Zápasy 04. 01. 2022, Kamila Stříteská Ströer

Vyrovnaný boj dospěl do prodloužení, dva body zajistil chemikům Kudrna

K prvnímu utkání letošního roku nastoupila Verva proti Škodovce. Plzeňští sice otevřeli skóre zápasu v 5. minutě, ale chemici zásluhou Aarona Irvinga dokázali vyrovnat. Ve druhém dějství se s góly roztrhl pytel a Litvínov měl co napravovat. Inkasoval dva góly v rychlém sledu a zdálo se, že dvoubrankový náskok si hosté pohlídají. Návrat do utkání měl na holi Matěj Chalupa, kterému pomohl ještě bránící hráč Plzně, jenž dopravil puk do vlastní brány. Ovšem ve třetí třetině chemici napravili, co způsobili, vyrovnávacím gólem ve 44. minutě. Zápas dospěl do prodloužení, ve kterém našel cestu za dvoubodovým ziskem Andrej Kudrna a vystřelil svěřencům Vladimíra Růžičky bod k dobru.

38. kolo, 04.01.2022, Litvínov, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC ŠKODA PLZEŇ
HC VERVA Litvínov HC ŠKODA PLZEŇ
4p 3
  • Třetiny

    1:1, 1:2, 1:0 – 1:0
  • Střely na branku

    42:33
  • Vyloučení

    3:5
  • Využití

    1:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    1000

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 13. Irving (Hübl), 30. Chalupa, 44. Sukel (Kolář, Chalupa), 62. Kudrna (Kolář)

    Branky a nahrávky HC ŠKODA PLZEŇ: 5. Suchý (Dufek, Mertl), 25. Lang (Mertl, Dzierkals), 26. Kodýtek (Bulíř, Kindl)

  • Průběh zápasu

    0:1, 1:1, 1:2, 1:3, 2:3, 3:3

  • Rozhodčí

    Úlehla, Pražák – Ondráček, Šimánek

  • Sestava domácích

    Godla – Kolář, Irving, Balinskis, Strejček, Demel, Stříteský, Hrbas – Straka, Estephan, Havelka – Kudrna, Hübl, Lukeš – Chalupa, Sukeľ, Jarůšek – Zygmunt, Fronk, Svoboda.

  • Sestava hostů

    Pavlát – Kaňák, Čerešňák, Graňák, Budík, Lang, Kindl, Kvasnička – Dzierkals, Mertl, Lang – Suchý, Bulíř, Dufek – Blomstrand, Kodýtek, Schleiss – Marcel, Thorell, Musil.


Reportáž

Do prvního zápasu letošního roku vstoupil Litvínov s velkou chutí. Kapitán chemiků Viktor Hübl zaměstnal Pavláta ve 2. minutě, když zůstal zcela sám před hostujícím brankářem. Střelou zblízka proti strážci hostující svatyně nicméně neuspěl. O pár chvil později byl plzeňský maskovaný muž znovu pod palbou, tentokrát se o střelu zasloužil Fronk, ale na pozorného Pavláta nevyzrál. Byť si domácí dlouho drželi soupeře pod tlakem, zásluhou nepřesné koncovky se jim nepodařilo otevřít gólový účet zápasu. Naopak Plzeň našla cestu za Godlova záda de facto z první střely. Dufek dobře vyhodnotil situaci v útočném pásmu, zvolil nahrávku nalevo, kam si pro kotouč sjel Filip Suchý, jehož střela prošla mezi Godlovými betony - 0:1. Vzápětí měli chemici k dispozici početní převahu, Plzeň úspěšně likvidovala všechny kotouče, které přešly obranné pásmo. Až v posledních několika vteřinách byl hostující gólman v zápřahu. Z mezikruží se pokoušel střelecky prosadit Richard Jarůšek, jenomže Pavlát jeho střelu vyrazil. 

Před polovinou první třetiny měli chemici obrovskou příležitost, kdy se řítili tři na jednoho. Sukeľ se řítil s kotoučem po pravé straně plochy, na druhé straně mu najížděl Chalupa a útok podpořil Balinskis, který si řekl o nahrávku, kterou dostal - ostrou střelou Pavláta nicméně nepřekonal. Ve 13. minutě měla Verva k dispozici druhou početní převahu, která byl o poznání lepší. Po vyhraném vhazování poslal Hübl puk na modrou čáru, kde byl na své oblíbené pozici připravený Aaron Irving. Nejčastěji střílející obránce ligy svou tvrdou ránou zajistil chemikům vyrovnávací gól - 1:1. V 18. minutě oslabil tým Richard Jarůšek, který zamířil na trestnou lavici za hákování soupeře. Přesilovou hru ale Plzeňští nesehráli dobře, naopak Verva také zahrozila. V oslabení ukradl puk ve středním pásmu hostům Matěj Chalupa, před kterým tak zůstal pouze sám Pavlát. Tvrdou ránou z vrcholu pravého kruhu nedokázal překonat hostujícího brankáře. Následně se v tentýž oslabení vydal do úniku Jan Strejček, v samostatnému úniku na klec Plzně ale neuspěl v koncovce. V poslední vteřinách se gólové šanci přiblížil Petr Straka, který se pokoušel propasírovat puk za záda Dominika Pavláta z přebrankového prostoru. Po dvaceti minutách hry bylo skóre vyrovnané 1:1.

Hosté si vzali vedení zpět ve 25. minutě přenechal Kvasnička puk v útoku Mertlovi. Ten nahodil kotouč na bránu a před domácím brankářem tečoval letící puk ještě Martin Lang. Na tuto teč nestačil Godla zareagovat a Plzeň si vzala zpět jednobrankové vedení - 1:2. Následoval nedovolený zákrok na straně chemiků, ovšem přesilovou hru si Západočeši nezahráli. Brzy po začátku početní převahy hostů zamířil na trestnou lavici ještě hráč hostů. Při hře čtyři na čtyři se ale Verva dopustila dalšího faulu. V signalizované výloze předvedl povedenou individuální akci Bulíř, jenž se dostal až před Denise Godlu. 

Svou střelou poslal puk do levého betonu litvínovského brankáře, pro dorážku si sjel Petr Kodýtek, který zamířil přesně do volné části za Godlovými zády - 1:3. Dvoubrankové vedení si hosté dlouho neudrželi. Ještě před polovinou druhého dějství se do akce hrnul Matěj Chalupa, kterému ke skórování pomohl Dominik Graňák, jenž poslal puk za záda vlastnímu brankáři - 2:3. Ve 32. minutě mohla Verva znovu srovnat. Do úniku se dostal Petr Straka s Richardem Jarůškem, tato dvojice nenašla v koncovce recept na Pavláta, pouze rozezněla horní tyč jeho branky. Ve druhé třetině tak byly k vidění góly na obou stranách, ale šťastnějším týmem byla Plzeň, která vedla v Litvínově 2:3. 

Litvínovští nastoupili do závěrečné dvacetiminutovky s jasnou vizí, kterou bylo přelstění soupeře. Ovšem brzy po začátku musela Verva čelit dalšímu oslabení. V oslabení byl Godla pod palbou západočechů, ale lovit puk ve své síti nemusel. Ve 43. minutě naopak lovil projektil v bráně Dominik Pavlát. Po vyhraném vhazování se dostal puk na holi Chalupy, který jej ihned poslal na modrou čáru na Daniela Koláře, ten poslal tvrdou ránu od modré čáry, kterou před hostující klecí tečoval Matúš Sukel a nasměroval tak puk do plzeňské brány - 3:3. Vedení mohli domácí získat vzápětí při další přesilovce, která byla z pohledu chemiků dobře rozehraná. Od modré čáry poslal střelu Balinskis, o dorážku se v předbrankovém prostoru pokoušel ještě Jarůšek, ale Pavláta nepřekonal. I tentokrát hosté zvládli oslabení bez gólové újmy a ve hře se pokračovalo za vyrovnaného stavu 3:3. Následně se týmy střídaly na puku, zaměstnanějším brankářem byl Dominik Pavlát, jenž neustále čelil tlaku litvínovských hokejistů. 

Skórovat se pokoušel Jarůšek z pravého kruhu, ale z dobré palebné pozice trefil pouze vyjetého gólmana Plzně. V 56. minutě se domácí znovu dostali do akci a pokoušeli jít do vedení. Četné pokusy domácích však za Pavlátova záda neprošly. V posledních desítkách vteřin už Plzeň pouze kombinovala v obranném pásmu, poté se ještě o střelu zasloužil Mertl, ale jeho pokus mířil mimo domácí branku. 

Dramatický zápas tak dospěl do nastaveného prodloužení, které mělo rozhodnout o vítězi klání. První střelu zaznamenal Martin Lang po Mertlově nabídce, trefil pouze připravenou hruď slovenského brankáře v litvínovské bráně. Puku se následně zmocnila Verva, která se jej odmítala vzdát. Nakonec bod k dobru chemikům zařídil Andrej Kudrna trefou z levého kruhu - 4:3. 

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Růžička

První třetina byla podle mého názoru hodně vyrovnaná. Hrálo se nahoru dolů, takový je hokej. Druhá třetina byla v našem už klasickém podání. Na začátku jsme čtyři minuty nedokázali vyjet z obranného pásma. Poté se to zlomilo, když soupeř vstřelil dva góly. Už se zdálo, že se začneme zase motat, jenomže opak se stal pravdou. Stav 1:3 nás nakopl, začali jsme hrát, dobře jsme bruslili a měli jsme hodně šancí. To jsme potvrzovali i ve třetí třetině. K Plzni chováme respekt, je to výborné mužstvo a dva body jsou cenné. Chtěl bych poděkovat hráčům jak makali a za stavu 1:3 dokázali zápas otočit ve svůj prospěch. 


logo HC ŠKODA PLZEŇ

HC ŠKODA PLZEŇ

Miloš Říha

Dnes budu kritický k naší hře. Nehráli jsme vůbec to, co jsme chtěli hrát. První třetina ještě ušla. Na začátku druhé části byl stav 1:3 pro nás, jenomže poté přišel propad a my jsme nepochopitelně vypnuli. V tu chvíli nás domácí přehrávali ve všech směrech. Neustále jsme ztráceli kotouče, prohrávali jsme osobní souboje. Bod můžeme ve finále brát jako pozitivum, protože jsme si dnes nezasloužili vyhrát.

Fanshop