olomouc zatloukla poslední hřebík do litvínovské rakve. Na levém křídle se rozjel Olesz, který naznačil střelu a nahrál na hůl Silvestra Kuska. Tento útočník měl před sebou už jen prázdnou branku a nemýlil se. Verva to ke konci nezkusila ani v šesti a zápas se spíše jen dohrával. Pozornost Lukáše vyzkoušel Strejček, ale ten si s jeho střelou poradil a to bylo z dnešního zápasu vše – 4:1.

Ohlasy

logo HC Olomouc

HC Olomouc

Jan Tomajko

My jsme dobře začali. Ta první třetina v našem podání měla nasazení, šmrnc. Bohužel jsme z jednoho útoku dostali gól. Litvínov ve druhé třetině začal opravdu dobře, měli jsme s ním problémy v obranném pásmu. Tvořil si tam šance. Dali jsme ale dva góly a řekl bych, že jsme to spíše ubojovali. Snažili jsme se hrát tak, abychom nedostali gól. Litvínov tam měl šance, Honza Lukáš podal výborný výkon a kluky musím pochválit za bojovnost.


logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Růžička

První třetinu jsme nehráli dobře, ale poměrně dobře jsme bránili. Hráli jsme ze zatažené obrany a chtěli jsme chodit do rychlých protiútoků. Třetinu jsme uhráli 1:0. Ve druhé třetině jsme začali více vystrkovat růžky. Paradoxně jsme ale, i když si myslím, že jsme tu třetinu hráli líp, než tu první, prohráli 0:2. O tom zápase jednoznačně rozhodla naše nedisciplinovanost. Domácí si zápas zaslouženě uhráli.