Zápasy 28. 11. 2021, Šimon Kadeřávek

Drama rozsekly až nájezdy! Litvínov padl na domácím ledě s Vítkovicemi 3:4

Nedělní odpoledne svedlo dohromady dva týmy, kterým se v poslední době daří. Na žhavém litvínovském ledě vstřelil úvodní gól obránce Irving. Ve druhém dějství viděli fanoušci celkem čtyři branky, dvě na obou stranách. Hokejovou lahůdkou byla individuální akce Svobody. Ridera reagovala až ke konci zápasu, když slavil Dej. O výhře Vítkovic nakonec rozhodly nájezdy.

27. kolo, 28.11.2021, Litvínov, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Vítkovice Ridera
HC VERVA Litvínov HC Vítkovice Ridera
3 4sn
  • Třetiny

    1:0, 2:2, 0:1 – 0:0 – 0:1
  • Střely na branku

    39:24
  • Vyloučení

    0:4
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    1000

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 6. Irving (Latta), 29. F. Lukeš (M. Chalupa, Balinskis), 38. P. Svoboda (Latta)

    Branky a nahrávky HC Vítkovice Ridera: 35. Marosz (Roberts Bukarts, Plášil), 36. Fridrich, 55. Dej (Marosz, Galvinš), rozh. náj. Roberts Bukarts

  • Průběh zápasu

    2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 3:4

  • Rozhodčí

    Hejduk, Sýkora – Axman, Kajínek

  • Sestava domácích

    Godla – Hrbas, Irving, Strejček, Balinskis, Demel, Stříteský, Baláž – Kudrna, Estephan, Zdráhal – Straka, Hübl, Lukeš – Chalupa, Sukeľ, Jarůšek – Latta, Gerhát, Svoboda.

  • Sestava hostů

    Stezka – Plášil, Polák, Galvins, Gewiese, Koch, Stehlík, Kovář – Krenželok, Hruška, Lakatoš – Bondra, Lindberg, Kalus – Dej, Marosz, Bukarts – Lednický, Chlán, Fridrich.


Reportáž

První vítězné buly si připsali domácí, ale kotouč se téměř okamžitě přestěhoval na hole hráčů Vítkovic. Po dvaceti pěti vteřinách poprvé narušil běh utkání hvizd sudího. Muži v pruhovaném vyloučili Krenželoka za hákování. Brzkou přesilovou hru Verva nevyužila, útočníci totiž naráželi na tvrdý obranný val Ridery.

Využití chaosu před brankou

Zápas se nepříjemně kouskoval kvůli zakázaným uvolněním, i přesto chemici zahrozili. Nenápadné nahození lehce tečoval Jarůšek a byla z toho tyčka! O pár chvil později už vítkovický brankář takové štěstí neměl. Urostlý Aaron Irving prověřil Stezkovu výstroj parádní dělovkou. Maskovaný muž vyrazil pokus před sebe, tam se kotouče ujal právě urostlý Kanaďan a po objetí branky poslal Vervu do vedení.

Zhruba tisícovka diváků byla hodně slyšet a hnala Litvínov za další trefou. Tu mohl vystřelit Zdráhal, ale jeho střela skončila na tyči hostující klece. Hosté tahali za kratší konec, o rozruch se ale postaral Fridrich, který mohl ohrozit Godlu. Snažení v mezikruží ale zhatilo špatné zpracování. Na druhé straně protáhl Stezku Balinskis ranou od modré.

Po pasáži, která měla plno nepřesností, zkoušel navýšit náskok znovu Balinskis. Lotyšský obránce využil odraženého puku a z mezikruží vypálil těsně nad svatyni Vítkovic. Stezka chvatně zasáhl také proti nebezpečné příležitosti Zdráhala.

Dramatická vložka

Prostřední část hry odstartovala momentem, který v hokeji nevidíme rádi. Během souboje Strejčka s Kalusem druhý jmenovaný strčil do litvínovského obránce, a ten narazil hlavou do mantinelu. Chemik zůstal po faulu ležet v rohu kluziště, po krátkém ošetření a za potlesku diváků ale odjel na střídačku. Rozhodčí poslali Kaluse za jeho počínání do sprch a Verva měla pětiminutovou přesilovku.

V ní se tlačila do útoku a měla několik příležitostí. Nejdříve si vylámal zuby Stříteský, poté Stezka vychytal Irvinga. Ridera se však zvládla přesile ubránit. Zaváhání ale napravil ve 29. minutě František Lukeš. Ostřílený matador přejel s Chalupou celé kluziště. Útočník poté litvínovskému veteránovi nahrál a Lukeš přesnou ranou k tyči navýšil vedení.

Severočeši mohli jít do třígólového trháku po vyloučení Bondry. Hokejová štěstěna ale chemikům nedopřála. Radovali se však hosté, čtyři vteřiny po konci přesilové hry našel skulinku mezi Godlovými betony Rostislav Marosz. Zaražená Verva se snažila překvapit Stezku, ale byli to znovu hosté, kdo přidal další branku. Dej nabil Petru Fridrichovi a vítkovický forvard zkušené prostřelil Godlu.

Černožluté sebevědomí obnovil zprvu nenápadnou akcí Přemysl Svoboda. Mladík si proklestil cestu obranou a blafákem vymíchal i gólmana Stezku. Tři vteřiny před sirénou vystřelil Lakatoš, jeho pokus projel Godlovi mezi nohy. Kotouč mířící do branky okamžitě přišlápl Stříteský. Vítkovičtí nechali celou situaci přezkoumat u videa. Sudí sice rozpažil, zároveň nařídil trestné střílení, to však Lakatoš neproměnil.

Tvrdá dělovka

Závěrečná dvacetiminutovka slibovala drama, za Vítkovice se prezentoval Fridrich. Snažení hráče hostí utlumil Godla. Na opačné straně kluziště si odvážně počínal Estephan se Zdráhalem, ale ani jejich krásná kombinace neskončila gólem. Čtvrtou příležitost v podobě vyloučení vítkovického hráče dostali Severočeši dvanáct minut před koncem. Ani tentokrát nebyla Verva úspěšná.

S blížícím se koncem rostla aktivita Ridery. Tvrzení potvrdil Rastislav Dej, vítkovický útočník obdržel nahrávku od Marosze a tvrdou ranou z pokleku vyrovnal. V samotném závěru mohl Vervě vystřelit tři body Gerhát, ale jeho pokus nenašel cestu mezi tři tyče. Zápas díky tomu zamířil do prodloužení.

V nastaveném čase sahal po bodech Straka, na kterého zívala prázdná brána. Ex-plzeňský útočník ale mířil vedle. Větší příležitost už fanoušci na ZS Ivana Hlinky neviděli a osudu utkání rozhodly až samostatné nájezdy.

V nich sice jako první slavil Jarůšek, hosté ale dokázali nepříznivý stav zvrátit a bonusový bod Vitkovicím vystřelil Bukarts.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Růžička

První třetina byla vynikající, hráli jsme výborně. Utkání se zlomilo při pětiminutové přesilovce. Místo nakopnutí nás to shodilo. Za stavu 2:0 jsme udělal dvě chyby. Po Svobodově gólu jsem si myslel, že vedení udržíme, ale znovu přišla hrubka. V prodloužení jsme neproměnili tutovou šanci a nájezdy jsou loterie.


logo HC Vítkovice Ridera

HC Vítkovice Ridera

Miloš Holaň

Nesmírně důležité dva body, ale nehráli jsme dobře. Dvě třetiny nás držel brankář Stezka a za stavu 2:0 nikdo nevěřil v obrat. Mužstvo našlo vnitřní sílu a z minima jsme vytěžili maximum. Mrzí mě vyloučení, ale na druhou stranu mě těší zvládnutá oslabení. Odvážíme si dva body, ale přijímáme je s velkou pokorou. 

Fanshop