Zápasy 26. 12. 2021, Šimon Kadeřávek

Drama na svatého Štěpána. Litvínov prohrál s Kladnem v prodloužení 2:3

Chemici neměli oddych ani na štěpánský svátek, před televizními kamerami narazili na kladenské Rytíři. Prohrami ověnčený soupeř inkasoval až v polovině utkání, kdy prolomil přesilovkové trápení Estephan. Stejně si na druhé straně počínal Jágr a v Chomutově se začínalo zase od znova. V třetím dějství se prosadil Zikmund, na jeho trefu ale reagoval Irving. Střetnutí nakonec dospělo až do prodloužení, v němž slavili domácí.

35. kolo, 26.12.2021, Chomutov, ROCKNET ARÉNA
logo Rytíři Kladno
logo HC VERVA Litvínov
Rytíři Kladno HC VERVA Litvínov
3p 2
  • Třetiny

    0:0, 1:1, 1:1 – 1:0
  • Střely na branku

    28:40
  • Vyloučení

    5:4
  • Využití

    1:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    1000

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky Rytíři Kladno: 40. Jágr (K. Wood), 48. Zikmund (Plekanec, Jágr), 64. Filip

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 29. Estephan (Kudrna, Sukeľ), 54. Irving (P. Zdráhal, Estephan)

  • Průběh zápasu

    0:1, 2:1, 2:2, 3:2

  • Rozhodčí

    Hodek, Hejduk – Frodl, Komárek

  • Sestava domácích

    Bow – Kehar, Veber, Wood, Baránek, Suchánek, Routa – Hlava, Plekanec, Zikmund – Pytlík, Filip, Jágr – Melka, Kubík, Račuk – Beran, Indrák, Zelingr.

  • Sestava hostů

    Godla – Balinskis, Irving, Demel, Stříteský, Hrbas, Strejček, Kolář – Chalupa, Estephan, Zdráhal – Straka, Hübl, Jarůšek – Kudrna, Sukeľ, Lukeš – Zygmunt, Gerhát, Svoboda.


Reportáž

Jako první se vydali ohrozit brankáře domácí hráči Kladna, jejich snažení ale obránci přerušili a kotouč se okamžitě stěhoval na hole chemiků. V rámci souboje ale Jarůšek svůj důraz přehnal a musel na trestnou lavici. Rytíři se s nastalou příležitostí vypořádali po svém, jeden z útočníků otestoval tvrdost Godlových betonů.

Promarněné příležitosti

Verva oslabení přečkala, ale vyhecovaný začátek pokračoval. Bowa provětral z levého kruhu Irving, urostlý obránce ale trefil brankáře pouze do masky. V další pasáži se hnali Severočeši před kladenského gólmana, jenže domácí nachytali chemiky v nedbalkách. Odražený puk doputoval k osamocenému Kubíkovi, a ten si střihl soukromý samostatný nájezd. Tváří v tvář Godlovi ale selhal.

Po hektickém startu čekala fanoušky nevzhledné intermezzo plné nepřesností. Hru kouskovala především častá zakázaná uvolnění. Když už si některý z týmů vypracoval šanci, střelu většinou zblokovali obránci. Výsledková změna mohla přijít po vyloučení litvínovského Strejčka, ale Jágrova družina s díkem odmítla.

Domácí sice Godlu zasypali velkým počtem pokusů, slovenský brankář se zapotil především proti šanci Plekance. Jen co se litvínovský obránce vrátil na led, opačným směrem putoval Zikmund a početní výhodu měla k dispozici Verva. Podobně jako Rytíři, tak i Litvínov zaznamenal několik velkých šancí. Nejdříve objel Bowa Zdráhal, poté pálil z mezikruží Jarůšek. Ani jeden forvard ale nebyl úspěšný.

Vyrovnaní pár vteřin před koncem

Hosté sice první nabídku promarnili, ale záhy dostali další. Na začátku prostředního dějství totiž Veber nešťastně fauloval. Hůl kladenského hráče způsobila Strakovi krvavý šrám, a tak rozhodčí udělil čtyřminutový trest. Komando pod vedením Vladimíra Růžičky mohlo slavit, ale dělovku Irvinga vytěsnil nohou jeden z obránců. Zároveň Kladno svědomitě bránilo, a tak to měli chemici velice těžké.

Bow dokázal předpovědět snažení Irvinga, který obkroužil branku a chtěl rychle zakončit. Severočeši sice přesilovku nezužitkovali, ale jako by hokejový bůh chtěl, aby vstřelili gól. Krátce po srovnání sil totiž Kladno hrálo v šesti. Užuž to vypadalo, že Verva bude mít na kontě čtvrtou nevyužitou výhodu. Do područí si vzal kotouč Kudrna, který obehrál několik hráčů a dovezl ho až před Bowa. Brankáře sice nepřekonal, díky odrazu se ale štěstí usmálo na Giorgia Estephana, který prolomil bezgólový stav.

Oživlá Verva mohla ještě zvýšit díky Hüblovi, ale rekordmana vychytal Bow. Kanadský gólman byl v centru dění, protože se ho snažil překonat Jarůšek, ani usměvavému útočníkovi to nevyšlo. Tři minuty před koncem se horkotěžko sbíral z ledu Godla, protože inkasoval tvrdý bodyček od Račuka. Takové chování se nelíbilo Kolářovi, a tak chomutovský stadion viděl menší potyčku. Výsledkem byly dva dvouminutové tresty na straně domácích a jeden pro litvínovský tým.

Uběhlo pár chvil a stejná situace se opakovala akorát v brankovišti Rytířů, nečekaným provinilcem byl Hübl. Vypjatý závěr ještě doplnil faul Balinskise a Kladno mělo rázem k dispozici přesilovou hru. V čase 39:29 však domácí srovnali a za gólem nebyl nikdo jiný než Jaromír Jágr. Zkušený útočník využil výhodného postavení a překvapil Goldu z pravého kruhu.

Vánoční přetahovaná

Třetí dvacetiminutovka slibovala drama. Do třetiny ale lépe vykročili domácí Rytíři, protože zásluhou Ladislava Zikmunda poprvé v utkání vedli. Velkou práci odvedl Plekanec s Jágrem, prvně jmenovaný vybídl přesnou nahrávkou ke skórování. Chemici z Litvínova měli před očima předešlé zápasy, kdy byli celou dobu lepším týmem, ale poté odjížděli bez bodu.

Kladno ale veškeré ataky zastavovalo, a tak se Verva snažila vymanit ze sevření. Zdráhal chtěl Bowa překvapit, ten ale zasáhl, nicméně odražený kotouč doklouzal k Aaronu Irvingovi. Kanadský bek patří k hráčům s nejvyšším počtem střel, a tak se dlouho nerozmýšlel a pálil. Přesná a tvrdá dělovka zapadla rychle do sítě. O výhře mohl rozhodnout Beran s Filipem, když využili zaváhání Hübla. Kladenské hráče ale akrobaticky vychytal Godla. Utkání ale nakonec dospělo až do prodloužení.

V nastaveném čase hrály oba týmy spíše opatrně, o to více Godlu překvapila drzá akce Matyáše Filipa. Kladenský hráč si obhodil Irvinga a sám vsítil rozhodující trefu.

Sestřih

Ohlasy

logo Rytíři Kladno

Rytíři Kladno

Jiří Burger

„První třetina byla poměrně vyrovnaná. Ve druhé se Litvínov dostal do vedení a nám pomohlo, že se nám podařilo srovnat půl minuty před koncem druhé třetiny. Když jsme se ve třetí třetině dostali do vedení, tak jsme doufali, že to ubráníme až do konce. Bohužel jsme nepokryli jednu situaci a soupeř vyrovnal. V prodloužení se nám to podařilo překlopit na naši stranu. I za dva body jsme strašně moc rádi, protože jsme ukončili sérii porážek. Je to ale pořád jeden zápas, musíme na to navázat a už v nejbližším zápase v Karlových Varech se pokusit bodovat a nejlépe vyhrát.“


logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Růžička

„Do zápasu jsme vstoupili úplně katastrofálně. Měli jsme hroznou první třetinu a můžeme jen našemu brankáři (Denisu Godlovi) děkovat za to, že skončila 0:0. Ve druhé třetině se nám podařilo dát gól, ale pak nevyhodíme v oslabení puk o mantinel nebo o plexisklo a dostali jsme na 1:1. Třetí třetina bylo o tom, kdo dá gól. My jsme ho dostali, ale podařilo se nám srovnat. V prodloužení jsme udělali chybu a soupeř toho využil.“

Fanshop