Zápasy 14. 09. 2021, Šimon Kadeřávek

Bojovný výkon na výhru nestačil. Litvínov nezlomil kletbu třineckého ledu

Třetí kolo svedlo dohromady týmy z horní poloviny tabulky. První krok udělali hosté, kteří díky Lukešovi využili přesilovku. Pár vteřin před koncem první třetiny slavil také Estephan. Dvougólový náskok ztenčil v prostřední dvacetiminutovce Marcinko. Poslední chvíle prostřední části nabídly góly Kudrny a Daňa. Oceláři nakonec srovnali, znovu se prosadil Marcinko. Body domácím vystřelil v prodloužení Růžička.

3. kolo, 14.09.2021, Třinec, WERK ARENA
logo HC Oceláři Třinec
logo HC VERVA Litvínov
HC Oceláři Třinec HC VERVA Litvínov
4p 3
  • Třetiny

    0:2, 2:1, 1:0 – 1:0
  • Střely na branku

    30:28
  • Vyloučení

    4:7
  • Využití

    2:2
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    2569

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Oceláři Třinec: 33. Marcinko (Hrehorčák, Miloš Roman), 40. Daňo (Martin Růžička, P. Vrána), 45. Marcinko (Martin Růžička, Marinčin), 64. Martin Růžička (Marcinko)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 8. F. Lukeš (Pospíšil, Jarůšek), 20. Estephan (P. Zdráhal, Kudrna), 39. Kudrna (Stříteský, Estephan)

  • Průběh zápasu

    0:2, 1:2, 1:3, 4:3

  • Rozhodčí

    Pešina, Vrba – Ganger, Klouček

  • Sestava domácích

    Kacetl – Musil, Kundrátek, Marinčin, Doudera, Jaroměřský, Adámek, Zahradníček – Nestrašil, Vrána, Růžička – Christov, Marcinko, Daňo – Kofroň, Kovařčík, Kovařčík – Hrehorčák, Roman, Dravecký.

  • Sestava hostů

    Zajíček – Demel, Irving, Balinskis, Zeman, Strejček, Stříteský, Baláž – Pospíšil, Hübl, Lukeš – Kudrna, Estephan, Zdráhal – Straka, Jícha, Jarůšek – Stehlík, Havelka, Zygmunt.


Reportáž

Oba trenéři nechali odpočinout brankářské jedničky, a tak se v třinecké kleci představil Ondřej Kacetl, na druhé straně kluziště si připsal první start letošní sezony Šimon Zajíček. Ještě před vhazováním držel celý stadion minutu ticha za zesnulého hokejistu a trenéra Ladislava Lubinu.

Využitá přesilovka a překvapená obrana

Po smutné ceremonii se prakticky ihned vrhl do útoku Růžička, který z levé strany přivítal Zajíčka na třineckém ledě. Na stejné lokaci se jen o několik minut později zjevil Daňo, třinecká posila ale nedokázala překonat brankáře hostů. Úvodní chvíle vyzněly jasně pro domácí, chemici jako by si nedokázali vzpomenout na souhru z minulých zápasů.

Hra však byla poznamenána nepřesnostmi a nepříjemně se kouskovala. Vyústění přišlo v podobě vyloučení Kacetla, dvouminutový trest za brankáře odpykal Kovařčík. První pozdrav vyslal na třineckou branku obránce Balinskis. V početní výhodě nejvíce zahrozil Hübl, prověřil gólmana z pravého kruhu. Ve chvíli, kdy se síly vyrovnaly, faulovali Oceláři znovu.

První gól mohl přijít skrze Kudrnu, slovenský útočník společně se Zdráhalem využil zaváhání obrany. Jeho rána ale skončila v náruči Kacetla. Co naznačil Kudrna, dokončil František Lukeš. Zkušený forvard těsně před koncem přesilovky dostal kotouč na hranici levého kruhu, odkud přejel těsně před Kacetla, kterého bez váhání prostřelil. Náskok mohl navýšit Stehlík, ale neměl štěstí v koncovce.

Vyrovnání měli na holi bratři Kovařčíkové, jejichž spolupráce vyústila v rychlý brejk. Akci za cenu faulu zastavil Estephan a Oceláři měli k dispozici první přesilovku. Třinečtí sice tlačili, ale gól vstřelit nedokázali. V samotném závěru domácí operovali v útočné třetině, po jedné z chyb se ale kotouče ujal Zdráhal.

Rychlý útočník našel přesnou nahrávkou najíždějícího Giorgia Estephana, Kanaďan pohotovou střelou zvýšil litvínovský náskok.

Gólový závěr

Trenér Varaďa do druhé části hry promíchal formace. Oživený Třinec na pár minut uzamknul Vervu v obranné třetině. Domácí si ale nedokázali vypracovat výraznější šanci, posléze se chemici osvobodili. I nadále byli Oceláři aktivnějším týmem, černožlutá obrana pouze odrážela jednotlivé ataky.

Ojedinělou šanci měl Stehlík, který si dokonce klepl o přihrávku. Talent litvínovského hokeje se natlačil až před Kacetla, ale podobně jako prvním dějství nedokázal udělat poslední krůček. Následovala aktivní etapa, ve které se bojovalo prakticky o každý milimetr. Zničehonic se radovali domácí. Z rohu kluziště našel Roman přesným pasem Tomáše Marcinka, a ten neměl problém zavěsit.

Ke kontaktnímu gólu se přidalo ještě vyloučení litvínovského Balinskise, a tak Třinec měl výbornou příležitost k vyrovnání. Přečin ale nakonec zůstal nepomstěn. Dvě minuty před koncem mohli Oceláři srovnat, na jednoho z útočníků zívalo odkryté brankoviště. Domácí ale s díky odmítli, ba si dokonce zavařili, protože sudí poslal na trestnou Ondřeje Kovařčíka.

Verva přesilovky umí, což potvrdila v čase 38:36, kdy od modré napřáhl Stříteský. Jeho dělovku šikovně tečoval Andrej Kudrna. Na konci třetiny se Třinec znovu dostal na dostřel, protože před Zajíčkem vznikla nepřehledná situace, té využil Marko Daňo, který osamoceně číhal u tyčky.

Další zastávka: Prodloužení

Moravany nastartovala trefa v závěru druhé dvacetiminutovky, Vrána zůstal zcela osamocen před Zajíčkem. Třinecký kapitán ale nedokázal nasměrovat střelu do branky. Hráči Vervy urputně bránili, s důrazem to ale přehnal Zygmunt, jenž fauloval aktivního Romana. V oslabení se snažil Straka, nakonec ale mířili přesně domácí. Tomáš Marcinko se nejlépe zorientoval po ráně Růžičky a na ledě Werk Areny se začalo od znova.

Po vstřelené brance vyfasoval dvouminutový trest Kundrátek. Po minutě výhody chtěl využít zaváhání Stříteského jeden z třineckých hráčů. Tváří v tvář Zajíčkovi ale nebyl úspěšný, odvážného Oceláře ale fauloval sám brankář, a tak se přesilovka Vervy rozplynula. Podobně jako v minulém utkání Severočeši neudrželi koncentraci a vydali se na cestu vyloučení. Ke Zdráhalovi se přidal Lotyš Balinskis.

Chemici dokázali nezáviděníhodnou situaci ubránit a jali se dobývat Kacetlovu klec. Třineckého brankáře překvapil zkraje poslední desetiminutovky Jícha. Následovalo další severočeské oslabení, jelikož proti pravidlům se provinil Balinskis. I tentokrát Verva přežila, ale namlsaní Oceláři se hnali za vítězstvím. Vyrovnané utkání přes všechny peripetie zamířilo do nastaveného času.

V prodloužení sahal po dvou bodech Hübl, ale po neproměněné šanci přišel litvínovský nešvar – Lukeš fauloval a Třinec měl k dispozici přesilovou hru. Výhodu Ocelaři nakonec využili, šťastným střelcem se stal Martin Růžička. Litvínov si tak připsal první letošní prohru.

Sestřih

Ohlasy

logo HC Oceláři Třinec

HC Oceláři Třinec

Václav Varaďa

„Hosté na nás vletěli, měli jsme problémy s jejich pohybem, v první třetině jsme se nebyli schopni dostat do nějaké kloudné šance. To, že jsme prohrávali 0:2, nám ukázalo, že musíme přidat a ve druhé i třetině jsme je tlačili. Šli jsme si za góly a všechny byly hodně upracované. Ceníme si, jak tým zabral. Čtyřicet minut odvedl práci, jakou bychom si představovali celý zápas. Věříme, že si z toho kluci vezmou ponaučení, ale vydolovali dva body proti soupeři, který hrál velmi dobře. Dva body jsou proto hodně dobré.“


logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

„Před zápasem bychom bod z Třince brali, a i když hráli domácí velmi dobře, tak si myslím, že jsme ho ztratili. Zlomovým okamžikem byl gól do šatny ve druhé třetině, kdy jsme ztratili dvougólové vedení, a znovu naše nedisciplinovanost. Skoro třetinu jsme hráli v oslabení a dát tak kvalitnímu mužstvu tolik šancí v přesilovkách se nevyplácí, proto má Třinec o bod více. Ale na druhou stranu chci kluky i pochválit, tento zápas stejně jako předchozí dva zvládli velmi slušně a šest bodů ze tří utkání je dobrá vizitka."